Valaki elmagyarázná, hogy mi a búbánatért nem lehet excelben sima szögekben számolni csak radiánban?
Az hogy nem értesz hozzá egyéni szoc problem.
A tudomány radiánt használ, nem szöget. Aki Excelben szögekkel számol az biza tudományos munkát végez (legalábbis ezen emberek 99%-a), ezért nem kérdés hogy az lesz az alap mértékegység.
Gombot szeretnél belerakni? Hova? Ha egy gombbal átállítod majd valaki másnak elküldöd megnyitni, ő honnan találja ki hogy radián vagy fok? A jelenlegi kialakítás teszi egyértelművé, alapból radián, ha FOK fv akkor meg fokban lesz.
Ennyi.
Nézd, abban valamelyest egyetértek, hogy egy olyan programban, amit azért távolról sem csak tudósok használnak, talán praktikusabb lenne a hétköznapi életben használt mértékegységekre támaszkodni alapból. De akármi is a szögek mértékegysége, mindig lesznek, akiknek az nem jó. Erre persze érvelhetnél a "gombos" megoldással, de ezzel meg az lesz a baj, hogy következetlen működést okozhat. Korántsem biztos, hogy csak szinuszt meg koszinuszt akar az ember számolni. Lehet, hogy a mértékegység menet közbeni átállítása az egész munkalapot használhatatlanná tenné, és ez egy olyan dolog, amit a figyelmetlen felhasználó véletlenül is lenyomhatna. Persze, el lehetne rejteni a beállítások mélyére, hogy véletlenül ne állítsa át az ember, de akkor már egyszerűbb inkább a felhasználónak átalakítani szükség szerint a megfelelő mértékegységekre. Ami egyébként egyetlen függvény...
"ma egy közel fél napos szopást sikerült magamnak összehozni azért, mert egy több 10 képletet tartalmazó számolótáblában egy helyen véletlen nem váltottam át a 180 fokot radiánba"
Ez tipikusan egy olyan hiba, amit a felhasználó figyelmetlensége okoz. Ha eleve függvénnyel váltod át, akkor ilyen hiba csak akkor fordulhat elő, ha következetlenül adod meg a képletet. Vagy mondjuk eleve úgy kellett volna összehoznod a képletet, hogy előtte ne kelljen váltogatni.
"Tényleg itt tartunk a 21. században, hogy ezt még nem lehet megoldani?"
Ki mondta, hogy nem lehet? Már kb. a 4-es verzió óta támogatja az Excel a saját függvények létrehozását. Megírod VBA nyelven, hogy mit akarsz, és utána használod a saját függvényedet. Ennyi. Az Excelnek - és a többi hasonló táblázatkezelőnek - az egyik fő erőssége pont az, hogy tetszés szerint bővíthető a funkcionalitása. Ha mondjuk nekem az a bónám, hogy én újfokban akarnám a szögeket mérni (de lusta és makacs vagyok átváltogatni), akkor megírom rá a függvényt, és használom. Ennyi.
"Az excelnél jobban tutyi mutyi vacak kula programot az életbe ki nem lehetne találni esküszöm"
Senki nm tart pisztolyt a fejedhez, hogy használd. Léteznek más táblázatkezelők is (és mondjuk személy szerint nem is az Excelt tartom a legjobbnak), de emellett van temérdek más szoftver, amikkel ugyanazon problémákat meg lehet oldani. Minden a felhasználó tudásán, kompetenciáin, és a megoldandó probléma természetén múlik.
"Ha tényleg így lenne akkor nem kéne átváltani minden bemenő értéket excelbe te majomfejű nem gondolod?"
Miért kéne átváltani?
Azért, mert te fok-specifikus képletet használsz? Akkor nem a szoftverben van a gond. ;-)
"Építőmérnök vagyok"
Én meg az Orleansi szűz.
"pont letojom hogy 360 vagy 6,28 egyenlő részre van osztva a kör"
Pont nem. Ezért dühöngsz miatta. Ha neked mindegy lenne, akkor nem jöttél volna ide fröcsögni.
"Az az érved, hogy majd ha másnak elküldöm honnan tudja miben van? Mondjuk onnan, hogy megnézi esetleg ha nem biztos benne?"
Tehát szerinted az, ha külön nyomozgatni kellene minden táblázat megnyitásakor, hogy az vajon milyen mértékegységben készült, kisebb hibalehetőség, mint az, ha megtudnád rendesen használni a szoftvert? Érdekes elgondolás.
"Vagy pl ha mindenhol 6,28nál nagyobb szögeket lát akkor sejthető?"
És aztán sejtésre alapozni bármit baromi bölcs dolog. Mint amikor a NASA egyik csapata km-ben számolt, a másik mérföldben, aztán a sokmilliós szonda elszállt a mélyűrbe. :D
"De egyébként is mi köze hozzá a microsoftnak, hogy én kinek küldök el mit?"
Ne haragudj a kérdésért, de van neked valamilyen komoly mentális problémád? Vagy netán ezt is már alufóliasisakkal a fejeden írod?
"De persze tudom én vagyok a hülye, mert egy helyen nem hivatkozom be 180 fokra a radián parancsot"
Igen.
