Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért van az hogy nagyon...

Miért van az hogy nagyon fejlett a mai technológia de pl. egy androidos tablet mégis lassú?

Figyelt kérdés

Tudom hogy nem minden androidos tablet lassú, de van egy amit nem tudok megérteni miért az.

Samsung Galaxy Tab S7 FE. De mindegy is hogy melyik, a lényeg ez: 8 magos processzor van benne. 8 mag. (Snapdragon 778G) Persze, mondhatjátok hogy a 8 mag itt nem ugyanaz mint egy laptopban, de nem hiszem hogy olyan kevés lenne. És igaz hogy 4 GB RAM van benne, de egy tabletnél ez nyilván nem ugyanaz mint a RAM igény mint egy PC-nél.

És ennek ellenére érezhető a lag ahogy használom. Miért? Könyörgöm, a 2016-os ThinkPademben egy kétmagos CPU van, és minden azonnal megnyílik, gyors, és az animációk is rendben vannak. Még ha azt is mondjátok hogy az android az nem elég kiforrott rendszer, elég sok ideje jelen van, szerintem igazán el lehetett volna érni azt a szintet hogy simán menjen a rendszer.

Ennek mégis milyen oka lehet?

2022. szept. 30. 01:18
 1/8 A kérdező kommentje:

És ha már itt vagyok hadd kérdezzek mégegyet: Miért kell minden egyes telefonra külön biztonsági frissítéseket tervezni?

A rendes számítógépeknél nem hallunk sose ilyet, és pl. akinek 10 éves gépe van nem fog azzal számolni hogy 6 év óta nem jönnek frissítések a gépére, ellenben az Androidnál és iOs-nél egy a gyártóra vagy utalva hogy rendes szoftver- illetve biztonsági frissítéseket adjon ki neked.

2022. szept. 30. 01:29
 2/8 SIDLER22 ***** válasza:
83%

Egyrészt nem vagy a gyártóra utalva. Bármikor felrakhatsz egy saját OPrendszert az androidos eszközeidre. Másrészt meg azért lassúak meg megtelítődik a RAM a felhasználó által használt appokkal. Ez ellen persze bezárással lehetne tenni, de az fárasztó meg lusták hozzá az emberek. Egyszerűbb új telefont venni 150 ezerért.

Én nekem egy Redmi 9-em van. 65 ezerért vettem. Termux appban töltök le vele YT videókat. Játszok rajta. Fotózok vele (már amennyire lehet próbálom kihozni belőle a maxot) és nem lassú. Mert mindig rendben tartom és vigyázok rá.

2022. szept. 30. 05:06
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Azért lassú, mert gyárilag tele vannak mindenféle szeméttel amik folyamatosan futnak rajta.
2022. szept. 30. 06:15
 4/8 anonim ***** válasza:
67%
Valószínűleg rosszul optimalizálták a rendszert. Egyébként azt a nyolc magot tudtommal nem használja egyszerre, mint egy PC-n.
2022. szept. 30. 06:36
 5/8 anonim ***** válasza:
50%

Minden pénz kérdése. Egy tabletre írt szoftvert is szét lehet optimalizálni, de akkor nem 60 ezer lesz a cucc, hanem 600 ezer.

Másrészt az Android egy fos. A világ legrosszabb döntése volt az, amikor kitalálták, hogy Java legyen a futtatókörnyezet. Ilyen kisteljesítményű eszközökön egyszerűen nem hatékony, és rengeteg olyan hibától szenved, ami egy Apple cuccon vagy a megboldogult Windows Phone-on soha fel sem merült.

Meg lehet nézni, hogy milyen hardware-es specifikációja volt mondjuk a Lumia 765-nek. Qualcomm MSM8227 Snapdragon S proci, 512(!!) RAM, Adreno 305 GPU. És az akkori (2015-ös), hasonló árú Androidos telóknál nagyságrendekkel simábban futott a rendszer, pedig már azokban is jellemzően 1GB RAM volt. Oké, hogy a Windows akkoriban jóval gyengébb API-t kínált, de ez csak a kiforratlanság miatt volt.

"Miért kell minden egyes telefonra külön biztonsági frissítéseket tervezni?"

Mert Windowsból csak a Microsoft készít kiadásokat, míg Androidból az összes gyártó.

2022. szept. 30. 07:56
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

"Tudom hogy nem minden androidos tablet lassú"

Jól tudod.

Az, hogy mennyire gyors, vagy lassú, az nagyban függ az operációs rendszert futtató hardvertől.

"Még ha azt is mondjátok hogy az android az nem elég kiforrott rendszer, elég sok ideje jelen van, szerintem igazán el lehetett volna érni azt a szintet hogy simán menjen a rendszer."

Tudom, ma divat szidni az Androidot, meg mítoszokat zengni "másik gyártó" (ötször többe kerülő) termékéről, hogy ott aztán bitről bitre mindent maximálisan optimalizáltak, és mérnökök hada éjt nappallá téve dolgozott azon, hogy a legapróbb részletig a hardverhez igazítsa azt (egyébként baromira nem), de a helyzet az, hogy nem az oprendszer a hunyó.

Ha egy eszköz lassú, annak három oka lehet:

- Túl gyenge hozzá a hardver. Ez jelen esetben nem áll fenn.

- Hibás a hardver.

- A felhasználó elhasználta a gép erőforrásait.

Általában utóbbi szokott bekövetkezni. Sok olyan genyó alkalmazás van, ami beeszi magát a rendszerbe, és ha semmi szükség rá, akkor is elindul. Na, ezek tudnak istenes nagy lassulásokat okozni.

2022. szept. 30. 07:58
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

"Miért kell minden egyes telefonra külön biztonsági frissítéseket tervezni?

A rendes számítógépeknél nem hallunk sose ilyet, és pl. akinek 10 éves gépe van nem fog azzal számolni hogy 6 év óta nem jönnek frissítések a gépére"

Erre nincs ésszerű válasz. A "mobilos világ" kicsit más, mint a PC-s. Más szokások alakultak ki mind felhasználói, mind fejlesztői szinten. Például amíg PC-n az a trend, hogy mindent, amihez eredetileg külön szoftver volt (levelezés, FTP, chat, stb.), azt mindent integráljanak be a böngészőbe, illetve legyen elérhető webfelületről is. Ha mondjuk egy e-mailszolgáltató nem biztosítana webfelületet, szinte biztos, hogy lehúzhatná a rolót. Ellenben mobilon meg alapelvárás, hogy a legutolsó hitvány weboldalnak is legyen saját "alkalmazása". Ami sokszor csak annyit tesz, hogy egy böngésző-komponensben megjeleníti az adott weboldal tartalmát, de erre van igény. Ha valamihez böngépszőt kell nyitni, és ott felkeresni egy weboldalt, akkor már megy a hiszti, hogy "de én külön alkalmazást... bocsánat, most már derogál ezt kimondani, appnak divat hívni... szóval külön "appot" akarok hozzá".

Ez van. Más terület, más szokások. Amihez az is hozzá tartozik, hogy párévente divat lecserélni a telefonokat.

De azért PC-n sem olyan rózsás a helyzet. Kevés oprendszer az, amit ma 10+ évig támogatnak. Csak mivel itt szabványosabbak a hardverek, könnyebben lecserélhető az operációs rendszer.

2022. szept. 30. 08:08
 8/8 Szirty ***** válasza:

Nem tudtad?

Mert a hardverek lassabban gyorsulnak mint ahogy a szoftverek lassulnak az idők (fejlődés) során!

2022. szept. 30. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!