Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux felhasználókhoz szól a...

Linux felhasználókhoz szól a kérdés. Ti szeretnétek hogy valaha eljöjjön a Linux desktop éve?

Figyelt kérdés
Arra is kíváncsi vagyok hogy szerintetek hova vezetne ha egy nap tényleg eljönne és milyen változásokat hozna el a Linux világában.

#szoftver #linux #operációs rendszer #GNU #Linux desktop éve #Otthoni felhasználók
ápr. 24. 21:57
1 2 3
 11/21 gentoojedi ***** válasza:
84%

Ez nem igaz. A Linux Mint például desktopra lett kitalálva. Szervernek teljesen észszerűtlen lenne a használata.

ápr. 25. 13:58
 12/21 SIDLER22 ***** válasza:
74%

9-es ez részben igaz. A linux kernel egy általános használatra lett beállítva. Jól fusson mindenhol, de főleg szervereken, hisz ott van legtöbbet használva.

Ezzel csak két probléma van:

Az egyik, hogy a kernel önmagában nem igazán akadályozza az ilyen típusú végfelhasználást. Egy memóriakezelést vagy processzor utasítást esetleg külső eszközök vezérlését 99%-ban ugyanúgy kell végezni szerveren és Desktopon is. Én dolgoztam nemrégiben egy gyárban szerverekkel. Lényegében grafikus gyorsító nélküli számítógépek. Ugyanolyan típusú RAM meg CPU van benne mint egy rendes asztali gépbe. Nyilván a méretek meg a magszám más, de a kritériumok pont ugyanazok. Amint tettünk beléjük egy ottani teszt kártyát, egyből ment rajta a Win 10 meg CentOS 7 meg amit akarsz.

Vagyis lényegében nincs semmilyen tényező ami miatt nem lenne ez megfelelő egy Desktop vagy Szerver környezetbe egyaránt.

A másik meg, hogy ami talán különbség lehet az az, hogy a desktop környezetben az interaktív használat miatt fontosabb az időzítés. Ezt a kernelben is be lehet állítani, de vannak olyan kernelek is amik kifejezetten desktopra lettek módosítva (például a linux-zen). Ezek a kernelek időzítése lett "feszesebbre" állítva illetve olyan plusz modulokat tartalmaznak ami a Desktop használatot részesíti előnyben.

Különbség a legjobban az alap és a "tuningolt" kernelek között természetesen a gaming-ben látszódik. Ott kemény 5-10 FPS-eket is lehet vele akár szerezni! Sőt! Ha "naggyon durván Desktopos" kernelt használsz, még AKÁR +20 FPS-T IS SZEREZHETSZ VELE. Ezek azért igen komoly teljesítmény javulások 😉

Szóval már összességében az sem nagyon éri meg, hogy alap kernel helyett egy tuningoltat használj.

(A tuningolt kernellel egyébként a hardverek folyamatos ébrentartása és azonnali rendelkezésre állása miatt többet fogyaszt a gép és ez nyilván Windows-on sincsen másképp. Sajnos valamit valamiért...)

ápr. 25. 16:22
 13/21 anonim ***** válasza:
44%
Általában minél népszerűbb valami, annál igénytelenebb és alpáribb. Nem akarom, hogy eljöjjön a Linux éve!
ápr. 26. 21:51
 14/21 gentoojedi ***** válasza:
70%

"(A tuningolt kernellel egyébként a hardverek folyamatos ébrentartása és azonnali rendelkezésre állása miatt többet fogyaszt a gép és ez nyilván Windows-on sincsen másképp. Sajnos valamit valamiért...)"

SIDLER szerintem Te a real-time kernelekre gondolsz.

Ubuntu reoóban elérhető -rt végződéssel. Az Ubuntu Studio meg alapból szállítja. De a többi debian alapú disztribúcióban is elérhető.

Léteznek olyan disztrók, amik többféle kernelt kínálnak. Pl mageia. Ott van külön desktop, notebook meg serverre szánt változat.

Feltételezem arch linux is többféle kernelt szállít, csak nem tudom ott hogy vannak megvariálva.

Fedoránál már nincs választék. Ott talán van két féle kernel a sima vanilla meg a fedora által patchelt. Ha ott akar valaki rt-t vagy más módosításokat eszközölni kénytelen maga fordítani. De a legtöbb fedorásnak az nem gond.

ápr. 27. 12:42
 15/21 Tom Benko ***** válasza:
Nem érdekel. NEKEM 14 évvel ezelőtt eljött.
ápr. 27. 15:09
 16/21 gentoojedi ***** válasza:
82%
@tombenko nekem 19. Én nyertem :)
ápr. 27. 18:07
 17/21 Thunderfairy ***** válasza:
100%
Én örülnék neki. Kicsit kellemetlen úgy szóba hozni a Linux-ot hogy kiröhögnek és nem veszik komolyan. Velem történt ilyen. Ismerjék meg többen. Éljék át az emberek hogy milyen egy rendes operációs rendszer.
ápr. 28. 11:56
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem szükséges. Ha Windowsos gépeket Windowssal adják el akkor azzal fogják venni az emberek. Főleg azért az lesz a választás, mert ismerik.

Windowson minden játék fut, offline office csomag elérhető.

Linuxon esetleg működnek vagy nem.

Linuxra offline Libreoffice vagy online office csomag használható.

Röviden ezért szerintem soha nem fog eljönni Linux desktop éve és nem is kell várnunk rá. Mindenki eldönti, hogy mit akar használni és azt használja ennyi :)

máj. 1. 18:32
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

#18 Pont ezaz, hogy a Windowst ismerik. Miért? Mert a Microsoft temérdek pénzt öl abba, hogy lehetőleg mindenki a Windows-al találkozzon először.

Ha a Linuxot látnák először, akkor sokkal nagyobb elfogadottsága lenne. Az ember nehezen vált ismertről ismeretlenre.

máj. 1. 19:46
 20/21 SIDLER22 ***** válasza:

gentoojedi

Én úgy tudom a linux-zen és társai is részben Real Time kernelek. Mindkettőnél az a lényeg, hogy az interakciókból kapott input minél gyorsabban végre legyen hajtva. Aztán pontosan nem tudom, hogy miket tartalmaz egy zen, egy xanmod vagy TKG-pgs, de nagy vonalakban azt tudom róla, hogy többet fogyaszt velük a gép és a Sceduler-ek rövidebbre vannak állítva.

máj. 1. 20:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!