Gamingre melyik linux disztro a legjobb valasztas?
Mi a baj a Windows-zal?
Tényleg érdekelne, most már azért elég korszerű hardverek vannak, és a MS is helyre rakta a rendszert.
Már nem az XP korszakát éljük...
És ez mivel cáfolja meg azt amit írtam?
Működik, teszi a dolgát és már nem fagy le a rendszer, mint az XP idejében.
Mindegyik oprendszer egy tákolás azt vesszük...
Valamelyik rolling release. Akár arch, de a steamos (ami amúgy arch alapú) kifejezetten játékra van. Manjaro is jó lehet. Ha nem használtál még linuxot, akkor a Mint egy nagyon jó választás.
Steamen egyébként be kell kapcsolni a protont (pár kattintás), utána sok windiwsos játék menni fog. Ha máshonnan van meg egy játék, akkor Lutris-szal vagy Playonlinux-szal tudod gui-ból állítgatni a dolgokat, illetve vannak telepítő scriptjeik is. A protondb-t érdemes megnézni, hogy adott játékról mit írnak, megy-e.
Egyébként, a legnagyobb probléma az anticheat. Simán letiltja a futást, ha linuxon vagy (wineból futtatod), ha a játék fejkesztői nem engedélyezték azt.
#4 csak pár példa, hogy milyen bugokkal találkoztam az elmúlt időszakban a támogatásának végéhez közeledő Windows 10-ben:
- Sima felhasználói jogosultságú fióknál nem tudom beállítani, hogy ne legyenek animációk stb., mert újraindítás után visszaáll (Win11-nél is)
- Ha a start menüben áthúzok egy programot a rögzített programokhoz, akkor 70%-ban nem tudom utána onnan elindítani, és újra kell indítanom a start menüt egy scripttel
- Múltkor az egész gépet újra kellett indítanom, hogy a gyors elérésből eltávolíthassak egy mappát. Explorer újraindítás sem segített....
- néha nem működik az ablakok méretezése a Windows+nyíllal, és újra kell méreteznem őket, ha pl. két ablakot akarok egymás mellett, elehmert először nem tudom
Nem bug, de zavaró:
- Random felesleges és zavaró értesítések (múltkor pl. Deadpool promócióról)
-
Véletlen elküldtem, szóval
#4 csak pár példa, hogy milyen bugokkal találkoztam az elmúlt időszakban a támogatásának végéhez közeledő Windows 10-ben:
- Sima felhasználói jogosultságú fióknál nem tudom beállítani, hogy ne legyenek animációk stb., mert újraindítás után visszaáll (Win11-nél is)
- Ha a start menüben áthúzok egy programot a rögzített programokhoz, akkor 70%-ban nem tudom utána onnan elindítani, és újra kell indítanom a start menüt egy scripttel
- Múltkor az egész gépet újra kellett indítanom, hogy a gyors elérésből eltávolíthassak egy mappát. Explorer újraindítás sem segített....
- néha nem működik az ablakok méretezése a Windows+nyíllal, és újra kell méreteznem őket, ha pl. két ablakot akarok egymás mellett használni, sokszor nem tudom először méretezni őket középen
- párszor nem töltődnek be a rögzített programok ikonjai a Start menüben, vagy csak késve, főleg, ha mappában vannak
Nem bug, de zavaró:
- Random felesleges és zavaró értesítések (múltkor pl. Deadpool promócióról)
- Frissítés és leállítás esetén újraindul a gép a leállítás előtt
Több gépen, több telepítés mellett is előjöttek ezek, és nagyon zavaró a legtöbb!
Windows 11 meg eddig max 1 hónapot bírt nálam két gépen....
RHEL vonalon ott van a Nobara Linux például (Red Hat > Fedora > Nobara Linux): [link]
Debian alapon ott van a Pop!_OS (Debian > Ubuntu > Pop!_OS): [link]
Vagy közvetlen Arch-ból átírva a Garuda Linux: [link]
Ezek a három főbb disztrók kb legjobb Gaming barát rendszerei. Amúgy tök büszke vagyok magamra. Tizedik kommentelőként sikerült végre választ adnom a kérdésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!