Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Mikor hal majd ki az X11 és...

Mikor hal majd ki az X11 és mikor fekszenek rá jobban a Wayland fejlesztésére?

Figyelt kérdés

Eléggé zavaró már, hogy amikor modern Linux alatt valami monitorral, megjelenítéssel kapcsolatos dologra keresek választ, akkor csak x11-es megoldásokat találok, pedig direkt Wayland-re keresek, de olyan, mintha nem is létezne a Wayland, komolyan...

Eddig még az xdotool és xrandr nevű programoknak sincs valódi alternatívája Wayland-re!

Ha pl virtuális monitort szeretnék létrehozni, vagy a felbontással szeretnék trükközni (pl full HD monitorral 4K felbontást beállítani), akkor vagy azt kapom, hogy X11-em legyen, vagy pedig Sway ablakkezelőm Wayland-en...

Azt meg még meg se említettem, hogy vannak olyan programok és asztali környezetek, amik nem is támogatják a Wayland-et, szégyen...

Komolyan, egyáltalán fejlesztik a Wayland-et? Gondolom, mivel a modern Linuxokra ez való, és ezt is teszik rájuk, a KDE-s Fedorán sincs már x11, de nem is kell, hanem a Wayland-nek kellene már végre elterjednie annyira, hogy arra is találjak megoldást, ha mókolni akarok a monitorral kapcsolatos dolgokkal.

Várható ez a közeljövőben? Vagy kell még neki 10-15-20 év?

nov. 13. 16:48
1 2
 1/14 BeefEater ***** válasza:
79%

Mi az a probléma, amit X.org -on nem tudsz megoldani, de Wayland alatt megy? Ha nincs ilyen maradj X alatt.

(Nekem mind a kettő be van állítva, de Wayland alatt szinte mindig találok valami furcsaságot, az X csak működik.)

nov. 13. 17:02
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

1

Nekem különböző hz-es monitorjaim vannak, xorg alatt tearing van, wayland alatt nem. HDR is wayland alatt lesz (KDE-n már van), xorg alatt nem. Ez most csak egy példa volt, nem akarok itt háborút indítani xd

Kérdező, a waylandet pedig fejlesztik, pont az xorg az, ami stagnál. 2030 lesz az, amikor már a Red Hat se fogja fejleszteni (karban tartani), akkorra várhatóan az lesz már a default sok helyen

nov. 13. 17:13
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Fejlesztik azt csak lassan. Ahogy kettes írta, sok probléma van x-en is ha több, különböző frissítésű monitorja van valakinek. HDR-ről pedig ne is beszéljünk, nagyon gyere cipőben van az még linux fronton.
nov. 13. 17:22
 4/14 urandom0 ***** válasza:
100%

Vannak alternatívák xdotool-ra, pl. az ydotool, a wlrctl, a wtype, de olyan nincs és soha nem is lesz, ami 100%-ban ugyanazt tudja. Az xdotool azért tudja azt, amit tud, mert az X nagyon megengedő a biztonság terén. X alá olyan könnyű keyloggert írni, hogy egy 10 éves gyerek is megcsinálja...

Waylanden viszont szigorúbban veszik a biztonságot. És ha megnézed a changelogját ( [link] látszik, hogy folyamatosan jönnek az új release-k.

Az X-ben egy rakat dolog van, amit a kutya nem használ már, de sok minden nincs (és nem is lesz) benne, amit a modern kijelzők igényelnek (pl. a VRR, a HDR, stb.). Ezzel szemben a Waydlandet úgy próbálják megalkotni, hogy mindezeket már tudja, és ne kelljen 10 év múlva megint új display servert írni...

nov. 13. 21:43
 5/14 Tom Benko ***** válasza:
83%
Fejlesztik. Ha siettetnéd, szállj be, vagy támogasd őket.
nov. 14. 15:25
 6/14 A kérdező kommentje:

A 2-es válaszoló majdnem az összes okot leírta, amiért inkább Wayland-et használok, mintsem X-et. Én még azt is észrevettem, hogy X alatt nem olyan gördülékeny a kép, mint Wayland alatt, olyan, mintha az X rosszul kalkulálná a képernyőfrissítést, vagy nem is tudom hogyan fogalmazzam, nem szép gördülékeny.

Viszont a HDR az annyira nem érdekes számomra, tudtommal az csak annyi, hogy jobb színmélysége lesz a képnek. Ehhez biztos olyan monitor is kell, úgyhogy lényegtelen.

A Wayland az olyan, hogy nagyon keveset tud, de azt nagyon jól tudja, ezzel szemben az X rengeteg mindent tud, de semmit se a legjobban. Ezért is örülnék, ha jobban terelődne az irány a Wayland felé, hátha belefejlesztenék a hiányosságait.

Ilyen hiányosság például az, hogyha egyedi monitor felbontást szeretnék Wayland alatt, akkor a GRUB-bal kell szórakozni, miközben X alatt ott van az xrandr, amivel sima ügy. Na ez például jó lenne a Wayland-be is végre.

nov. 15. 09:59
 7/14 A kérdező kommentje:

#5 nem vagyok programozó, de még csak power user sem.

Pénzben sem dúskálok, néhány csésze kávé áráért meg nem fogják gyorsabban fejleszteni.

nov. 15. 10:02
 8/14 urandom0 ***** válasza:

"Én még azt is észrevettem, hogy X alatt nem olyan gördülékeny a kép, mint Wayland alatt, olyan, mintha az X rosszul kalkulálná a képernyőfrissítést"

Nem kalkulál az a világon semmit sem, csak annyi, hogy szerver-kliens architektúrában működik, mivel hálózaton keresztüli működésre tervezték. De manapság alig használják ki ezt a tulajdonságát, a Waylandbe ezért sem került bele.

"A Wayland az olyan, hogy nagyon keveset tud, de azt nagyon jól tudja, ezzel szemben az X rengeteg mindent tud, de semmit se a legjobban."

Igazából az X tud keveset, csak utólag egy rakat dologgal ki lett bővítve. XDM, X Shape, X Video, DRI, XKB, ICCM, XDMCP, Xinerama, hardveres videótámogatás, stb., ezek már mind bővítések. Az X kb. az ilyen képernyőkre lett kitalálva: [link]

Ami ennél több, azt már mind utólagos belehackelés az X-be. Nem hogy VRR, HDR-t vagy bármi hasonlót tudna, de még egy nyomorult kompozitálás sincs benne (ami kb. 15 éve alap minden rendszeren).

nov. 15. 18:52
 9/14 Tom Benko ***** válasza:

@Kérdező: Nem kell feltétlenül programozni. Lehet lokalizációt készíteni, beszállhatsz a dokumentálásba, segíthetsz az információs adatbázis (wiki) írásában.

De a csésze kávé ára is jó. Nem csak te támogatod ennyivel őket.

nov. 16. 10:52
 10/14 anonim ***** válasza:

Remélem soha. Teljesen jól elvagyok Xorgon és itt még működnek az automatizáló eszközök is.

Egyébként dehogynem fejlesztik. Több, mint 16 éve. És azóta sem sikerült nekik egy épkézláb X alternatívát összedobniuk.

Én nem erőltetném még annyira ezt a Wayland témát.

Cinnamon felületet használok, ott még egyelőre továbbra is Xorg van. Dolgoznak már ők is a Wayland támogatáson, de nekem egyelőre nem hiányzik.

nov. 18. 11:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!