Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Táblázatkezelővel (Excel /...

Táblázatkezelővel (Excel / LOC) hogyan tudnék összehozni párokat megadott értékekből?

Figyelt kérdés
Adott egy lista X különböző értékkel, pl. A, B, C. Szeretnék egy táblázatot két oszloppal, amelyikben az előbbi lista elemeiből képzett, nem azonos párok vannak. Tehát pl. az AA nem jó.

2024. márc. 15. 11:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nem teljesen értem, de szerintem te az Fkeres-re gondolsz, azaz kikeresi egy tartomány első oszlopában az adott értéket, és visszaadja egy adott oszlopában szereplőt. Azaz, pl: ha neked az első oszlop a cikkszám és a második a megnevezés, akkor a cikkszám alapján vissza tudod kapni a megnevezést.
2024. márc. 15. 12:04
 2/11 A kérdező kommentje:

Kösz, ismerem az Fkeres-t, nem arra gondoltam, főleg mert itt a forrás 1 oszlopos "táblázat". Legyen mondjuk ez: Alma, Körte, Barack, Meggy. Kell nekem az összes kombináció, amelyik nem azonos (pl. Alma - Alma), tehát...

Alma - Körte, Alma - Barack, ... Körte - Alma, Körte - Barack, stb.

2024. márc. 15. 12:38
 3/11 anonim ***** válasza:

Ezt kicsit jobban kellene konkretizálni.

1. Minden sorban azonos konvencióval vannak szétválasztva az értékek?

Tehát végig: Alma - Barack (tehát szóköz-kötőjel-szóköz), vagy előfordul benne másik, akár félregépelésből, vagy hibás beemelésből fakadó forma is, pl. Alma-Barack, Alma- Barack, Alma -Barack?

2. A bal oldalon lévő értékek általában más karakterszámúak, vagy ugyanolyanok?

Tehát az első érték lehet-e egyaránt "Alma" (4) vagy "Barack" (6), vagy pedig általában ugyanannyi, pl magyar irányítószámok, amik végig 4 karakteresek?

3. Ugyanúgy a 2-es kérdés érvényes a jobb oldali értékre is.

4. Hajlandó vagy az újonnan kapott listát a művelet után manuálisan szűrni, hogy minden variációd* csak egyszer szerepeljen, vagy ezt is automatikusan akarod?

Tehát ha az A2 és A7 is Alma-Barack, akkor jó-e ha a D2/D7 és és E2/E7 cellákban is Alma és Barack legyen, tehát lefut a teljes forrásoszlop hosszában, vagy igazából csak a D2:E10 tartományban akarod látni a 9 párost (most csak mondtam valamennyit) és kész?

*Variáció: Ha automatikusan csak egyszer akarjuk őket megjeleníteni, csak függvényekkel dolgozva az Excel mindenféleképpen külön fogja kezelni az "Alma-Barack" és "Barack-Alma" variációt, ezt csak manuálisan tudod utána javítani.

2024. márc. 15. 15:01
 4/11 A kérdező kommentje:

1. Nem, csak itt máshogy nem tudtam szemléltetni a két oszlopot. Legyen akkor A1 "Alma", A2 "Barack"

2. Változó karakterszám, jeleztem volna, ha nem így van, és a példában is változó

3. Mivel ugyanabból a listából származnak, nyilván

4. A példában direkt szerepelt ilyen is (Alma/Körte, Körte/Alma), ezekkel nincs probléma

De azt hiszem, félreérted. Az Alma-Barack nem egy érték, hanem egy eredmény két (Alma és Barack) értékből. Vedd a per/kötőjelet cellahatárolónak. Egy érték csak egyszer szerepel a listában. Tegyük fel, hogy mondjuk fagylaltkelyheket készítünk a fenti ízekben, egy kehelyben két különböző íz van egymás fölött, és ami fölül van, az több, mondjuk 2/3 arányban, hogy némi értelme is legyen, hogy ugyanaz a páros kétszer is szerepel. Tehát szeretném látni az összes lehetséges ilyen párost.

Szerintem ezt valamilyen tömbfüggvénnyel lehetne megoldani.

