Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Tényleg van ilyen Linux...

Tényleg van ilyen Linux hackelésre?

Figyelt kérdés

Az alábbi videóban hallható: [link]

Tehát ha van olyan Linux, amit a pendrive-on tudok használni, akkor úgy könnyű az olyan hackereknek, akik változtatják állandóan a helyüket, stb? Vagy valami illegális dolgot csinálnak?

2023. júl. 19. 14:23
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
80%

Nos, több, mint 20 éve használok Linuxot, ebből az utóbbi 5 évben elsődleges rendszerként. 10 éve üzemeltetek szervereket, leginkább Linuxot, de kisebb mértékben FreeBSD-t, és Windowst is. Csak azért írtam le, hogy nem tapasztalatlan újoncként írom, amit írok.

"Tehát ha van olyan Linux, amit a pendrive-on tudok használni"

Technikailag nincs megkötve, hogy egy oprendszert milyen jellegű adathordozóra telepíts. Mondjuk a Windows azért erősen tiltakozna az ellen, hogy pendrive-ra telepítsd, de ez már inkább csak a Windows háklija. Linuxot (meg általánosságban a Unix-szerű rendszereket, pl. FreeBSD-t) simán lehet pendrive-ra, SD-kártyára, stb. telepíteni. Sőt, optikai adathordozóra is meg lehet preparálni őket. A legtöbb Linux telepítő DVD egyúttal egy bootolható "live" rendszer is. Csak nyilvánvalóan nem lehet azokat módosítani. De pl. a Tails, vagy a NomadBSD kifejezetten külső adathordozóhoz tervezett rendszerek. (Persze, kis mókolással belső adathorfozóra is fel lehet őket varázsolni.)

"akkor úgy könnyű az olyan hackereknek, akik változtatják állandóan a helyüket, stb?"

Ez azért kicsit kisarkított állítás. Akik változtatják a helyüket, azok általában notebookról dolgoznak, és nem úgy, hogy egy random gépbe bedugják a pendrive-ot, és azon. Ez inkább arra jó, hogy ha egy idegen gépen egy Linuxot el kell indítani - aminek ezernyi oka lehet, nem csak a rosszindulatú "hackelés" -, akkor ezzel tök egyszerűen megoldható. Például jelszavak resetelésére. Igen, ha van fizikai hozzáférés a géphez, és nincs a rendszerpartíció titkosítva, akkor Linuxon is, Windowson is, BSD-n is simán ki lehet ütni a jelszót. Ez esetben szintén nem kell aljasságra gondolni, sokan nem is tudják, hogy intézményi használatban milyen gyakori probléma, hogy valaki elfelejti a jelszavát (vagy a neveletlen gyereke átállítja neki, és nem hajlandó elmondani, stb), ilyen esetekben célszerűbb kiütni a jelszót, mintsem újratelepíteni az egész gépet. És mielőtt azt hinnéd, hogy minden "hackernek" tök könnyű dolga van, ez csak akkor működik, ha fizikailag hozzáférek a géphez, és akkor sem mindig. Szóval nem kell félned, sem az otthoni gépedet, sem a DigitalOcen-nél bérelt VPS-edet nem lehet így feltörni. ;-)

"Vagy valami illegális dolgot csinálnak?"

Egy eszközt lehet legális, és illegális dologra is használni. Ahogy fentebb írtam, a hordozható oprendszereknek akkor van előnyük, ha egy olyan géppel van dolga a "hackernek", amihez fizikailag hozzáfér. Van persze ilyen is, de arányaiban ezek a helyzetek ritkák. Ha adatot kell lopni, azt nem úgy szokták, hogy bebootolnak egy külső rendszerről, és ott perceket eltöltve megkeresik, amit kell, hanem egyéb módokon. (Mókolt USB eszközzel, ami magát billentyűzetnek hazudva lefuttat egy-két parancsot, és elég csak észrevétlenül egy USB-portba dugni, vagy valamilyen internet felől érkező támadással, megtévesztéssel, stb.)

"Egyébként azt mondják, hogy az altTech profi IT területen, de ebből a videóból nem úgy tűnik."

Hát... ők inkább a tartalomgyártásban vannak otthon, és kevésbé a szakmában. Most soroljam, hogy mikben mondott hülyeségeket? Az, hogy Linus Torvalds nevét nem sikerült kimondani rendesen, az semmiség. Az, hogy "O.P. rendszer"-ről beszél... szakmabelitől még így nem hallottam. Vagy "oprendszer" (így egyben kimondva), vagy teljesen kimondva: operációs rendszer, vagy az angol rövidítése után O.S. Na mindegy, ennyi elég is volt a nyelvtani kötekedésből, ettől még lehetne jó szakember..

