Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Biztonsági mentés otthonra...

Biztonsági mentés otthonra leghatékonyabban több gép esetén, hogyan? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Otthon van két gép, egyik Windows 7 (szükség esetén 10 telepíthető rá), másik Windows 10 rendszerrel.

Több meghajtó is van, milyen módon, milyen programmal oldható az meg, hogy csak a naponta módosuló fájlok kerüljenek mentésre (mondjuk valamilyen hálózati megosztás által csatolt meghajtóra)?

Jó lenne még az is, ha beszabaduló zsarolóvírus nem tudnak rajta végiggyalogolni a titkosításával...

Valakinek van ilyenre kész, működő megoldása és leírná a szoftver-és hardvereszközöket valamint Windows-beállításokat amivel ilyet megoldott?

2022. ápr. 24. 10:27
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:

van egy jópár

urbackup, duplicati, restic...

2022. ápr. 24. 10:47
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Hardver meghibásodásra: RAID

Zsarolóvírus ellen: "ne indítsd el mindent"

Amúgy egy külső tároló rendszer, mint pl. egy NAS. A zsarolóvírusok feltérképeznek minden meghajtót, legyen az hálózati is. Szóval felcsatolt meghajtókat ellehet felejteni.

Én azt csinálom, hogy üzemeltetek egy NAS-t és ha le akarok menteni valamit, webes felületen feltöltöm rá. Ha meg kell, akkor meg letöltöm onnan.

De minél kényelmesebb valami, annál kiszolgáltatottabb vagy. Fordítva: Minél jobb a kiberbiztonság, annál inkább kényelmetlenebb használni.

Kérdés: kényelmet akarsz vagy biztonságot?

ui: NAS nyilván RAID-ben dolgozik. Ha egy-két HDD megadja magát (6disk-ből RAID6-ban), akkor sem veszik el semmi adat.

2022. ápr. 24. 10:48
 3/20 A kérdező kommentje:

Azt, hogy "ne kelljen vele foglalkozni" úgy értem, hogy azt a számítógépet, amelyet nem én használom, "egyszer beállítom" és a kliensprogram automatikusan végezné a naponta változott fájlok biztonsági mentését.

A NAS-ra mindig ránéznék hogy "mi újság van", nincs -e probléma...

Amint egy közelmúltbeli, itt feltett kérdésből van "szerencsém" informálódni róla: a NAS sem garancia semmire", én nem tudom hogy tényleg úgy módosított fájlrendszert használnak -e hogy csak a "saját hardverrel" legyen -e olvasható, de a kérdésből úgy tűnik: "illető bizony így járt":

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__..

2022. ápr. 24. 11:10
 4/20 anonim ***** válasza:

Nálam otthon erre a linux szerver van /kvázi NAS/, és csak akkor csatlakoztatom ha menteni akarok. És ftp-n mentek, több különböző felhasználói névvel, a különböző directoryjaimat. így ha valamit be is szívok max. 1 directory veszhet el, mert a többit nem is fogja látni a zsaroló vírus /jelszó, user páros nincs mentve a gépen/. Ami meg kritikus azokat 2 felhasználói névvel is mentem az ftp-re. Azaz 2 példány egymástól független mentésem van.

A Linuxban természetesen RAID van hardveresen.

A legkritikusabb adatokat pedig egy külső bérelt tárhelyre is kitolom ftp-vel ezt a linuxom automatikusan csinálja. Ma már nem olyan drága tárhelyet bérelni.

Kölyök be is kapott valami zsaroló vírust és nem volt nagy gáz, csak 3 házi feladata veszett el, mert pont előtte mentett el minden adatot (heti 1x 2x mentünk kézzel, pont azért, hogy lássuk, hogy stabil állapatból mentünk). Kb. ez volt az első amit megtanítottam neki, hogy hogyan használja a mentést.

2022. ápr. 24. 11:14
 5/20 A kérdező kommentje:
Utolsó: le tudod írni nagyjából miképpen készítetted el a Linux szervert, milyen programok végzik a mentést és hogy a Windows-os kliensekről is milyen programok továbbítják az adatokat a Linux szerverre? A külső FTP-t milyen programmal és hogyan oldod meg?
2022. ápr. 24. 11:21
 6/20 anonim ***** válasza:

3/4 A kérdező kommentje: (2022.04.24. 11:10). Ezzel az a baj, hogy a mai zsaroló vírusok először "körbenéznek", hogy találnak-e felcsatlakoztatott hálózati meghajtót (értsd. NAS) és azon is olvashatatlanná tesznek mindent. Ugyanígy pl. egy csatlakoztatott mobil adattárolót (mobil diszk, usb pendrive, flashkártya és társaik). Pont az ilyen "próbálkozások" ellen.

