Mikor hal majd ki az X11 és mikor fekszenek rá jobban a Wayland fejlesztésére?
Eléggé zavaró már, hogy amikor modern Linux alatt valami monitorral, megjelenítéssel kapcsolatos dologra keresek választ, akkor csak x11-es megoldásokat találok, pedig direkt Wayland-re keresek, de olyan, mintha nem is létezne a Wayland, komolyan...
Eddig még az xdotool és xrandr nevű programoknak sincs valódi alternatívája Wayland-re!
Ha pl virtuális monitort szeretnék létrehozni, vagy a felbontással szeretnék trükközni (pl full HD monitorral 4K felbontást beállítani), akkor vagy azt kapom, hogy X11-em legyen, vagy pedig Sway ablakkezelőm Wayland-en...
Azt meg még meg se említettem, hogy vannak olyan programok és asztali környezetek, amik nem is támogatják a Wayland-et, szégyen...
Komolyan, egyáltalán fejlesztik a Wayland-et? Gondolom, mivel a modern Linuxokra ez való, és ezt is teszik rájuk, a KDE-s Fedorán sincs már x11, de nem is kell, hanem a Wayland-nek kellene már végre elterjednie annyira, hogy arra is találjak megoldást, ha mókolni akarok a monitorral kapcsolatos dolgokkal.
Várható ez a közeljövőben? Vagy kell még neki 10-15-20 év?
Mi az a probléma, amit X.org -on nem tudsz megoldani, de Wayland alatt megy? Ha nincs ilyen maradj X alatt.
(Nekem mind a kettő be van állítva, de Wayland alatt szinte mindig találok valami furcsaságot, az X csak működik.)
1
Nekem különböző hz-es monitorjaim vannak, xorg alatt tearing van, wayland alatt nem. HDR is wayland alatt lesz (KDE-n már van), xorg alatt nem. Ez most csak egy példa volt, nem akarok itt háborút indítani xd
Kérdező, a waylandet pedig fejlesztik, pont az xorg az, ami stagnál. 2030 lesz az, amikor már a Red Hat se fogja fejleszteni (karban tartani), akkorra várhatóan az lesz már a default sok helyen
Vannak alternatívák xdotool-ra, pl. az ydotool, a wlrctl, a wtype, de olyan nincs és soha nem is lesz, ami 100%-ban ugyanazt tudja. Az xdotool azért tudja azt, amit tud, mert az X nagyon megengedő a biztonság terén. X alá olyan könnyű keyloggert írni, hogy egy 10 éves gyerek is megcsinálja...
Waylanden viszont szigorúbban veszik a biztonságot. És ha megnézed a changelogját ( [link] látszik, hogy folyamatosan jönnek az új release-k.
Az X-ben egy rakat dolog van, amit a kutya nem használ már, de sok minden nincs (és nem is lesz) benne, amit a modern kijelzők igényelnek (pl. a VRR, a HDR, stb.). Ezzel szemben a Waydlandet úgy próbálják megalkotni, hogy mindezeket már tudja, és ne kelljen 10 év múlva megint új display servert írni...
A 2-es válaszoló majdnem az összes okot leírta, amiért inkább Wayland-et használok, mintsem X-et. Én még azt is észrevettem, hogy X alatt nem olyan gördülékeny a kép, mint Wayland alatt, olyan, mintha az X rosszul kalkulálná a képernyőfrissítést, vagy nem is tudom hogyan fogalmazzam, nem szép gördülékeny.
Viszont a HDR az annyira nem érdekes számomra, tudtommal az csak annyi, hogy jobb színmélysége lesz a képnek. Ehhez biztos olyan monitor is kell, úgyhogy lényegtelen.
A Wayland az olyan, hogy nagyon keveset tud, de azt nagyon jól tudja, ezzel szemben az X rengeteg mindent tud, de semmit se a legjobban. Ezért is örülnék, ha jobban terelődne az irány a Wayland felé, hátha belefejlesztenék a hiányosságait.
Ilyen hiányosság például az, hogyha egyedi monitor felbontást szeretnék Wayland alatt, akkor a GRUB-bal kell szórakozni, miközben X alatt ott van az xrandr, amivel sima ügy. Na ez például jó lenne a Wayland-be is végre.
#5 nem vagyok programozó, de még csak power user sem.
Pénzben sem dúskálok, néhány csésze kávé áráért meg nem fogják gyorsabban fejleszteni.
"Én még azt is észrevettem, hogy X alatt nem olyan gördülékeny a kép, mint Wayland alatt, olyan, mintha az X rosszul kalkulálná a képernyőfrissítést"
Nem kalkulál az a világon semmit sem, csak annyi, hogy szerver-kliens architektúrában működik, mivel hálózaton keresztüli működésre tervezték. De manapság alig használják ki ezt a tulajdonságát, a Waylandbe ezért sem került bele.
"A Wayland az olyan, hogy nagyon keveset tud, de azt nagyon jól tudja, ezzel szemben az X rengeteg mindent tud, de semmit se a legjobban."
Igazából az X tud keveset, csak utólag egy rakat dologgal ki lett bővítve. XDM, X Shape, X Video, DRI, XKB, ICCM, XDMCP, Xinerama, hardveres videótámogatás, stb., ezek már mind bővítések. Az X kb. az ilyen képernyőkre lett kitalálva: [link]
Ami ennél több, azt már mind utólagos belehackelés az X-be. Nem hogy VRR, HDR-t vagy bármi hasonlót tudna, de még egy nyomorult kompozitálás sincs benne (ami kb. 15 éve alap minden rendszeren).
@Kérdező: Nem kell feltétlenül programozni. Lehet lokalizációt készíteni, beszállhatsz a dokumentálásba, segíthetsz az információs adatbázis (wiki) írásában.
De a csésze kávé ára is jó. Nem csak te támogatod ennyivel őket.
Remélem soha. Teljesen jól elvagyok Xorgon és itt még működnek az automatizáló eszközök is.
Egyébként dehogynem fejlesztik. Több, mint 16 éve. És azóta sem sikerült nekik egy épkézláb X alternatívát összedobniuk.
Én nem erőltetném még annyira ezt a Wayland témát.
Cinnamon felületet használok, ott még egyelőre továbbra is Xorg van. Dolgoznak már ők is a Wayland támogatáson, de nekem egyelőre nem hiányzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!