Most ismerkedek a Linuxal. A gépemre feltelepítettem a Linux Mint 22 Cinnamont-ot. Úgy olvastam, hogy kell hozzá egy segédprogram ami segíti a windows-os programok futását. letöltöttem a Wine 9.0-at. Hogyan kell ezt fel installálni Linux alá?
Soha nem használtam még Mint-et, de ha kellene a telepítés akkor:
1. A Linux nem Windows, érdemesebb a Windowsos programok multiplatform/Linuxos alternatíváit használni:
2. Ha mindenáron Wine-al akarsz vacakolni, érdemes csomagból telepíteni.
Ennek módjáról bővebben itt:
esetedben a Ubuntu 24.04 (Noble Numbat) változathoz készült telepítése a követendő (azon alapszik ugyanis a Linux Mint 22).
Hogyan töltötted le a Wine-t?
Van egy Szoftverkezelő nevű program a Mintben (azt hiszem, így hívják, mostanában nem használtam Mintet), abból kell telepíteni. Megnyitod, beírod hogy wine, és telepíted. Ha találsz olyan programokat benne, hogy winetricks vagy wine config, azokat is tedd fel.
Utána a legegyszerűbb szerintem, ha paranccsorból indítod a Windows-os programod így: wine programneve.exe
lemaradt a link #5-ös hozzászólásomból:
"Ha játék a cél..."
Akkor go back Windows.
Mondom ezt úgy, hogy Linux/BSD pártoló vagyok.
Nincs szükség újabb linuxgyűlölőre.
jah tleg így van.
Én vettem drágább gépet windows-al játékra.
Linuxosat pedig melóra, kb harmad áron.
Érdekességképp feltettem a steamet rá (fedora), és kipróbáltam 1-2 játékot amit támogat.
Hát csodálkoztam, mert nincs dedikált vga benne, de pl a portal 1, 2 gond nélkül elment vele. Ráadásul a portal 2 ahogy néztem, pont wine-s is volt a háttérben.
Szóval ráerőltetni nem szabad, csak azt ami alapból is jól megy.
A kérdésre válaszolva, úgy hogy csomagkezelőből telepíted föl és kb mint androidon a gombnyomással feltelepül.
Ha kicsit eltekintünk a kérdéstől akkor meg azt tudom mondani, hogy a Linux használatot ne így kezd el. A Wine nem annyira hatékony mint ahogy azt sokan gondolják. A legtöbb Wine-al futtatandó programok (Adobe szoftverek általában) nagyon nehezen mennek rajta vagy egyáltalán nem. Egyszer láttam, hogy mit össze kell szenvedni egy Photoshop-ért, hogy egyáltalán elinduljon... hát köszi inkább nem.
Kicsit változtatni kell a gondolkodás módon. Sok embernek az a hozzáállása, hogy van egy adott feladat és ismer rá egy vagy két programot és minden áron azokkal akar dolgozni. De mi lenne ha a feladathoz keresnél programot és nem lennél program függő? Sok ember például nem is tudja, hogy létezik legalább 3 ingyenes videó szerkesztő a Premiere Pro meg a Sanyi Vegász mellett.
Gondold át, hogy milyen műveletet akarsz végezni a számítógépeden és keress arra alkalmas szoftvert. És még kezdd el ezt a szoftvert Windows-on használni! Ne Linuxba zárd be magad! Fogj egy GIMP-et vagy bármilyen más Linux platformos programot és már Windows-on szokjál hozzá. Utána Linuxon már ismerni fogod a programokat. Csak az alap rendszer lesz más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!