Hogyan kezdjek neki, mit használjak? Avagy egy Xp-s át akar alakulni Linuxossá. =)
Üdvüzlet.
Hát hogy is kezdjem....
Ki szeretném próbálni ezt a kis Pingvint...
De nemtudom hogy álljak neki... Sokféle linuxról hallottam de nemtudom melyik a számomra legmegfelelőbb. A windowson nálam jól bevált programokat, játékokat tudom e majd futtatni ott?
Szóval mindenre kíváncsi vagyok.
Esetleg ha tudtok néhány oldalt mondani ahol többet megtudhatok ezekról...
Válaszokat előre is köszi...
Nincsenek bajok a linuxxal, és egyszerű a telepítése? Hát egyáltalán nem.
Munkahelyemen, kisérletképpen felraktunk linuxot (ki akartuk próbálni maya-t, shake-t alatta), és a legalapvetőbb funkciók beállítása sem alapértelmezett volt. Hálózati meghajtók beállítása lokálisként láthatóvá (sikerült de mindig elfelejtette), többmonitoros támogatás, driver támogatás. Persze sikerült megoldani, de utána kellett járni mindennek. Fórumokat böngészni, howto-kat olvasni a neten. Problémád biztos lesz a linuxxal, és ha nem értesz hozzá kínszenvedés lesz.
És legfőképp játékra lesz alkalmatlan, mivel linuxon lassabban futnak a játékok az tény, szintén ugyanez, ki kell találni mi fut a gépeden, mi nem fut a gépeden. XP jó kezekben egy stabil és gyors rendszer (és jóval könnyebb jó kézzé válni mint egy linux esetében), és csak a géped teljesítményétől függ mivel tudsz élvezhetően játszani.
A legtöbb probléma megoldása, ezt a config fájlt állítsd kézzel, azt írd át. Win alatt más gondok vannak, de azoknak a hátterében általában win-től kívülálló dolog áll (driver / hardverhiba). 2009-ben nem neveznék valamit egy operációs rendszernek, ha kézzel kell fájlokat parancssorból átírni, hogy működjenek a dolgok.
Az előttem lévő hozzászólónak:
"és a legalapvetőbb funkciók beállítása sem alapértelmezett volt"
Ilyet még nem tapasztaltam. ... kivéve Windowsnál. A Debian és az Ubuntu is egyből ismert mindent. Képernyő, hang, net, stb. (A kábelnetet telepítés nélkül használja, míg winnél szórakoztam vagy 2 órát, mire lett belőle valami.)
"többmonitoros támogatás, driver támogatás"
A többmonitor alapból adott; simán megy nálam. Pedig nem is csináltam vele semmit.
Driver. Na EZ az, ami a Linuxon kívüli hiba!
Ugyanis a hardware gyártók nem írnak Linux alá drivert, míg win alá igen. ... Ennek ellenére win alatt nem kevésszer szöszmötöltem, hogy a megfelelő drivert megtaláljam, és fel is tudjam rakni. (Az XP kontra Vista problémákról, ami a kompatibilitás hiányából adódik, már ne is beszéljek.) Linuxnál meg a hardware-ek 95%-ában gond nélkül kezeli a cuccost.
"de utána kellett járni mindennek"
Ilyen néha előfordul. Winnél nem kellett? Mert nekem igen. :S
"és ha nem értesz hozzá kínszenvedés lesz"
Érdekes, hogy ezt én a winről tudom inkább elmondani. Na OTT, szenvedtem nem egyszer!
"És legfőképp játékra lesz alkalmatlan, mivel linuxon lassabban futnak a játékok az tény"
Mivel a játékgyártók sem Linux alá írnak. De szerintem nem lassabb - már az a kevés, amit kipróbáltam.
"ki kell találni mi fut a gépeden, mi nem fut a gépeden"
Na, erről regényt tudnék megtölteni a winnel kapcsolatban. :))
Rá van írva a játékra (vagy benne van a leírásban), hogy X konfiguráció alatt simán fut. Mikor felrakom a Winre, akkor meg szaggat, mint állat. A másiknál meg meg sem próbálkozom, hogy felrajkam, mert olyan erős a követelménye, erre kiderül, hogy haverom a gyengébb gépén játszik már vele. Szóval ennyit a próbálgatásról.
"és jóval könnyebb jó kézzé válni mint egy linux esetében"
Erre nem vennék mérget. Linuxot negyedannyi ideje sem használom, mint a wint, de már jóval többet tudok róla, és jobban testre tudom szabni magamnak. Ha eleve Linux-al kezdtem volna, gyanítom már nem itt tartanék tudásban.
"és csak a géped teljesítményétől függ mivel tudsz élvezhetően játszani"
Mintha ez a winen nem így lenne... :D
"Win alatt más gondok vannak, de azoknak a hátterében általában win-től kívülálló dolog áll (driver / hardverhiba)"
Aha, persze... Winre írnak drivert, de azért fogjuk rá a gyártóra, hogy sz@r, amit csinált. Linuxra nem írnak drivert, ehelyett a Linuxosok csinálnak hozzá, és - láss csodát - megy. Érdekes... :)
És persze nem win hiba. Áááá. Hiszen csak épp arra írta a gyártója a drivert, másra se. :))
"ha kézzel kell fájlokat parancssorból átírni, hogy működjenek a dolgok"
Na, ezt vajh honnan szülted? :DDD LOL
Kicsit szerintem ismerd meg a Linuxot, mielőtt ilyeneket írsz. Én sok évig gyötörtem a wint, de már bánom, hogy azzal kezdtem. ... Mondhatni a saját káromon jöttem rá, hogy hiba volt.
Arról már nem is beszélek, hogy ha többen használnák a Linxot, akkor:
- Eleve írnának hozzá drivert.
- Eleve megírnák Linux verzióra is a játékokat.
- Nagyobb támogatottság és több pénz lenne mögötte.
- Nem kerülne állami és egyéni szinten ennyibe a software. (Jah, persze, aki feltört Wint használ...! :S )
- Lényegesen biztonságosabb lenne a net.
Szia! Szerintem egy próbát megér. Nekem most ubuntum van, kezdők bátran próbálkozhatnak vele. Szinte minden win-es programnak van linuxos megfelelője
cd-dvd írás: brasero
zenehallgatás: amarok
msn: amsn, emesene
fotók: picasa, geye, gimp
ms office: openoffice
asztaldíszítés: compiz
mac-hez hasonló dock: avanti window manager
stb.
Játékra tudom javasolni a playonlinux programot, én még csak egy játékkal próbáltam, elég szépen működik. És ami nem elhanyagolható szempont egy kezdőnek: grafikus felületű.
az ubuntu.hu fórumán pedig bármikor kérhetsz segítséget.
Hát, most így hirtelen ennyi jutott eszembe, sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!