Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Win 10-en hogy tudok minden...

Win 10-en hogy tudok minden kapcsolatot megszakítani a Microsofttal?

Figyelt kérdés
A lényeg annyi lenne, hogy feltelepíteni és használni akarom az operációs rendszert, viszont minden szálat elakarok vágni a Microsofttal. Pl frissítéseket letiltom, stb. Miket, hogyan és milyen sorrendben kell megtenni, hogy ez maradéktalanul sikerüljön és a Microsoftnak ne maradjon kapcsolata a gépemmel?

2023. ápr. 25. 14:42
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
50%

Ha nem bízol meg ezekben, akkor is beállítható minden eredeti Windows alatt is. RevisionOS és hasonlóak csak időt spórolnak.

Ha nem bízol benne, ugyan úgy konfigolhatsz be mindent, csak sokkal több időbe telik.

Amikor megveszed a Windows-t és feltelepíted, valamint amikor megveszed pl. az Androidos telefonodat, mindkét rendszernél elfogadod a felhasználási feltételeket amelyek mindkét esetben tartalmaznak adathalászatot a Microsoft és Google részéről is.

Viszont mindkét esetben testreszabhatod, a lehetőség a te kezedben van.

Az, hogy az emberek 99%-a ezzel nem foglalkozik/nem ért hozzá az nem a gyártók hibája, főleg, hogy beleegyeztél.

Utána meg megy a panaszkodás, hogy a Windows 7 volt az utolsó jó Windows, pesig ez nem feltétlen így van.

Az egy dolog, hogy a Windows 7 nem volt gyárilag egy kémszoftver, de attól, hogy a Windows 10 és 11 még az, nem jelenti azt, hogy nem tudsz mindent testreszabni és kikapcsolni.

Azért vannak a beállítások, hogy végigmenj rajtuk és saját kívanságod szerint beállítsd.

Ha neked úgy jó, ahogy alapból van, és utana panaszkodsz, hogy lassú és tele van hibákkal a gép, az a te problémad lesz.

Ilyen ez a szakma, és akárhányan pontoznak le, ami tény az tény.

2023. máj. 5. 21:41
 12/19 anonim ***** válasza:
49%

"Kedves utolsó. Mindkettő megbízható, igen."

Nem, mivel, sem a forráskódja, sem a módosítások tételes jegyzéke nem érhető el, illetve ezt független szervezet nem auditálta, ezért ez nem megbízható.

"Mindkét rendszert NTLite-tal készítették."

Erről valami releváns információ? Az NTLite konfigurációs állománya például?

"egyáltalán nem illegális saját használatra"

A Windows 10 végfelhasználói licencszerződése tiltja a szoftver módosítását.

2023. máj. 5. 21:49
 13/19 anonim ***** válasza:
49%

"Amikor megveszed a Windows-t és feltelepíted, valamint amikor megveszed pl. az Androidos telefonodat, mindkét rendszernél elfogadod a felhasználási feltételeket amelyek mindkét esetben tartalmaznak adathalászatot a Microsoft és Google részéről is."

Oké, csak ott vannak elszámoltatható cégek (és a Google és a Microsoft kapja is az adatvédelmi bírságokat ezért).

2023. máj. 5. 21:52
 14/19 anonim ***** válasza:
20%

Attól még, hogy kapják a bírságot, nem fognak leállni azzal, hogy mondhatni szándékosan telerakják bloatware-rel a rendszereiket.

Sokkal többet kaszálnak az adathalászattal, sokkal jobban megéri nekik.

De csak hogy a saját példámat muatassam be:

60 ezer forintos noname laptopom, amit 2019-ben vettem egyetemhez:

Üzemidőben, gyorsaságban kenterbe veri az összes gépet, amik csoporttársaimnak vannak.

Van közöttük 120 ezres irodai laptoptól egészen high-en gamer laptopig és ultrabookig minden.

Mindig csodálkoznak, amikor az én szarom kenterbe veri az övéjüket, csak mert nem fut hárommillió felesleges szolgaltatas a háttérben.

Konkrétan egy Windows-os laptopot ha megveszel és gyári üzemideje pl. 10 óra.

Na ha én beállítom, lazán fentebb megy az üzemidő 4 órával.

És nem a falnak beszélek. Ha nem hiszed el, akkor ne hidd.

Attól még én valós tényekről beszélek.

Jelenleg egy laptoo, számítógép élettartama maximum 10 év.

