Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » "Pure-Ftpd"-ben be tudom...

"Pure-Ftpd"-ben be tudom állítani hogy bizonyos felhasználók csak küldhessenek a szerverre fájlokat, de se törölni se leolvasni később?

Figyelt kérdés

Vagy legalább ne tudják törölni.

(munkában készítettem a munkásoknak FTP szervert, erre az egyik letörölte és senki nem vallja be...) Olyan megoldás kellene hogy csak a biztonsági mentést felküldhessék de senki ne tudja szerkeszteni/törölni.

2024. máj. 21. 19:16
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

A munkásoknak külön-külön van felhasználónevük/jelszavuk vagy ugyanaz mindegyiknél?

Ugyanazt a könyvtárt használják a biztonsági mentésre, vagy külön-külön van saját könyvtáruk?

A könyvtárak között a munkásoknak szabad az átjárás?

A munkások gépén milyen operációs rendszer fut? A biztonsági mentést manuálisan végzik (a munkások) vagy külön szoftver/szkript?

2024. máj. 21. 21:31
 2/17 A kérdező kommentje:

Külön nevet kaptak, de hozzáférhető mindenkinek. Ugyanaz a könyvtár, csak mindig egy dátummal ellátott excel-lel lesz ott több mindennap.

Olvasni megnézhessék, de törölni és szerkeszteni nem. Csak feltölteni egy új fájlt.

Kézzel végzik. Windows mindenki, az FTP szerver Debian 11-es.

2024. máj. 22. 11:15
 3/17 BeefEater ***** válasza:

Szinte biztos vagyok benne, hogy nem a jó megoldást választod ehhez a feladathoz.

Nem tudom, hogy a Pure tud-e hasonlót, de ha nem, akkor is megcsinálhatod azt, hogy incronnal figyeled a könyvtárat ahova feltöltenek és megvonod az írási jogot a file-ról.

Viszont az, hogy egy fontos filet letöröltek és neked nem volt mentésed a szerverről az a te hibád. Ments a szerveredről is.

2024. máj. 22. 12:08
 4/17 anonim ***** válasza:
Ha egy udf-re formázott DVD+R lemezt osztasz meg, arról lehetetlenség bármit letörölni, Recuva-val minden ott lesz, visszanézhető. 8GB hely van rajta.
2024. máj. 22. 12:40
 5/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, az egyik megoldás az, hogy a közös könyvtár jogosultsága 1777 legyen (legyen beállítva a sticky bit), szóval bárki írhassa, olvashassa a könyvtárt, de törölni csak a saját állományait tudja - mint az a pure-ftpd leírásában szerepel:

"-> I have a "public" directory. All users can download and upload files

from/to this directory. Permissions are 777 on it. But user 'john' can

delete files owned by user 'joe'. How to prevent this?

Put the sticky bit on that directory: chmod 1777 public. That way, the

directory remains public (read/write), but people can only delete files they own."

[link]

ezt megfejelheted egy, a fájlra adott 774-es jogosultsággal, azaz a felhasználó, a felhasználói csoportja (ami általában önmaga) írhatja/olvashatja/végrehajthatja az állomány, viszont másik felhasználó maximum csak olvashatja azt.

Egy másik lehetőség, hogy minden felhasználónak saját mappát csinálsz, amit maga a felhasználó/a saját csoportja írhat, olvashat, végrehajthat, de más felhasználó/csoport maximum olvashat, betekinthet (1775-ös jog).

Pure-ftpd-specifikusan lehetőséged van arra is, hogy a sikeres feltöltés után az adott fájllal műveleteket (például átmásold egy olyan könyvtárba, ahol a "munkások" nem férhetnek hozzá) végezz - erre szolgál a pure-uploadscript:

[link]

2024. máj. 22. 13:21
 6/17 BeefEater ***** válasza:
#5 válasza alapján az én ötletem hülyeség. Valamiért azt feltételeztem, hogy közös usert használnak, pedig le volt írva, hogy nem. Hol a kávém..
2024. máj. 22. 13:39
 7/17 anonim ***** válasza:
#6 mi a te ötleted?
2024. máj. 22. 13:59
 8/17 anonim ***** válasza:

#7: Az volt az ötlete, hogy: "de ha nem, akkor is megcsinálhatod azt, hogy incronnal figyeled a könyvtárat ahova feltöltenek és megvonod az írási jogot a file-ról"

Tehát miután feltöltötte a felhasználó az állományt ezt az incron figyeli (IN_CLOSE_WRITE), és átállítja az írási jogosultságát.

Ez sem egy teljesen elvetendő ötlet, de ha már külön felhasználók vannak, akkor akadnak alternatívák.

2024. máj. 22. 14:23
 9/17 anonim ***** válasza:

"szóval bárki írhassa, olvashassa a könyvtárt, de törölni csak a saját állományait tudja"

Ha mindenki tudja mindenki jelszavát (vagy minden jelszó azonos) és az egyik munkás ki akar tolni valakivel akkor ezen módszer nem véd meg tőle.

2024. máj. 22. 16:36
 10/17 anonim ***** válasza:

Neked a -K kapcsoló kell, ha jól értem a problémádat.

[link]

2024. máj. 22. 23:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!