2024. márc. 15. 15:48
 5/11 anonim ***** válasza:

Tehát neked egy listád van az A oszlopban, mindegyik cellában egyetlen szó, az ízekkel, mindegyik íz csak egyszer szerepel.

Mondjuk 4 íz.

Te pedig szeretnél egy 12 soros, 2 oszlopos táblát, ami az összes variációt adja.

Tulajdonképpen egy ilyet: [link]

Ezt sajnos kicsit csúnyácskán lehet csak megoldani, de meg lehet. A LET és LAMBDA függvényekkel az Excel függvénykészlete teljes mértékben Turing-teljessé vált.

Az én Excelem angol, ezért át kell írni magyarra, de itt van:

=LET(TC, TOCOL(A3:A6&"|"&TRANSPOSE(A3:A6)),

TB, TEXTBEFORE(TC,"|"),

TA, TEXTAFTER(TC,"|"),

FILTER(HSTACK(TB,TA),TB<>TA))

Ezt ha egy az egyben bemásolod, működni fog, az egyetlen hogy az első sorban írd át a két helyen az A3:A6-ot arra ahol valóban az értékeid vannak.

2024. márc. 15. 17:05
 6/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, kipróbálom.
2024. márc. 15. 18:22
 7/11 A kérdező kommentje:
Ezt hova kell bemásolni? Nem pontosvesszők vannak a paraméterek között? Bár én elég régen tanultam...
2024. márc. 15. 18:26
 8/11 anonim ***** válasza:

"Ezt hova kell bemásolni?"

Az első cellába ahonnan indítani akarod a kombinációk listázását. A képernyőképen lévő adatok esetében én ezt a B3-ba írtam.

"Nem pontosvesszők vannak a paraméterek között?"

Igazából erre is vonatkozott, hogy át kell írni magyarra. Régebben ez valóban egy különbség volt, hogy míg a magyar nyelvű Excelben a paraméterek között pontosvessző volt, az angolban pedig vessző. De szerintem ez már nem probléma, a magyarban is működik vesszővel.

Ha valamiért nem menne, írd át.

2024. márc. 15. 18:55
 9/11 A kérdező kommentje:
Egyelőre nem sikerül. Nem tudom, mennyire számít, hogy online Excellel dolgozom, mindenesetre fel sem ismeri függvényként, és nem találtam egy pár függvény magyar nevét, mindenesetre holnap még próbálkozom. A LibreOffice Calc 501-es hibát írt ki, nem tudom, ez mit jelent, valószínűleg sok dologgal van baja.
2024. márc. 15. 19:24
 10/11 anonim ***** válasza:

Akkor az lesz a probléma.

1. Az online Excel függvénykészlete, főleg a magyar nyelvűé korlátozott.

Az online Excel nem igazán támogatja az egy képlettel tömbfeltöltést. Csak az egy sort, vagy egy oszlopot töltő képleteket tudja.

2. A LET egy Excel-specifikus függvény, azon belül is csak a telepített, 365-ben. Tudtommal a LibreOffice még nem implementálta.

Itt a magyar verzió, próbáld meg így:

=LET(TC, OSZLOPHOZ(A3:A6&"|"&TRANSZPONÁLÁS(A3:A6)),

TB, SZÖVEGELŐTTE(TC;"|"),

TA, SZÖVEGMÖGÖTTE(TC;"|"),

SZŰRŐ(VÍZSZ.HALMOZÁS(TB;TA);TB<>TA))

Esetleg a többi vesszőt is írd át pontosvesszőre, ha az sem jó.

Ami fontos:

Ne közvetlenül a cellába másold be, mert úgy nem fog menni.

1. Kattints bele a cellába, de ne nyomj rögtön CTRL+V-t, hanem kattints bele a "képletsor", vagy "szerkesztőléc" (ki hogy tanulta) sávba, és oda illeszd be.

2. A gyakoriról másoláskor, az új sorban kezdődő elemeknél, beillesztéskor egy-egy üres sort rak be a sorok közé.

Azt ki kell törölni. Közvetlenül egymás alatt kell legyenek a sorok.

2024. márc. 15. 21:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!