Nos, ez simán lehetne 15-16 év is, csak a gyártóknak ez nincs érdekében. Mégis ha értesz hozzá, meg tudod valósítani magadnak, és spórolhatsz vele, illetve picivel környezettudatosabb lehetsz ezzel is.

Fogyasztói társadalomban élünk, így működik a világ.

Ha belassul vegyél inkább újat, az emberek nagyrésze a régi dolgat egyszerűen lecseréli ahelyett, hogy ilyenekkel foglalkozna, főleg ba nem is ért hozzá.

2023. máj. 5. 22:08
 15/19 anonim ***** válasza:
83%
Úgy hogy Linuxra váltasz...
2023. máj. 5. 22:27
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

Élvezd a Linuxot, ha azt szereted.

Én nem kérek belőle.

Eleve a driver támogatása egy vicc. Rengeteg eszközön sok minden nem működik Linux alatt.

És tapasztalatból beszélek, ismerem a Linuxot is rendesen.

Szoftverek hiánya sem kis probléma Linuxon. Ha pedig gamingről beszélünk, akkor főleg nem kérek a Linux gaming rémálmaiból.

Linux ide vagy oda, a Windows a mainstream, világszerte elterjedt rendszer.

Linux szervernek jó, kliensnek nem látom értelmét.

Debloatolt Windows rendszerrel sokkal jobban jársz, mint Linux-al.

2023. máj. 5. 22:35
 17/19 anonim válasza:

"Élvezd a Linuxot, ha azt szereted."

Élvezem is, nagyon szeretem mert nekem való.

"Én nem kérek belőle."

Akkor ne használd ennyi. Én pl nem szeretem az iOS rendszert mert szinte lehetetlen a cégem környezetébe beépíteni a borzalmas frissítési és szerverezési rendszere miatt, az iOS rendszer fogyasztása viszont elképesztően kicsi (a legkisebb a mobilpiacon).

"Eleve a driver támogatása egy vicc. Rengeteg eszközön sok minden nem működik Linux alatt."

Vegyél olyan hardvert ami működik a célkliens operációs rendszerével. Értelemszerűen ha a kiszemelt nyomtató nem támogatja a linuxot, márpedig nekem linux kell, akkor keresek olyat ami támogatja, mert fel van tüntetve a webshopban, a dobozon sőt a weboldalon is. Egyébként rengeteg mindent támogat. Ezek szerint csak nem ismered olyan jól a Linuxokat, mert ha így lenne tudnád, hogy pld egy Bluetooth drivert nem rak fel telepítés után mert minek, ha kell a felhasználó felteszi magának. A videókártyával is minek tegye fel a gyártó driverét mikor az X11 beépítettje is tökéletesen megfelel, maximum játékoknál kell feltenni a gyártó szoftverét ahol kell a Direct3D technológia ennyi.

"És tapasztalatból beszélek, ismerem a Linuxot is rendesen."

Ezek szerint nem, ha tapasztalt lennél tudnád, hogy a ReviOS pl feketelistás országba küld történetesen személyes adatokat (Tavaly ezzel volt tele a sajtó). Gondolom te a céged szervereit is ilyen debloatelt szarokkal használod, amivel utat engedsz a bűnözőknek és rést hagysz a hálózaton. Mert mondjuk a revios nem rendelkezik tűzfallal ezért hopp el is ment a szerver távvezérlési kódja a tudtod nélkül,az EREDETI windows server 2019 és a linux -szal ellentétben, nem tudta a csaló lenyúlni a távirányító kódot mert a tűzfal kivédte azért mert zárta a portot alapból mikor feltelepült.

"Szoftverek hiánya sem kis probléma Linuxon. Ha pedig gamingről beszélünk, akkor főleg nem kérek a Linux gaming rémálmaiból."

Megnéznélek egy színpadi hangosításnál mit tennél a Windows Media Playerrel ha annak aac illetve avc formátumokat kellene lejátsznia, mert hidd el, bármilyen egyszerű nem megy neki a linux lejátszójával ellentétben. A linux nem viszi olyan szépen a .ts fájlokat a windowssal ellentétben. Tudod miért mert a ts formátum sem mai darab ezért nem minden ismeri (a linux történetesen picit modernebb kódbázist használ mint a windows) mégis használjuk, másrészt a modern böngészők átkonvertálják az újabb m3u8 kiterjesztésre amit már gyönyörűen visz mindkét rendszer. Játék, linuxon nyomom a GTA V, a Fortnite és a Rainbow Six Siege játékokat pedig mind windowssal kéne menjen :D

"Linux ide vagy oda, a Windows a mainstream, világszerte elterjedt rendszer."

