Mikor hal majd ki az X11 és mikor fekszenek rá jobban a Wayland fejlesztésére?
Eléggé zavaró már, hogy amikor modern Linux alatt valami monitorral, megjelenítéssel kapcsolatos dologra keresek választ, akkor csak x11-es megoldásokat találok, pedig direkt Wayland-re keresek, de olyan, mintha nem is létezne a Wayland, komolyan...
Eddig még az xdotool és xrandr nevű programoknak sincs valódi alternatívája Wayland-re!
Ha pl virtuális monitort szeretnék létrehozni, vagy a felbontással szeretnék trükközni (pl full HD monitorral 4K felbontást beállítani), akkor vagy azt kapom, hogy X11-em legyen, vagy pedig Sway ablakkezelőm Wayland-en...
Azt meg még meg se említettem, hogy vannak olyan programok és asztali környezetek, amik nem is támogatják a Wayland-et, szégyen...
Komolyan, egyáltalán fejlesztik a Wayland-et? Gondolom, mivel a modern Linuxokra ez való, és ezt is teszik rájuk, a KDE-s Fedorán sincs már x11, de nem is kell, hanem a Wayland-nek kellene már végre elterjednie annyira, hogy arra is találjak megoldást, ha mókolni akarok a monitorral kapcsolatos dolgokkal.
Várható ez a közeljövőben? Vagy kell még neki 10-15-20 év?
Még pár évig biztos az X11 lesz a legelterjedtebb, hisz jelenleg csak 3 db asztali felület támogatja azt teljesen, a GNOME, a KDE és a az új Cosmic DE.
A többire is érkezni fog. Legalább is amit tudok, hogy a Cinnamon, Mate, XFCE, Deepin fejlesztők is dolgoznak már rajta, de ezeken egyelőre még csak kísérleti fázisban van. Aztán idővel ezek is áttérnek Waylandre, mint elsődleges megjelenítő protokoll, de az még szerintem legalább 1-2 év.
Nem rég jött ki az új Cosmic DE, az már ha jól tudom eleve Waylanddel érkezett, de természetesen van benne XWayland tehát elvileg működnie kell a csak X11-es appoknak is.
Én még ettől függetlenül egyelőre nem szeretném erőlteti a Waylandet. Amíg azt olvasom Redditen meg egyéb fórumokon, hogy a Wayland így meg úgy bugos NVIDIA-val meg ez az app meg az az app nem működik normálisan, meg ilyen olyan egyéb glitchek, hibák vannak, addig én maradok a jó öreg, jól bevált Xorgon.
12
Nekem gyanús, hogy már most jobban elterjedtebb a wayland, tekintve, hogy (főleg gnome-nál) már sok disztrónál az a default. Sőt, azt hiszem pl. Fedorában már alapból fel se települ az xorg session (külön fel kell rakni, ha kell)
Sok disztrón alap a Wayland, főleg amik alapértelmezetten GNOME-al érkeznek. Pl. Fedora, Ubuntu, Debian, Zorin, Manjaro. Ezeken a GNOME kiadás mind waylandes.
Én például Fedora Cinnamont használok, itt továbbra is Xorg van, a Wayland még csak kísérleti, tehát fejlesztés alatt van.
Ugyan ez igaz Mint -re hisz, hisz ott a Cinnamon a fő asztali felület.
De ez attól is függ, hogy a disztro fejlesztői, hogyan döntenek. PopOS például GNOME-al jön. Ugyan ott a kész Wayland, ki lehet választani a bejelentkező képernyőn, de egyelőre ha jól tudom még alapból az Xorg van bekapcsolva.
Na de nem mindenki GNOME vagy akár KDE felhasználó. Hisz ahogy mondtam én a Fedora Cinnamon kiadását használom és Cinnamonra még nincs kész a Wayland. Aki valamilyen más felületet használ, annak még az Xorg lesz az alap.
Hát odébb van az még vagy 10 ével.
Nvidia kartyan nem is működik a 3d gyorsítás csak xorgon.
15
Csak épp az a kérdés, hogy ki fogja fejleszteni. Ugyanis jelenleg a Red Hat tarja karban (de ez nem új dolgokat jelent, hanem azt, hogy működésben tartja), mert még támogatják az egyik régebbi kiadásukban. Annak ha jól tudom 2030-ban lesz vége, utána a Red Hatnek se lesz már oka foglalkozni vele (kivéve xwayland). Esetleg a freedsb/openbsd vonalon lehet majd.
Egyébként az nvidia kitűzte célul, hogy megcsinálják rendesen a wayland támogatást a driverben, úgyhogy nem sokára már ott se lesz probléma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!