Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Biztonsági mentés otthonra...

Biztonsági mentés otthonra leghatékonyabban több gép esetén, hogyan? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Otthon van két gép, egyik Windows 7 (szükség esetén 10 telepíthető rá), másik Windows 10 rendszerrel.

Több meghajtó is van, milyen módon, milyen programmal oldható az meg, hogy csak a naponta módosuló fájlok kerüljenek mentésre (mondjuk valamilyen hálózati megosztás által csatolt meghajtóra)?

Jó lenne még az is, ha beszabaduló zsarolóvírus nem tudnak rajta végiggyalogolni a titkosításával...

Valakinek van ilyenre kész, működő megoldása és leírná a szoftver-és hardvereszközöket valamint Windows-beállításokat amivel ilyet megoldott?

2022. ápr. 24. 10:27
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
9/10: Rsync az a két linux között van csak (a szolgáltatónál is linux van). Windows felé nem használom pont ezért. Teljesen alap paraméterezéssel használom (most nem tudom megnézni, mert nem vagyok otthon, de ha nem felejtem el megnézem) semmi extra nincs benne, egy cron indítja. A windowson Totalcommandert használok ott meg ez beállítható.
2022. ápr. 24. 11:37
 12/20 anonim ***** válasza:

Én egy Raspberryt használok, megfelelő méretű háttértárral kiegészítve erre a célra, a klienseken meg rsync. Hozzá a szükséges szkriptekes saját magam írtam meg. Csak Linuxos gépek vannak, szóval a Windows időeltéréseit még nem volt szükségem vizsgálni. :-)

Illetve időszakonként készítek mentést újraítható Blu-Ray-re is. A lényegesebb dolgok pedig rendszeresen archiválva vannak.

2022. ápr. 24. 12:05
 13/20 A kérdező kommentje:

Aki Windows-sos géppel oldja ezt meg, kérhetnék kis segítséget, linkelt leírásokat, ami alapján ezt Linux-os gépen össze tudom hozni?

Total Commander-t sokmindenre használtam eddig, de ilyesfajta szinkronizációra még nem, ilyen leírás is érdekelne, senki szabadidejét nem szeretném rabolni, szóval ha tudnátok ilyen linkeket adni amik segíthetnének nekem, az nagyon jó lenne.

Gondolom RAID-howto-t is el kellene olvasnom.

2022. ápr. 24. 13:09
 14/20 anonim ***** válasza:

"Jó lenne még az is, ha beszabaduló zsarolóvírus nem tudnak rajta végiggyalogolni a titkosításával..."

Ennek margójára pár dolog:

* írási jogosultság csak adott felhasználónak jelszó megadása után legyen lehetséges - így a zsarolóvírus nem férhet hozzá

* ha folyamatosan csinálsz mentéseket, érdemes elgondolkodni a növekményes mentésen ( [link] ) - így bármelyik (tehát még akkor is, ha a zsarolóvírus károkozásáról később értesülsz) mentési időpillanat állapota visszaállítható

* egyes fájlrendszerek - például a ZFS és a BtrFS, de Windowsban NTFS is (lásd: Shadow Copy: [link] ) - támogatják a pillanatképek (snapshots) létrehozását, így kompromittálódás esetén lehetőséget biztosítanak az előző állapot helyreállítására

2022. ápr. 24. 13:32
 15/20 anonim ***** válasza:
A felhőszolgáltatások pont ezt tudják.
2022. ápr. 24. 21:04
 16/20 anonim ***** válasza:

Amíg kellett Linux mentette a Windows-omat. Én az urBAckup-ot használtam, mert gondoltam jó lehet, ha bare metal recovery-t kell esetleg csinálni, nem csak a file-okat kell visszaállítgatni. Ha az oprendszer nem kell, csak adatok, akkor a backuppc is jó erre, főleg, ha nem kellenek a mentett adatokról az NTFS jogosultságok (ha igen, az is megoldható, persze).

Mindkettő előnye, hogy nem egy csatolható megosztásra másolsz, hanem pont fordítva (bpc esetén, urbackup-nál agent kommunikáció van), így a bekapott vírus nem igazán tud a mentett adatokhoz hozzáférni.

2022. ápr. 24. 21:17
 17/20 Thunderfairy ***** válasza:
Én úgy szoktam néha nemteni hogy átmásolom USB HDD-re az adatokat. Nem használok külön programot hanem másolás egyszerűen egy hordozható HDD-re. Ennyi.
2022. ápr. 26. 13:19
 18/20 A kérdező kommentje:

Azzal az a baj, hogy fájlsérülés vagy az USB HDD esetén búcsú az adatoktól. Gép játszhatja azt is, hogy másodpercenként eldobja majd fogadja az USB kapcsolatot...

Ekkor a NTFS az ilyet nem tolerálja, ami elveszett fájlokat okoz és lehet nyomozgatni: "mi volt előtte" és "melyik könyvtárban" a "file0001.chk-tól a "file01000.chk"-ig bezárólag stb.

2022. ápr. 26. 13:29
 19/20 anonim ***** válasza:
Szerintem ezt nem kell túlgondolni. NAS mehet minimum 2 diskes (RAID1), elkerulod ezzel a disk hibat, Veeam backup pedig mehet a gepekre azt megosztott mappaba mentse… ezer eve hasznaljuk, volt is mar visszaallitas, hibatlan. Veeam-nel jobb nincs a piacon
2023. szept. 5. 23:52
 20/20 anonim ***** válasza:
53%

Nálam nem keletkezik olyan sok adat hogy azt ne tudjam menteni időnként filekezelőből külső (usb) hdd-re ami máskülönben a szekrény fiókjában pihen védetten. Ugyanígy az os lemezkép mentés is (Macrium).

A zsarolóvírusok ellen meg ott a w10 Defender zsarolóvírus védelme ami nem más minthogy megadsz egy könyvtárat amihez csak egy kiválasztott program fér hozzá írás joggal.

2023. szept. 5. 23:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!