A windows pld .net keretrendszert használ a linux többnyire shell kernelmagot, a windows naprakkész még fölösleges drivereket is felpakol míg a linux nem, másképp működnek. Harmadrészt a windows lényegesen egyszerűbben kzelhető ami tény és való, csupán ezért elterjedtebb.

"Linux szervernek jó, kliensnek nem látom értelmét."

Az előzőhöz visszatérve, egy szerverre szerintem fölösleges a Bluetooth az infra a fax meg háromezer nyomtató driverje (mert minek?) ezért jobb a linux, csupasz rendszer ráteszem ami kell nekem. Én mondjuk kliensnek is linuxot használok, a fedora mondjuk villámgyorsan megtalálja a TFTP és SMB szervereket a hálózaton, és még csak most települt fel, mellesleg van rajta egy szerintem jó kis irodai szoftvercsomag, amiért nem kell kiadnia a cégnek sok-sok pénzt ezáltal marad másra, például minőségi hardverre vagy felhőtárhelyre az alkalmazottjainknak, amit szintén saját magunk hostolunk mert miért ne, ha megtehetjük, ezzel is spórolunk :D

"Debloatolt Windows rendszerrel sokkal jobban jársz, mint Linux-al."

Aztán állsz majd a rendőrségen azzal hogy "Jajj neee az ismeretlen tettesek ellopták a bankkártya adataimat és leszipkázták a pízem mert ilyen illegális, mókolt szarokat használtam! Á segítség!!!!!"

Aztán szidod őket mert nem tudnak mit tenni a te hülyeséged miatt, mert te tudatlan mesüge "rendszergazdaként" elhiszed megbízol ebben a szarban amit én mondjuk nem tennék meg... De tudod, ízlések és pofonok, kinek mi jön be.

Eltérve a témától, mind jó rendszer a maga felhasználási területén, a megfelelő felhasználó kezében.

Én például világ életemben szarul használtam a Windowsot, nem azért mert fos, azért mert nem értem a logikáját, a felépítését, te a Linuxét nem érted ez van, el kell fogadni. Valaki az iOS rendszert szereti mert mondjuk időtálló, más meg az Androidot mert komoly szerverrendszerre akarják rákötni ami az iOS el kicsit lehetetlen. Mindennek megvan a maga felhasználási területe, előnye és hátránya.

2023. máj. 28. 23:26
 18/19 anonim válasza:

Válaszolván a kérdésre, sehogy.

Gondolom azért választottad a windows rendszert mert azt szereted, ez is része úgy ahogy az ubuntunak vagy debiannak az a csekély telemetriája ami a ping és update center miatt van. Ezek olyan dolgok amiktől ha akarnánk se tudnánk megszabadúlni mert nélküle ellehetetlenedik a kernel működése aminek újratelepítés lesz a következménye.

2023. máj. 28. 23:42
 19/19 anonim ***** válasza:

Én nem használok Revision OS-t. Kipróbáltam, de nem írtam, hogy azt használnám.

Eredeti Windows-t használok, általam debloatolva (Csak open source programokkal direkt, még azoknak is rendesen utánanézve)

Tehát az én debloat-omban semmi veszély nincs.

Említetted. hogy a hírek tele voltak, hogy a Revision OS feketelistás országnak küld adatokat. Én ilyet nem találtam, nem hallottam, úgyhogy kérlek linkelj nekem forrást. Megköszönöm.

A Revision OS-nek egyébként van egy egész klassz tool-ja:

Revision Tool. Ez például fent van githubon, nyílt forráskódú. Remek program, sok hasznos beállítással.

Abból kiindulva, hogy Revision Tool fent van githubon, nem gondolnám róluk, hogy a moddolt windows rendszerük rosszindulatú lenne.

Discord szerverükre is fel lehet menni, remek közösség van ott szerintem.

IT-sként ahogy végignézem a munkásságukat, nem tűnik átverésnek.

Persze ha mégis az, akkor el kell simerni, hogy zseniális adathalászok az alkotók :)

De mint írtam, nem kell moddolt Windows a gyors rendszerhez. Eredetit is ugyan így meg lehet csinálni, kis időt kell rászánni és annyi :)

Amit írsz, hogy kevés az iOS felhasználó pedig nem igaz.

