Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért titkosította le a...

Miért titkosította le a köteteket?

Figyelt kérdés

Komolyan mondom az agyam eldobom! Tiszta ideg vagyok. Az a helyzet, hogy volt egy 512GB ssd, amely a régi laptopomból megmaradt. Hónapokig nem tudtam használni, aztán a napokban vettem egy axagon usb cracket. Az ssd dualbootban volt fenn egy linux mint, meg egy win10. A particiók titkosítatlan formában voltak rajta! Gondoltam most, hogy végre hozzáférek a cuccaimhoz átklónozom a tartalmát egy külső 1tb merevlemezre.

Live linux pendrive-al bootoltam, és a dd-vel szépen átklónoztam az ssd-t ami a crack-ban volt a külső merevlemzre. Ezután a fennmaradó szabad helyre tettem egy backup particiót. Miután végeztem, látom hogy a windowsos particiókat bitlockerrel betitkosította! Erre senki az ég világon nem kérte meg a rendszert. A fennmaradó 488GB-t is, ami a külső hdd-n van betitkosította bitlockerrel. Nem is értem miért, vagy hogy hogy csinálta, ki adott rá neki engedélyt. Hogyan szedjem le róla a titkosítást? Merthogy semmilyen jelszót nem fogad el, és igazából nem is én raktam rá.

[link]

#titkosítás, bitlocker
jan. 5. 06:21
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Amióta megjelent Intel laptopoknál ez a hülyeség (Modern készenlét) ez van. Válts AMD-re.. 😉
jan. 5. 10:37
 12/22 anonim ***** válasza:

Nagyon kusza ez a sztori. Lehetetlenség ezt kibogozni. Mi az az USB crack? Ezek szerint docker. Magától nem titkosítja le semmi a partíciót.

Mi volt az exakt DD parancs amivel klónoztad?

fdsik -l -re mit ad ki?

Szerintem sikerült Átklónoznod a partíciót a /dev/sdb7-re (Basic Data van rá írva).Ez Így nem fog működni. Főleg ha dual boot is volt rajta. Ha DD-vel átmásolsz egy disc-et egy partícióra nem fog vele tudni a rendszer mit kezdeni.

Milyen partíciók voltak a forrás (512GB ssd) és a cél eszközön?

Mi volt a pontos DD parancs?

Én még mindig arra tippelek, hogy be írtad azt, hogy dd if=/dev/sda of=/dev/sdb7

Mint mondtam ez így nem fog működni. A rendszer nem fogja felismerni és simán lehet, hogy titkosítottnak fogja kiírni.

jan. 5. 10:39
 13/22 Szirty ***** válasza:
50%

"Ha belépsz egy szobába ahol feleslegesen van felkapcsolva a világítás..."

Egy ok nélkül alkalmazott titkosításnak messze nem olyan súlyú következményei vannak mint a budiban bekapcsolva hagyott világításnak!

Nézd már! Ezek égve hagytak egy fenyőerdőt! Nem baj! Megyek, eloltom! :)

jan. 5. 10:57
 14/22 anonim ***** válasza:
Ha windowsban be van kapcsolva a bitlocker, akkor értelemszerűen a titkosított lemezt tudod átmásolni, különben semmit nem érne a titkosítás.
jan. 5. 16:20
 15/22 anonim ***** válasza:
14, Így van. Gond nélkül másoltam már át titkosított partíciókat dd-vel. Ráadásul on the fly titkosítás mint a bitlocker azért mire letitkosít 500 GB-ot az sok idő. A titkosítós vírusok meg nem tudnak partíciót titkosítani, max csak fájlokat. Azt rögtön észreveszed.
jan. 5. 16:50
 16/22 anonim ***** válasza:

13

Pedig legalább olyan kellemetlen amikor a céges budiban rádoltják a villanyt. 🙂

jan. 5. 16:56
 17/22 anonim ***** válasza:
Ha a másik gépben volt TPM akkor meg kell szerezned a visszaállítási kulcsot, hiába tudod a 'jelszót'..
jan. 5. 17:06
 18/22 anonim ***** válasza:
Na most mi van kérdező? Feltetted a kérdést aztán eltűntél ...
jan. 5. 17:41
 19/22 A kérdező kommentje:

Végül feloldódott róla a titkosítás valahogy, de nem igazán értem hogyan került fel rá. Az alábbi linken látható, hogy lekerült róla. A kérdésben szereplő link alatt még ma reggel a képen, az ntfs kötetek bitlocker alatt voltak.