De egyszerűen baromságokat állít. Rengeteg kompatibilitási probléma? Persze, itt ő csak a szoftver-kompatibilitásra gondol, de igazából az utóbbi kb. 10 évben pont a Windows az, amivel nagyobb szívás van. Nem kevés olyan fénymásolót (igazából: multifunkciós készülék) kellett nyugdíjazni, amit a Win10 már nem támogat, de egyébként Linuxon simán futna. Egyszer poénból jegyeztem, hogy hány óra többletmunkát okoznak a Windowsnak a hülyeségei. Ez heti szinten 5-10. Ennyivel telik több ideig Windowsban ugyanazokat a feladatokat Windowsban megoldani, mint Linuxon.

Ami pedig a szoftver-ellátást illeti: nos, én nem érzem azt, hogy kevés szoftver lenne Linuxra, mert hogy "mindent csak Windowsra készítenek el". A felső kategóriás játékoknál igen, ott lehet gond. De ez pl. olyan, hogy sok PS5-ös játék sem jelenik meg Windowsra, mégsem mondják azt, hogy a Windows mennyivel rosszabb. Egyébként játékok terén sem olyan rossz a helyzet. Én rengeteget játszok, mégsem érzem azt, hogy hátrányban lennék. A játékok kb. harmada natívan elérhető Linuxon, a többinek meg a nagy része Wine/Proton mellett simán elfut.

A szokásos érv, hogy "XY szoftver nem fut Linuxon", ez fordítva is igaz. Csak itt jön elő az a jelenség, hogy mindenki abból indul ki, amit megszokott. Aki Linuxos környezethez van hozzászokva, az meg a Windowsnál fogja azt tapasztalni, hogy sok minden nincs meg benne, ami Linuxon megvan.

Amúgy az a 2% az már 3 felett van, bár tudom, a videó már 4 hónapos. De ha úgy számolunk, hogy a világon van kb. félmilliárd számítógép (egyes becslések szerint ennél jócskán több van), akkor is az jön ki, hogy van 15 millió Linux-felhasználó a világon. Azért 15 milliót én nem neveznék kevésnek.

Az igazi oka a népszerűtlenségének (?) pedig az ismertségének a hiánya. Erről is tudnék sokat írni (nem fogok), maradjunk annyiban, hogy ameddig az iskolákban azt tanítják, hogy "Windows kell minden gépre", és ha Linuxról esik szó, 80%-ban azt a választ kapják, hogy "olyan is van, de az csak szerverekre jó", meg hogy "azt nehéz használni", stb. baromságok, addig nehezen fog terjedni, mert a többség ebbe bele is nyugszik, és nem gondolja azt, hogy esetleg a tancinak is hiányosan ilyen téren az ismeretei. Ami részben azért érthető is (bár szerintem azért illene egy tanárnak legalább 2-3 különböző oprendszert korrekt módon ismernie), hiszen a tanárképzésben is óriási Microsoft-fölény van. Végig lehet járni úgy egy tanárképzőt, hogy még csak nem is láttál soha Linuxot. Ez van. A microsoft alaposan beleette magát az oktatásba.

Ami a videó további részét illeti: azért az, akinek egy dupla kattintás a telepítőn fejfájást okoz, hááát hogy is mondjam... ugyanis ott van a Steam telepítő. Vajon Windowson is előbb kibontani akarja? Nem. Rákattint duplán. Itt is ugyanez a módi. Csak ő kicsit játszotta a hülyét, hogy nagyobb legyen a nézettsége. Utána meg már szabályosan idiótába megy át. Mondjuk ha egy kicsit rendelkezik átfogó képpel a gaming-piacról, akkor már kellett, hogy halljon a SteamOS-ről. De ha nem, a nevében akkor is benne van, hogy "OS". De neki nem esik le, hogy az nem a Steam kliens. (Úgy, hogy azt már letöltötte.... csak egy ki*****tt dupla katt kellett volna.) Nem tudom, hogy mit csinált a háttérben a csávó, de telepítettem már párszor Steamet Linuxra, és semmi probléma nem volt vele...

De mint írtam, ő egy tartalomkészítő, és nem szakember. Bár a kettő nem zárná ki egymást, de ő is felült arra a vonatra, hogy a nézettség ekdvéért inkább készít tartalmat olyan témákról is, amikben teljesen laikus.

