Linux: UUID alapu mount-olás hogyan lehetséges? (bővebben lent)
Linux alatt az automatikus mount-olás UUID alapon (/etc/fstab) hogyan lehetséges?
Illetve inkább az a kérdés, milyen módon kérjem le az UUID-et az adott eszközről, hogy aztán beírhassam a /etc/fstab-ba.
Azért így szeretném, mert:
Mondjuk van három meghajtó, USB-n keresztül csatlakoztatva. Mindegyiknek megvan a saját könyvtárstruktúrája és hogy "mit hova kell mount-olni". Ha a klasszikus eszközneveken van hivatkozás rájuk (/dev/sda, /dev/sdb, /dev/sdc, /dev/sdd) elég ha a sorrend valamiért véletlenül megváltozik és máris rossz a mount-sorrend.
UUID esetben nem történne ilyen, gondolom a mai telepítők is azért álltak át az ilyen UUID alapú eszköz-kezelésre.
Itt viszont nem tudom hogyan kell lekérni bármilyen csatlakoztatott eszköz esetén ezt, hogy a csatolásnál felhasználjam.
Köszi.
Gparted a grafikus felület hiánya miatt nem menne, sima parted-del nem tudom mi a helyzet az UUID-kiírás szempontjából, a másik parancs jó lehet.
Tehát a lényeg, az fstab első oszlopába nem az eszköz elérési útját írod (pl. /dev/sda2), hanem azt az UUID-t (UUID=.... formában), amit a blkid visszaad.
Egyébként a /dev/disk/by-uuid, /dev/disk/by-partuuid/ és hasonló mappákban is ott vannak a diszkek és a partíciók útvonalai, ott is lehet nézelődni.
Nagyon köszönöm a válaszokat.
fstab formátumát ismertem és láttam az UUID alapú diszkeket is benne, csak az eszköznevekhez tartozó UUID-ek lekérésével kapcsolatosan voltam nagyon bizonytalan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!