Az Apple-nek mostanában nagyon jól megy a szekér, Kínában és a globális piacon is ők érték el a legnagyobb mobilpiaci részesedést.

A tendenciák pedig azt mutatjék, hogy az Apple még jobban növekedni fog.

Hihehetlen, ami az Apple-nek sikerült. Minden elismerésem feléjük.

Samsung, Huawei, Xiaomi mind megelőzték már egyszer az Apple-t, de mégis sikerült mára visszavenniük a vezető pozíciót. Steve Jobs biztosan büszke lenne a jelenlegi vezetésre és stratégiára. Elérték ezt, úgy, hogy az Apple termékek egyáltalán nem olcsóak.

Részvények is sokat emelkedtek az évek során.

Én Androidos vagyok, de nem az a tipikus iOS hater.

Egyetértek veled, hogy szervernek nem kell semmi, csak egy command line és annyi. Én is ezt írtam. Windows Server sem rossz, de Linux szerver jobb ebből a szempontból.

Linux kliens-sel pedig annyi a bajom, hogy nagyon sok esetben nincs driver támogatás, ami nem egy jó dolog.

Annyi a jó, hogy teljesen open source, Ha valaki nem bízik Micorosft-ban, Apple-ben, Google-ben, akkor a Linux egy jó opció.

Habár a Microsoftnak erős kötődése van a Linuxhoz (Aki komolyabb Linux felhasználó az érti itt mire gondolok...)

"Megnéznélek egy színpadi hangosításnál mit tennél a Windows Media Playerrel ha annak aac illetve avc formátumokat kellene lejátsznia, mert hidd el, bármilyen egyszerű nem megy neki a linux lejátszójával ellentétben. A linux nem viszi olyan szépen a .ts fájlokat a windowssal ellentétben. Tudod miért mert a ts formátum sem mai darab ezért nem minden ismeri (a linux történetesen picit modernebb kódbázist használ mint a windows) mégis használjuk, másrészt a modern böngészők átkonvertálják az újabb m3u8 kiterjesztésre amit már gyönyörűen visz mindkét rendszer. Játék, linuxon nyomom a GTA V, a Fortnite és a Rainbow Six Siege játékokat pedig mind windowssal kéne menjen :D"

Nem kell Windows Media Playert használni. Én sem használok azt. MPC-HC a legjobb véleményem szerint. Mindent kezel, hatékony, nyílt forráskódú.

Nem minden játék fut Linuxon.

Sok anti-cheat rendszer miatt sok játék nem portolható Linuxra. Pl. Call of Duty, hogy csak egy példát említsek.

Új Call of Duty-val pedig 2020 óta több, mint 200 millióan játszottak, ami nem kevés.

"Vegyél olyan hardvert ami működik a célkliens operációs rendszerével. Értelemszerűen ha a kiszemelt nyomtató nem támogatja a linuxot, márpedig nekem linux kell, akkor keresek olyat ami támogatja, mert fel van tüntetve a webshopban, a dobozon sőt a weboldalon is. Egyébként rengeteg mindent támogat. Ezek szerint csak nem ismered olyan jól a Linuxokat, mert ha így lenne tudnád, hogy pld egy Bluetooth drivert nem rak fel telepítés után mert minek, ha kell a felhasználó felteszi magának. A videókártyával is minek tegye fel a gyártó driverét mikor az X11 beépítettje is tökéletesen megfelel, maximum játékoknál kell feltenni a gyártó szoftverét ahol kell a Direct3D technológia ennyi."

Illesztőprogramok hiánya erőforrás kihasználatlanságot, teljesítmlénycsökkenést, hatékonyságcsökkenést okozhat.

Pl. Videokártya illesztő nélkül a 3D használata eleve kilőve, videodekódolás nem fog menni vagy nagyon hatékonytalanul szoftveres módban.

A 2D pedig szintén nem lesz olyan hatékony, mint hardveres feldolgozással, illetve a teljesítmény sem lesz jó. Lesz egy hardver a gépben, ami kihasználatlan. A képfeldolgozó feladatok pedig a processzorra hárulnak, ami nem arra lett tervezve. Integrált videovezérlőkre is igaz ez.

És ez csak egy hardver volt a sok közül.

2023. máj. 30. 01:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!