"Pure-Ftpd"-ben be tudom állítani hogy bizonyos felhasználók csak küldhessenek a szerverre fájlokat, de se törölni se leolvasni később?
Vagy legalább ne tudják törölni.
(munkában készítettem a munkásoknak FTP szervert, erre az egyik letörölte és senki nem vallja be...) Olyan megoldás kellene hogy csak a biztonsági mentést felküldhessék de senki ne tudja szerkeszteni/törölni.
#10: A -K kapcsoló arra szolgál, hogy a felhasználóknak engedi a feltöltést és a feltöltés folytatását, de nem a törlést (a könyvtárak is akkor törölhetőek, ha azok üresek). A meglevő fájlok felülírása - a feltöltés folytatásának érdekében - engedélyezett (ezt a -r kapcsolóval lehet kiiktatni, ez esetben az újbóli feltöltések sorszámozva lesznek).
Viszont a kérdezőnek nem az a problémája, hogy a felhasználóknak megszakad a feltöltésük és azt folytatni szeretnék, hanem az egyik felhasználó törli a másik által feltöltött tartalmat - tehát vagy el kell szeparálni a felhasználókat (külön könyvtár minden egyes felhasználónak)/megakadályozni az adott felhasználó által feltöltött állomány más felhasználó általi törlését (sticky bit) vagy a sikeresen feltöltött állományokról mentést kell készíteni (pure-uploadscript, incron).
És a kérdező nem akarja, hogy a már feltöltött fájlokat törölni lehessen. Nem értem mi a probléma akkor. Pont ezt csinálja a -K.
"-K Allow users to resume and upload files, but NOT to delete them."
A -r akkor szükséges, ha a megszakadt feltöltések folytatását sem akarja engedni. Csak ekkor előfordulhat, hogy ha megszakad valami miatt a folyamat, akkor ottmarad félig feltöltve a fájl, mert nem lehet folytatni a feltöltését és a korábban beállított -K miatt kitörölni sem.
"És a kérdező nem akarja, hogy a már feltöltött fájlokat törölni lehessen."
Nem pontosan. Olvasd el figyelmesen:
"munkában készítettem a munkásoknak FTP szervert, erre az egyik letörölte és senki nem vallja be..."
Tehát az egyik munkás feltöltött valamit, amit egy másik letörölt.
Szóval nem a megszakadt letöltések folytatása a lényeg, hanem az egyik felhasználó által feltöltött tartalom másik felhasználó általi véletlen/szándékos törlése elleni védelem.
Én úgy értelmeztem, hogy a feltöltött anyagok törlésének a tiltása a lényeg. Ha az a cél, hogy a felhasználók a saját fájljukat törölni tudják, de másét nem, akkor egyszerűen be kell állítani a megfelelő umask-ot (pure-ftpd.conf-ban a Umask sor) a kívánalmaknak és akkor olyan jogokkal jön létre az állomány.
Egyébként nem értettem azt a részét a kérdésnek, hogy ha feltételezhetően mindenki külön user-t használ magának, akkor hogyan nem lett meg a tettes? Nem volt bekapcsolva a naplózás? Én ebből következtettem arra, hogy talán közös user-t használnak.
"Egyébként nem értettem azt a részét a kérdésnek, hogy ha feltételezhetően mindenki külön user-t használ magának"
Olvasd el megint figyelmesen:
"Külön nevet kaptak, de hozzáférhető mindenkinek."
"Ha az a cél, hogy a felhasználók a saját fájljukat törölni tudják, de másét nem, akkor egyszerűen be kell állítani a megfelelő umask-ot (pure-ftpd.conf-ban a Umask sor)"
Igen, ezt már pedzegettem a #5-ben a sticky bittel való kiegészítéssel.
"Én még azt sem tudom, hogy milyen rendszerről van szó"
Ezt is közli a kérdező:
"Windows mindenki, az FTP szerver Debian 11-es."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!