Mekkora arányban használsz jogtiszta játékokat, szoftvereket, telepítesz egyáltalán mást?
Az asztali gépemen és a laptopomon Linux Mint van, a NAS-omon OpenMediaVault. A játékokon kívül minden FOSS, a játékok pedig Steamről vagy GOG-ról vannak.
A telefonomról az alkalmazások ~négyötödét F-Droidról telepítem, a maradékot (amit muszáj) Play Store-ból.
A tabletemen LineageOS van Gapps nélkül, szinte csak F-Droidról telepítek alkalmazásokat. Ncore-ról lerántottam néhány régebbi játékot (pl. Tomb Raider, Carmageddon, Colin McRae Rally, GTA részek), mindegyiket legálisan birtoklom valamilyen platformon. Illetve Retroarch-hoz a romokat is kénytelen vagyok virágboltból venni.
Nosztalgia és retró PC-ken eredeti Windows van, de néha nem a legális módon aktiválom. A játékok rá legális dobozos játékok lemezről telepítve vagy esetleg GOG-ososk.
Azt mondanám 90-95% jogtiszta és 2-3% szürkezóna (legálisan birtokolt felhasználói licenc virágbolti szoftverrel, legális forrásból származó szoftver legális licenccel crackelve vagy abandonware).
Én nem esnék morális válságba a kalózkodás miatt. A nagy szoftvercégek is úgy csesznek át, ahogy kedvük szottyan, sokszor a vásárlást követően utólagosan és egyoldalúan módosítva a felhasználási feltételeket. És ők is minden törvényt és jogszabályt kaján vigyorral a képükön szegnek meg, amíg tudják, hogy megússzák.
"Én nem esnék morális válságba a kalózkodás miatt."
Engem sem zavar 🙃 De 4 éve nem raktam újra a gépet, a gyerek meg 1-2 havonta újra húzza a sajátját mert szintén warezol ezerrel. 😂
Magamnak megveszem ami kell, meg szerintem ő is megkap nagyjából mindent eredeti win, eredeti játékok. De mindig ki kell próbálnia valamit (azért krőzus nem vagyok,hogy mindent is megvegyek)😁
Amíg gyerek/kamasz/diák/tanuló voltam én is mindent warezoltam. Igazából lóvé nem volt soha erre...
Azóta eltelt néhány évtized és most már megveszek mindent amit használok, mivel szimplán megtehetem. Amiből van normális freeware abból azt használom ( LibreOffice pl ), amiből nincs azt megveszem. A játékok mind steamről vannak.
Linuxot használok és csupa szabadszoftvert. Játékra meg ott a Steam. A tört programok használata az ezredfordulón volt divat.
Mondjuk apám még mindig csupa crackelt vackot használ.
Szoftverekből mint pl. davinci resolve megveszem, mert mindig javítják és új dolgokat raknak bele. Szoftver téren 90%-ban eredeti minden.
Játékoknál pedig az ellentéte van, 99%-ban tört tartalmat fogyasztok. RDR2, cyberbug 2077, stalker 2 ezekre tökéletes példa, hogy több évtized tapasztalattal rendelkező cégek 60$+-t is elkérnek a félkész játékokért. Ha megfog valami azt később(hónapok vagy évek elteltével) megveszem, persze sosem teljes áron.
Minden használt szoftverem ingyenes. Úgy vagyok vele, hogy minden fizetősre van ingyenes alternatíva is, akkor miért ne azt használjam. Az utolsó fizetős szoftverem a Total Commander volt, de már kb 2 éve a Double Commandert használom helyette. Nem fogok minden új verziónál kulcsfájlok után vadászni a neten.
A Windows-om is jogtiszta, mert használtan vettem az alaplapot és jött vele a licensz is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!