Ez tipikus user error.
"aztán vakarom a fejem fél napig, hogy miért ment el a számítás nagyságrendekkel"
Gyanítom, nagyon kezdő vagy a szakmában, de valószínűleg az informatikában is. Megesik az ilyen. De majd idővel megtanulod, hogy hogyan lehet a hibákat minél könnyebben felkutatni. Ehhez is tapasztalat és rutin kell. Bár ha tisztában vagy a szoftver működésével, azért sejthető, hogy ha nagyságrendi eltérések vannak, akkor az vagy mértékegység-hiba, vagy valamelyik számnál van helyiérték-hiba.
"egy számoló program"
Igazából táblázatkezelő.
"belehalnátok, ha beismernétek, hogy ezt az apróságot is belerakhatnák?"
Tekintve, hogy úgy, ahogy azt te szeretnéd, felesleges lenne, és komoly hibákra adna lehetőséget, nem lenne jó, ha beleraknák. A probléma pedig alapvetően meg van oldva az átalakító függvények segítségével. Ha pedig egy gimi 10.-es tanuló képes felfogni és használni az átalakító függvényeket - sőt, még egy-egy eszesebb általános iskolás is képes rá -, akkor talán egy építőmérnőknek sem jelent ez megoldhatatlan problémát.
"Amúgy titeket a microsoft fizet"
Olyannyira nem, hogy már vagy 15 éve nem is Excelt használok. De megnyugtatlak: más táblázatkezelők is hasonló elveken működnek. Nem azért, mert a MS fizeti a készítőit, hanem mert ez így logikus.
"triviális évtizedes 5 perc alatt megoldható problémákra/kényelmetlenségre"
Akkor tessék, oldd meg, ha csak 5 perc. ;-)
Az pedig, hogy álíltólagos diplomás mérnpk létedre még a nagy kezdőbetű is problémát okoz neked (általános iskola alsó tagozat), majdnem olyan ciki, mint hogy egy álíltólagos mérnököt két vállra fektessen egy mértékegység-átváltás.
Erős kétségeim vannak afelől, hogy te tényleg mérnök lennél, de ha így van, akkor el kellene gondolkoznod a pályamódosításon. Mondjuk a dísznövénykertész egy megfelelő választás lenne.
Itt nem én vagyok az, akinek lételeme a személyeskedés. Én általánosságban, a kérdező személyétől függetlenül mondom, hogy adott végzettségű emberektől el lehet(ne) várni bizonyos tudást és kompetenciákat. Például azt, hogy egy mérnök legyen tisztában az SI mértékegységekkel. Itt te vagy az, aki mindentől begőzöl, és kocsmai szintre ereszkedik, ha valaki rá mer világítani, hogy talán nem a szoftver a hibás, amiért azt a felhasználó hibásan használja.
A szexuális életem egyébként - köszönöm a kérdést - rendben van, a mértékegységekkel való harcodat alapul véve pedig talán nem kéne "centiken" (helyesen: centimétereken, tudod, SI-prefixumok...) morfondírozni. Egyébként is elgondolkodtató, hogy vajon miért érdeklődsz a hímtagom iránt? Mindegy, én egy szabadelvű ember vagyok, arról fantáziálsz, amiről akarsz. Veled ellentétben én nem kapok dührohamot, ha valami nem sikerül, és ha valamit nem tudok, akkor azt igyekszem megtanulni, és nem szidom habzó szájjal azért az egész világot, mert valamit nem, vagy rosszul tudtam.
Egyébként meg kb. 10 percet vett el az életemből a válasz megírása. Ha neked ez vállalhatatlan időmennyiség, akkor az életvezetéseddel nagyon nagy gondok vannak. Ez mondjuk részben magyarázatot is ad a frusztrációidra.
Tipikusan a rosszindulatú és nárcisztikus emberek sajátja amikor, ha valaki beismeri, hogy valamit elszúrt vagy nem tud, akkor segítségnyújtás helyett még jól meg is meg is mondják neki, hogy milyen ostoba és bezzeg ők mennyivel felette állnak intellektuálisan. Fogadok, hogy büszke vagy magadra, ha sikerül letorkolni másokat.
A stílusomra rátérve pedig engetessék meg nekem és bárkinek, hogyha ideges vagyok valami miatt, akkor olyan szavakat használjak, amivel ezt kifejezem. Nem áll szándékomban vadidegenek előtt olyannak tettetnem magam amilyen adott pillanatban nem vagyok, pl amikor kiírtam a kérdést nyugodtnak. Kategorizálj annak, aminek ez alapján szeretnél, jobb dolgod ezek szerint nincs és nagy szerencsédre ingyen van. Nem szeretem a halvérű, álságos embereket, nem attól lesz valaki úriember, hogy soha egy indulatos szó nem hagyja el a száját és attól se ha valaki erkölcsi piedesztáról, feltételezett szellemi fölényét éreztetve beszél másokhoz. Az ilyen stílust kellemetlen hívják.
Várom a repostot, elolvasom szívesen, de válaszolni már nem fogok rá, ha nem gond, mert azt már tényleg cikinek érezném magam miatt, mert veled ellentétben nekem tényleg van jobb dolgom is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!