"Több helyen hallottam, hogy nagyon szakképzett és profi ember. Miért mondják ezt róla akkor?"

Valamiben lehet, hogy az. Nem kétlem, hogy a gaming-iparról többet tudna mesélni, mint én. Sőt, nem kizárt, hogy hardver témában is messze felülmúlna. Csak mondjuk akkor azokkal kellene foglalkoznia, amikhez tényleg ért.

És hogy miért mondják? Mert jó beszélőkével mindent el lehet adni. Itt van ez a Linuxos videó is. Aki nem használ Linuxot, nem ismeri, az nem is fog kételkedni abban, amiket mondott, ergo ez is úgy tűnt a többség számára, hogy ő bizony jó szakember. Mert nem jártak utána...

"Kit ajánlanátok helyette?"

Milyen téren? Milyen szempontból? Mondjuk ha a hacker-dolgok érdekelnek, akkor Csermák Szabolcs csatornáját mindenképp tudom ajánlani. Egyébként meg minden témában ajánlott több forrásból tájékozódni, és abban is van igazság, hogy az ilyen "én mindenhez fene mód értek" jellegű "menőgyerekek" általában közel sem annyira jók a szakmában, mint amennyire jól el tudják adni magukat. Hatlábú Farkas is szokott jókat mondani, nagy Linux-profi a srác, bár azért van egy érdekes stílusa, meg néhol szakmailag pontatlan. (Bár ha csak ennyi pontatlansága lenne altTech-nek...) A Kernel Pánik csatorna nagyon profi, ő tényleg komoly szakember. De egyébként azt mondom, hogy tájékozódj több forrásból, és ez ne csak Youtube legyen, hanem blogok, fórumok, stb., és ha teheted, ne csak magyar nyelven. És ha teheted, ne csak passzívan fogadd be a tudást, hanem próbáld is ki!

2023. júl. 19. 20:55
 12/16 anonim ***** válasza:
81%

"Több helyen hallottam, hogy nagyon szakképzett és profi ember."

Hát.. most megnéztem pár videóját, és mindegyikben voltak bődületesen nagy hibái. A kedvencem, amikor azzal vélték bizonyítani, hogy felesleges szabályosan eltávolítani a pendrive-ot, hogy ötször (!!!) bedugták, meg kihúzták. Kb. olyan, mint ha én a házunk előtt ötször átfutnék az úton, és ebből leszűrném, hogy nyugodtan át lehet futni bárhol az úton, kizárt, hogy elüssön egy autó.

2023. júl. 19. 22:04
 13/16 anonim ***** válasza:
0%

Valaki leírja hogy "linux" és megjelenik a 11# és leírja hogy szerelmes a linuxba.

Aztán leírja a teljes életét...

"A szokásos érv, hogy "XY szoftver nem fut Linuxon", ez fordítva is igaz"

Nem

"De ez pl. olyan, hogy sok PS5-ös játék sem jelenik meg Windowsra, mégsem mondják azt, hogy a Windows mennyivel rosszabb"

Mert így akarják eladni a ps5-öt te buta.

2023. júl. 20. 08:12
 14/16 KDani14 ***** válasza:

"Kit ajánlanátok helyette?"

Láttam az elöbb ajánlották linux mind-ot én még ajánlanám skami linuxot is.

2023. júl. 20. 09:27
 15/16 anonim ***** válasza:
0%
Senkit. Miért kell valaki a linuxhoz ? Milyen hozzáadott értéket képvisel ?
2023. júl. 20. 09:30
 16/16 Thunderfairy ***** válasza:
33%

Létezik a Linux-nak egy LIVE módja amivel fut egy bebootolt pendrive-ről. De ez nem kifejezetten arra van hogy hacker-nek érezhessük magunkat töle. Első sorban arra jó hogy ha tönkremegy a géped akkor is meg tud javítani. Persze a terminálhóz nem árt érteni.

Pedig a Windows könyebb használni. Miért? Mert a linuxhóz érteni is kell. Linux felhasználóként irom: Még nem találkoztam olyan jól használható Windows-al mint a Win 10 Pro. Csak már átszoktam linux-ra. Tehát ebben a tekintetbe az a lényeg hogy ki mihez szokott. Az biztos hogy windowson nem volt annyi gondom mint linux alatt. A linuxhóz érteni is kell.

2023. júl. 21. 12:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!