Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan kezdjek neki, mit...

Hogyan kezdjek neki, mit használjak? Avagy egy Xp-s át akar alakulni Linuxossá. =)

Figyelt kérdés

Üdvüzlet.

Hát hogy is kezdjem....

Ki szeretném próbálni ezt a kis Pingvint...

De nemtudom hogy álljak neki... Sokféle linuxról hallottam de nemtudom melyik a számomra legmegfelelőbb. A windowson nálam jól bevált programokat, játékokat tudom e majd futtatni ott?

Szóval mindenre kíváncsi vagyok.

Esetleg ha tudtok néhány oldalt mondani ahol többet megtudhatok ezekról...

Válaszokat előre is köszi...

2009. jan. 3. 23:21
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

VM??? Minek?

A Live CD-t ezért találták ki a Linuxnál!

Ha CD-ről bootolsz, akkor behozza a Linuxot, miközben a Win ott marad "alatta". Semmi veszélye nincs (kivéve persze, ha nem kezded el törölgetni a Wines fájlokat Linux alatt).

2009. jan. 4. 11:42
 12/23 A kérdező kommentje:
És akkor még egy kérdésem lenne... XP-nél meglehet oldani tudom, de Ubuntu Linux-nál meglehet oldani az usb-s telepítést? ha igen hogy? Akármilyen leírás jó, angol is.
2009. jan. 4. 18:16
 13/23 anonim ***** válasza:

Hogyne lehetne. Itt mindent lehet. Ez nem Windows! ;)

Felrakod a Linuxot (akár Live CD-ről is), majd

rendszer>adminisztráció>create a USB sturtup disk. (Ez tudomásom szerint 8.10-es verziónál működik. Előptte kicsit trükközni kell hozzá.)

Utána már csak állítsd be a BIOS-ban, hogy bootoljon USB-ről. Ennyi.

Emellett az USB-s verziót letöltheted innen is:

[link]

Csak keresd ki, mire is van szükséged. Érdemes a "segítség a telepítéshez" részeket is elolvasni. ;)

2009. jan. 4. 20:48
 14/23 anonim ***** válasza:
Hát most a Linuxosok ellen fogok beszélni (valószínűleg meg is köveznek érte), de tapasztalatból mondom, hogy szép és jó a linux, de nem otthoni felhasználásra. Hiába van Compiz meg Gnome, ha maga az Xorg elvan cseszve. Eddig nem igazán hallottam olyan történetet h. plug & play ment a grafikus felület baszakodás nélkül. Persze beindul, meg ilyenek, de ha ne adj isten az embernek van egy 16:9-es TFT-je és mondjuk 1440x900-as felbontást szeretne, hát akkor mélyen nyulkálni kell az xorg.conf-ba. Egy szó mint száz, 3 év ubuntu használat után azt tudom maradni h. egyszerű asztali felhasználásra windows, szerverre Linux.
2009. jan. 5. 09:08
 15/23 anonim ***** válasza:

Érdekes. Nekem semmiféle Plug&Play problémám nem volt eddig. Pláne nem olyan, amit ne tudtam volna megoldani. A grafikus felülettel meg még kevesebb gondom volt. ... Konvergál a nullához. :)

De ettől függetlenül nem kövezgetlek érte. Mindenki azt használ, amit akar, meg amihez van pénztárcája (vagy pofája crackelt verziót használni).

A Windows csak azért van még talpon, mert "mindenki azt használ, ezért én is". A Linux simán verné, ha az emberek nagyobb hányada használná. Mert akkor a gyártók/fejlesztől alapból írnának játékokat, drivereket hozzá; nagyobb lenne a fejlesztőközönsége, több pénz lenne benne (mégha ingyenes is), stb. De amíg az emberek képtelenek váltani, és megelégszenek azzal, hogy "jó ez, minek váltsak, a szomszédnak is ez van", meg amíg a felhasználók max. 1%-a (lehet, sokat mondok?) használja, addig nem lesz jobb.

De kinek a pap, kinek a papné.

Nekem a Windows-al nem is lenne különösebb bajom. Meg a Microsoft többi termékével sem. Feltéve, ha - mint multicég - nem próbálná meg teljesen kiszorítani (minden eszközzel), a nyílt forráskódú lehetőségeket. Na meg ha nem fizetne le állami hivatalnokokat, politikusokat, hogy a saját termékét alkalmazzák a hivatalos helyeken! (És ezzel a lefizetős dologgal a Linux, mivel nincs komoly költségvetése, nem tud versenyre kelni. :( )

Ezekre a dolgokra gondolok. Talán érdemes elolvasni:

[link]

Ez meg jó hosszú ugyan, és már némileg idejét múlt dolog, de érdemes elolvasni szintén; mivel még korántsem lecsengett dolog:

[link]

Szóval az ilyen dolgok miatt is választottam a Linuxot...

HAJRÁ HACKEREK! ;)

[link]

2009. jan. 5. 09:46
 16/23 anonim ***** válasza:

Ezért van ott a Suse :)

Egyszerű, otthoni felhasználásra tökéletesen, könnyen használható, és látja a monitorok/videó kártyák 99 %-át bármiféle buherálás nélkül.

Nekem amúgy a xorgba utoljára akkor kellett belenyúlnom, amikor egy 21'-olos CRT monitornál 85 HZ-nél nagyobb képfrissítést akartam elérni 1280*1024-ben. (Belinea rulz)

2009. jan. 5. 09:46
 17/23 anonim ***** válasza:

Ez a 16:9 monitor dolog érdekes... Nekem 4 éve van egy Philips 19"-os 1440x900-as monitorom. Ubuntu (3 éve) simán felismerte.

Hardverrel egy nagyon régi gépen volt bajom (ősrégi compaq p2 konfig) az uhu-linuxszal, az ősöreg hangkártyát nem ismerte fel egyből. De ha átállítottam alap sb-re, azzal sem volt baja. De az uhu 2.0 már simán felismerte azt is.

2009. jan. 5. 11:47
 18/23 anonim ***** válasza:
Ja, de a legviccesebb: múltkor vettünk apámnak egy samsung telót, -> tegyünk fel rá zenéket. XP-hez fel kellett tenni drivert, restart, programot feltenni, restart. És állandóan szakadozott a kapcsolat így is a gép és a teló között (kábeles, vagyis nem kontakthiba). Kb 1 óra múlva elegem lett belőle, és átmentem ubuntura. Bedugom az usb-t, és kapásból megjelent az asztalon a telefon ikonja (másmint maga a teló kicsiben, még ezt is tudja), minden nélkül, nem hogy még telepítgessek, meg minden... Kapcsolatszakadás nélkül.
2009. jan. 5. 11:51
 19/23 anonim ***** válasza:
Minek akarsz Linuxra váltani, ha Windowsos progikat/játékokat akarsz futtatni? Mert így semmi értelme.
2009. jan. 7. 08:57
 20/23 anonim ***** válasza:

Váltson csak!!! Én is így kezdtem. :)

Azért akar amúgy Windowsos progikat futtatni, mert nem tudja, hogy van Linuxos megfelelője is. Én sem tudtam, és egyből akartam telepítgetni a különböző wines dolgokat. ... Utána rádöbbentem. :)

2009. jan. 7. 18:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!