Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux partícióból (ext4)...

KmsRys kérdése:

Linux partícióból (ext4) hogyan lehetne törölni a felesleges nullákat?

Figyelt kérdés

Egy .img lemezképet szeretnék csinálni a telepített rendszeremről, egyetlen partíción van az egész. A partíció mérete 240GB, de a foglalt hely rajta csak 20GB körül van. Na most, ha csinálok egy lemezképet, mondjuk dd-vel vagy a GNOME Disks-el, akkor egy 240 gigás fájl lesz, hiába csak 20 giga foglalt a partíción. Mivel ekkora fájlt nem tudok tárolni sehol, ezért valahogy szeretném a nem foglalt helyet teljesen üressé tenni, hogy a lemezkép csak akkora legyen, amekkora ténylegesen foglalt a partíción, esetemben 20GB.

Ezt a műveletet egy live USB-s Pop!_OS-ről csinálnám, ha esetleg számítana ez az adat. Ja, és fontos, hogy ne sérüljön a partíció, mert egyszer majd szeretném visszamásolni a lemezre a partíciót, hogy a rendszer onnan működjön tovább, ahonnan "elteszem" most.

2022. jún. 26. 11:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
43%
Használd inkább a Clonezillát.
2022. jún. 26. 11:44
 2/11 anonim ***** válasza:
0%
2022. jún. 26. 11:54
 3/11 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
0%

biztos van ilyen mod normalis progikban

senkise masol ures teruleteket

olyan modot allits be ennyi

ne minden szektort masoljon fizikailag, csak ami hasznalatban van es kesz

2022. jún. 26. 12:20
 4/11 anonim ***** válasza:
0%

A dd és a Gnome Disk mindig a teljes területet fogja másolni, legfeljebb azt adhatod meg, hogy hány bájtnál álljon meg, de az neked nem jó.

Keress olyan programot, ami képes a smart cloningra, talán a Clonezilla ilyen.

2022. jún. 26. 12:37
 5/11 anonim ***** válasza:
71%

A dd lényege pont az, hogy teljes tükörképet hozzon létre. Ezért lehet remekül használni pl. adatvisszaállítási feladatokhoz. Lementem dd-vel az egész lemezt, és utána bogarászhatok akár az üresnek jelölt területen is elveszett adatok után.

Ha egyből tömöríteni akarod, arra itt találsz megoldást: [link]

Vagy: használj Clonezillát. ;-)

2022. jún. 26. 12:54
 6/11 anonim ***** válasza:
81%
+1 a CloneZilla-nak!
2022. jún. 26. 13:26
 7/11 A kérdező kommentje:

De a Clonezilla az nem valami saját formátumban ment? Nekem .img kell, hogy felcsatolható legyen más rendszerek alatt is, ha kell. Na meg a tömörítés se tűnik olyan jónak, pont emiatt.

Mondjuk mindegy, azt hiszem, hogy mivel nincs olyan megoldás, ami számomra kézenfekvő lenne, így inkább GParteddel kisebbre veszem a paríciót, és úgy csinálok róla lemezképet, ez még úgy valahogy megfelel.

2022. jún. 26. 13:49
 8/11 anonim ***** válasza:
73%

Próbáld ki. Ne feltételezz.

Win alatt ajánlanám a beépített lemezkép mentést ami .vhd fileba ment és felcsatolható a futó win alatt meghajtóként.

Vagy a Macrium Reflect free programot aminek mentése szintén felcsatolható a telepített programban. Sőt még az ext lemezeket is kezeli (de ezt nem próbáltam ki).

2022. jún. 26. 14:00
 9/11 Thunderfairy ***** válasza:
0%
Esetleg újra telepited a rendszert és az majd megoldja. Én így oldanám meg. Egy kezdő linux-os.
2022. jún. 27. 10:53
 10/11 Tom Benko ***** válasza:
48%
Szerintem nézz utána a tar használatának.
2022. jún. 27. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!