[link]

Azt csináltam, hogy bebootltam a merevlemezzel windowsra és onnan kikapcsoltam a bitlocker titkosítást. Azóta elvileg jó minden.

12. Hívjuk dockernek akkor. A lényeg, hogy volt régen egy laptopom, amiben egy nvme2 ssd 512GB volt. A laptop viszont eltört, meghalt. Az ssd-t pedig kivettem belőle, ezen az ssd-n volt egy linux mint és egy win10 dualbootban. Mivel nvme m2-es típusó volt az ssd-m, ezért nem tudtam belerakni az éppen jelenlegi laptopomba, mert régebbi és csak b2-es kulcsú ssd-t tud kezelni.

Tehát vettem egy usb nvme m2-es usb dockert (axagon vmi). Ezen kívül volt még egy 1TB külső merevlemezem is. A tervem az volt, hogy az ssd tartalmát átklónozom az 1TB-s merevlemezre.

Természetesen live pendrive alól végeztem el. A céllemez az ssd volt, a forráslemez pedig a külső 1TB-s hdd. Természetesen az a 488GB ntfs kötet nem is létezett a klón után. Azt utána hoztam létre, mint fennmaradó szabad hely. A klónozás teljesen jól végbement, jól ismerem a dd programot. Később láttam, hogy odaírta hogy basicdata és bitlocker 2 aztán rádobott egy lakatot. Nem is értettem miért, de valahogy talán már megoldódott.

A forráslemezen az ssd-n a particiók 5-ig voltak. A hatos és hetes(ntfs) utólag került rá. A hatost nem is én hoztam létre, az 1mb-s valamit, a hetest pedig üres helyként gondoltam lefoglalom backupnak. De nem az ssd-backupjának, hanem a tiszta ubuntu rendszernek a pillanatképét tettem be oda. Aztán utána valamiért reggel láttam, hogy bitlocker alá kerültek az ntfs kötetek.

Ami elvileg ma d.u már lekerültek róla, ahogy a linken is látható. Fogalmam sincs hogyan került rá, és igazából arról sem nagyon hogyan kerültek le róla. Mondom annyit csináltam, hogy felbootoltam win10-re a külső merevlemezről és onnan kikapcsoltam a bitlockert, ami elviekben automatikusan be volt kapcsolva. Azóta jónak tűnik.

jan. 5. 18:43
 20/22 A kérdező kommentje:

A céllemez az ssd volt, a forráslemez pedig a külső 1TB-s hdd. Ezt elírtam, tehát a céllemez a küslő 1tb-s hdd volt, a forráslemez pedig az ssd. Biztos vagyok abban, hogy nem a klónozással volt a baj, hiszen az 1tb merevlemez full üres volt, és minden partició rá is írodott sikeresen tudtam vele bootolni win10-et is meg a linux mintet is. Amikor kikapcsoltam, és a tiszta rendszer alól felcsatoltam és létrehoztam a fennmaradó 488GB ntfs kötetet akkor már láttam, hogy a 200gb-s ntfs kötet bitkocker alá került, de akkor még nem foglalkoztam vele. Létrehoztam a fennmaradó helyet ntfs-re backup néven, betettem oda a tiszta rendszer telepítési napjáról készült pillanatképet. Aztán valamiért újra felcsatoltam és akkor reggel vettem észre, hogy bitlocker alatt van az is.

Sőt igazából az 512GB ssd is bitlocker alá került.. nem értem miért. De legalább az 1tb merevelemezről lekerült valahogyan.

jan. 5. 18:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!