MS-DOS-t, Win98SE-t és WinXP-SP3-at szeretnék multiboot képesen telepíteni. Hogyan érdemes partícionáljak?
120GB-os a merevlemez. Én az alábbit gondoltam:
> 256MB FAT16 a DOS 7.1 részére;
> 3840MB FAT32 a Win98SE és programjai részére;
> 16GB NTFS a WinXP-SP3 és programjai részére;
> 2GB FAT16 adatpartíció amit mindegyik rendszer lát;
> 32GB FAT32 adatpartíció a Win98 nagyobb cuccai számára;
> maradék exFAT adat- & programpartíció a WinXP nagyobb cuccai számára;
Abban nem vagyok biztos, hogy a WinXP amikor majd meg akarja írni a saját rendszerbetöltőjét (nem az MBR-re gondolok, hanem ami utána van), akkor mit fog kavarni.
Ez szerintetek működőképes így?
P.S.: igen, nem egy mai gépen csinálnám ezt és merem feltételezni, egy 2003 eleji géphez még fogok találni W98-as drivereket.
Ja, közben annyi módosulna, hogy biztos-ami-biztos egy Linux-ot is feltennék, lehet, lesz olyan amit ott egyszerűbb lesz megoldani...
De az szerintem már tutira nem fog zavarni, plusz szvsz. egy 20 évvel ezelőtti linux rendszer sem annyira korlátos, mint egy microF¤st OS, úgyhogy az látni fog mindent.
Nem fog működni.
Egyrészt, aligha fogsz találni olyan gépet, amin az összes felsorolt Windows hibátlanul fog futni. Másrészt felül fogják írni egymás boot managereit.
"Egyrészt, aligha fogsz találni olyan gépet, amin az összes felsorolt Windows hibátlanul fog futni."
🤨🤨
Ööm... itt van a kezemben. Két korábbi tulaja volt a gépnek : az első a forgalmazó által feltett XP-t használta, a második tulaj még az eredeti HDD-t is tudta mellékelni, amin még mindig az van. A második tulaj kicserélte az eredeti lemezt, kivette az egyik memóriát (bár nem tudom miért, lehet egy sima Win98-at használt ami nem tudott rendesen 512 megát megcímezni(?)) és Win98-al használta, kb. ugyanarra, amire én most használnám (Nokiák flashelésére).
Felejtsétek már el végre a multibootot!
VIRTUALBOX!
Egyszerre tudod futtatni az összes felsorolt Windowst meg Ms. Dost.
Persze nem egy 22 éves vason.
A 120 GBos merevlemez már annyira régi, el nem hiszem, hogy nem badsectoros.
#4 🤨 Te úgy hogy raknál mindegyikhez külön fizikai lemezt egy átlag notin?? Egy HDD-hez való IDE tüskesor van a gépben és kész.
#5 🙄 Most aztán sikerült megválaszolnod a kérdést, de tényleg. </sarcasm>
Egyébként fel nem merülne bennetek, hogy van célja, hogy egy régi gépet használok, ugye? Pl. mert olyan kimenet van rajta... és/vagy magát a szoftvert nem tudom modern környezetben használni.
Bár felmerülnie se kéne annyira, elég lenne olvasni : megemlítettem már, hogy Nokiák flashelésére használnám. Főleg, de nem csak arra, mivel kompozit kimenete is van.
És igen, képzeld, a most benne levő vinyó fitt, egy szektornyi hiba nincs rajta. Sőt, bátorkodom állítani, az eredeti rendszerlemeze is ép, a Compaq féle WinXP gond nélkül használható volt rajta.
#6 - úgy hogy a MS-DOS és a Win98 az eleve egy és ugyanaz, (a grafikus felület külön indítható) és elférnek egy pendriveon.
A hdd-n meg egymás mellett elfér egy XP és egy régi linux.
#7 Azért pendrive-ról futtatni régi gépen (tehát usb1) bármit is az elég türelmes embereknek való dolog..
Úgy emlékszem, hogy én úgy oldottam meg hasonlót, hogy Win98 (és DOS) először, az XP kiterjesztett partícióra (mert az már telepíthető oda is), aztán megmókoltam az XP bootloader-t, hogy tudja boot-olni a DOS/Win98-at, végül a Linux grub meg megoldja a Linux/XP boot-olást. Így a DOS-ba két bootmanager-en keresztül kerülsz be, de ez talán nem olyan nagy gond.
De ha jobban utánanézel szerintem a grub megoldja mindezt egyedül is...
#5: Szerintem te inkább maradj a Gentoonál, vagyis... illetve annál, amit most kinéztél magadnak, mert tudom, hogy behisztiztél, amiért a Gentoo népszerűsége átlépte a lélektani 0,01%-os határt.
Elhiszem, hogy bizonyos Linuxos témákban nagyon magas szintű a tudásod, de kérlek, ne szólj bele olyan témákba, amikhez nem értesz!
A virtualizáció és a multiboot két nagyon különböző dolog. Mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága és alkalmazási területe. Mondjuk ahol ki akarod használni a fizikai hardvert, nem akarsz teljesítményromlást, ott a virtualizáció kizárva. (Legalábbis a 2-es típusú midnenképp, de ennyire nem mennék bele.) A Virtualbox ott jó, ahol van bőségesen erőforrás, nem szükséges a hardvereszközök közvetlen elérése, vagy ha csak a kipróbálás a cél. Mondjuk a munkahelyemen a 32 magos, 64 GB RAM-mal szerelt Dell szerverünkön tökéletes a virtualizáció, dohog is benne 10+ Linux szerver, meg egy FreeBSD. Erőforrás van bőven, egyébként sem eszik olyan sokat pl. egy fájlszerver, ilyen célokra tökéletes. De amikor van egy adott esetben nem is túl izmos gép, aminek azért szeretnénk, hogy az oprendszer elérje a hardvereit (videokártya, hangkártya), ott halva született ötlet a virtualizáció.
Egyébként a kérdésre térve: nem gondolom lehetetlennek, de arra azért vigyázzunk, hogy az MS-DOS, és a Win98 csak elsődleges, és aktívra állított partícióról tud indulni!
De amúgy most látom: te MS-DOS 7.1-et akarsz telepíteni? Az a Win98-hoz mellékelt DOS, teljesen felesleges külön azt is feltelepíteni (nem is biztos, hogy mókolás nélkül létezik hozzá telepítő), felteszed a Win98-at, indításkor F8, és MS-DOS mód. Szerintem legalábbis ez lenne a célszerűbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!