Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik linux lenne jó erre a...

Melyik linux lenne jó erre a gépre?

Figyelt kérdés

Acer one 10 s1003

64gb/4gb verzió notebook tablet. 4magos proci max 1,8.

Amiket próbáltam:

Fedora, ez a wifin kívül mindent kezel, de elég lassú. A kezelése is béna. Elvileg lenne hozzá wifi driver.

Puppy linux 2 féle verzió, usb-ről is nagyon gyors, de kb csak a touchscreen megy. Instalálni nem tudom hogy kell.

Lubuntu, mint cinamon, fel se ismeri a pendriveot.

Zorinos lite, a telepítő leakad egy grub fatal erroral. De ezt elvileg meg lehet oldani.

Az a baj hogy 100 féle distro van.

Következő amit megnézek az arch linux meg a zorinos másik verzió.

2023. febr. 20. 08:19
1 2 3
 11/22 SIDLER22 ***** válasza:

Nem értem neked miért lassú a Gnome.

Én KDE Plasma-t használok egy 4 GB-os 1,5GHz-es 12 éves laptopon és teljesen jól megy. Neked ennél egy picivel erősebb géped van és lassú rajta az ilyesmi Asztali környezet?

2023. febr. 21. 18:28
 12/22 anonim ***** válasza:

A kérdezőnek egy Atom procis gépe van, ami már akkor is gyenge volt, amikor kijött a futószalagról.

2023. febr. 21. 19:51
 13/22 A kérdező kommentje:

Fedora 35 bluet raktam fel, de ez ugyanaz mint a workstation. Viszont sokkal gyorsabb.

A kde asztalt akarom felrakni, mert az xfce nem kezeli a forgatást meg a dokkolást.

De a wifi sehogy se akar működni. Direkt be van linkelve hozzá egy driver. Azt be kéne másolni egy mappába (így írja)

De read-only a filerendszer ezért nem engedi másolni.

Megpróbáltam egy dnf install parancsal, de annyit ír hogy nincs egyszés.

2023. febr. 22. 10:43
 14/22 anonim ***** válasza:

Itt vannak leírások, ezeket nézted?

[link]

[link]

[link]

A wifihez innen kell letölteni a brcmfmac43430a0-sdio.bin fájlt: [link]

És bemásolni a /lib/firmware/brcm/ mappába rootként! Bár ha Silverblue-t telepítettél fel, akkor nem biztos, hogy menni fog.

2023. febr. 22. 11:04
 15/22 A kérdező kommentje:

Igen, a silverblue van felrakva.

Ezt a fájlt töltöttem le, de úgy írják hogy kell mellé egy txt is.

Az első 2 linkes megoldást még nem próbáltam.

Attól hogy más az asztali környezet, attól még mennie kéne, vagy nem?

A installált rendszerben is lehet váltogatni a környezetet.

Vagy lehet hogy ez csak a workstation verzióval megy?

2023. febr. 22. 11:23
 16/22 anonim ***** válasza:

A Silverblue-t nem ismerem annyira, de ez egy 'immutable' oprendszer, ami azt jelenti, hogy a telepített rendszer nem változtatható meg (csak a user saját dolgai), az appok is a saját konténereikben futnak. Nem vagyok biztos benne, hogy ebben működni fog a wifi driver.

A txt-ben nem tudom, mi van, de ha kell, akkor másold be azt is.

Amúgy azt írják, hogy a Gnome a legalkalmasabb erre a gépre, ehhez képest nálad valamilyen okból nagyon lassan ment, ez fura.

2023. febr. 22. 12:36
 17/22 A kérdező kommentje:

Kipróbáltam a linkeket, 1ik se megy.

Direkt rákerestem pontosabban. Mert amit a leírásban írnak az nem egészen az amit én használok. Az enyém d61h1.

De ugyanaz a "driver" kell ehhez is.

A fedora 36-os leírásban úgy írják, hogy alapból megy a wifi. Ha nem, akkor zárd le meg nyisd fel. Hát nem...

A fedora 35-ösben meg linkelnek 2 file-t. Én ezeket bemásoltam oda ahova kell. Sudo su parancsal kaptam root-ot, nem tudom, nem értek hozzá.

Utána elvileg reboot és megy.

Nagyon béna a linux, teljesen alap dolgokra se képes.

2023. febr. 22. 20:02
 18/22 anonim ***** válasza:
Lehet hulyeseget irok de mielott feladnad kerdezd meg a chatgpt-t lehet tudja ra a megoldast es egy probat meger
2023. febr. 22. 20:05
 19/22 A kérdező kommentje:
Beírtam annak is. Hülyeségeket beszél...
2023. febr. 22. 21:27
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Az miért a linux hibája, hogy a gyártó nem csinál normális drivert?
2023. febr. 23. 02:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!