Milyen területek vannak a számítástechnikában, amiről elsőre egy nyílt forráskódú szoftver jut az ember eszébe?
Vannak szoftver sztereotípiák, de az általam ismertek mind zártak. Itt vannak ezek a szoftver sztereotípiák:
Böngésző: Google Chrome
Irodai szoftvercsomag: Microsoft Office
Képszerkesztő: Adobe Photoshop
Videószerkesztő: Adobe Premiere Pro
Zene készítő (DAW): FL Studio
Fejlesztőkörnyezet (IDE): Visual Studio Code
Chat program: Facebook Messenger
Természetesen a fent felsoroltakra is vannak nyílt alternatívák, de alapesetben a legtöbb embernek ezek jutnak az eszébe, ha megemlítesz egy adott célra való szoftvert a köznevén. Engem most kifejezetten olyan területek érdekelnének, amikről elsőre egy nyílt forráskódú szoftver jut az emberek eszébe. Egyetlen ilyen jut hirtelen az eszembe, az élő adásokhoz használt OBS Studio, szerintem kb mindenki ezt használja, ez jut az eszébe elsőre. Milyen ilyenek vannak még? Fontos, hogy kifejezetten valamilyen célra, felhasználási területre való szoftverre gondolok, tehát az ilyen Linux meg ilyenek nem ér, mivel az gyakorlatilag bármire használható, nem célszoftver.
Email kommunikációval kapcsolatos kiszolgálók: postfix, exim, dovecot, courier, roundcube
HTTP szerverek, proxy-k: apache2, nginx, haproxy
Cloud orchestrating rendszerek: Openstack, Rancher, Nomad
Cloud "operációs rendszer": Kubernetes
Virtualizációs szoftverek, rendszerek: XEN project, KVM, Docker, LXD, Proxmox, XCP-Ng
Relációs adatbázis szerverek: MariaDB, Postgresql
NoSQL: Elasticsearch, MongoDB
Programozási nyelvek: Python, Go, Ruby, Perl, GCC, Java
Fejlesztőkörnyezet (IDE): Netbeans, Eclipse, XCode, Intellij Idea
Egyéb fejleszői/DevOps munkát segítő tool-ok: Gitlab-CE, Jenkins, AWX (vagy OLAM), Read The Docs
CMS: Wordpress, Drupal
Számtalan van.
3D cuccokra: blender
Böngésző: firefoxot azért sokan ismerik
zene szerkesztő: audacity
képszerkeztő: itt amúgy nem a paint lenne elsősorban? Nyíltból meg a gimp. De ja, photoshop az menő
Igen, a Code opensource. Az a bináris nem, amit az MS ad, az, hogy milyen paraméterekkel stb. forgatták a nyílt forrássá tett kódból, az nem nem nyilvános. Gondolom hasonló a helyzet a Chrome esetében is.
Ami fullosan a nyilvános repóból lett forgatva az a VSCodium, vagy a Chromium.
A VS Code-ot azért nem soroltam fel, mert az nem egy IDE szerintem, "csak" egy kódszerkesztő. A Visual Studio az IDE, viszont az nem opensource.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!