Szintén érdekes kérdés a "csak saját hardverrel olvasható biztonsági mentés". Az minden csak nem biztonsági mentés. Ezeket a biztonsági mentéseket fizikai (off-line) eszközökkel érdemes védeni. Pont azért mert bármi történhet és akkor hozzá kell férni. Pl. van egy lakástűz, és teljesen elégett a géped, és kis mértékben de sérült a NAS-od (nyilván másik helyiségben tartod azt, hogy egy tűz esetén jó eséllyel az ne sérüljön nagyon). Kiveszed a NAS-ból a diszkeket, és szerencséd van vissza lenne olvasható, de mókoltál és csak abban a hardverben... és csak akkor ha a csillagok is úgy állnak, és a heti lottószámok átlaga megegyezik a kapitány életkorával, és 3 fekete kakas kukorékol egyszerre az utcában... És mit látsz, az összes adatot elveszett, pedig minden menthető lett volna. Ha nincs semmi hókuszpókusz a NAS-on, kivetted a diszket, betetted egy másikba az adatokat ki tudod olvasni. És megvan mindened. Nyilván arra figyelni kell, hogy illetéktelenek ne tudják ellopni a NAS-odat.

2022. ápr. 24. 11:21
 7/20 anonim ***** válasza:

5/6 A kérdező kommentje: (2022.04.24. 11:21).

Egy alap linuxot tettem fel a gépre. A rendszer egy SSD-n van, az adatok pedig RAID1 diszkeken (már 3 db. egyenként 2 diszkből álló 4TB-s RAID1). Ezen van egy teljesen alap ftp szerver, mentésre Totalcommandert használok (egészen korrekt a directory szinkronizálása) és ami változik azt másolja.

A távoli elérésnél a tárhelyszolgáltató ad valami elérést (ftp és scp) és oda meg rsync-el mentek minden éjfélkor automatikusan a kijelölt könyvtárakat.

Nekem ez a "kézi" vált be, még a velünk lakó 70 éves anyósom is képes volt ezt megtanulni, hogy hogyan mentse az adatait (amikor az unokájának látta, hogy nem veszett el adata egyből mondta, hogy "na fijjam mutasd meg még 1x, hogyan is kell mentsem az adataimat" /annyi előnyöm van vele, hogy mat.fiz. tanárnő volt egész életében). Tényleg faék bonyolultságú az egész, és elég biztonságos. Nem kell ezt túl bonyolítani. aki tid fájlt másolni egy pendriveről a gépre ezt is meg tudja tanulni. Annyi, hogy anyósnál van egy papír a fiókjában az egyes direkhez tartozó usernév/jelszó párosokkal.

2022. ápr. 24. 11:27
 8/20 A kérdező kommentje:
Én is pontosan az ilyen, "csak a NAS saját hardvere által olvasható" "biztonsági mentéseket" szeretném elkerülni, ami esestleg egészen az "éles helyzetig" "nem derül ki", mert gondolom hogy adott NAS dokumentációja sunyi módon ilyesmit nem ír le, hogy "egyfajta módosított fájlrendszert" használ, ami csak azzal a modellel olvasható...
2022. ápr. 24. 11:28
 9/20 A kérdező kommentje:

Rsync-et egyébként szükséges "speciális paraméterekkel" indítani, hogy "timestamp"-eket figyeljen? Néha az szokta megkavarni, hogy a Windows meg Linux timestamp eltér, pár éve amikor időnként próbálkoztam vele, érdekes helyzetekbe futottam bele.

Te milyen paraméterekkel futtatod?

2022. ápr. 24. 11:30
 10/20 anonim ***** válasza:
8: Eleinte egyébként az egészet egy raspberry PI-vel csináltam, ahhoz volt hozzákötve USB-n pár diszk. Aztán amikor anyósom vett új asztali gépet, akkor a régi ma már közel 15 éves gépéből lett megcsinálva. Prociból, RAM-ból bírja /4GB RAM bőven elég/, alaplapi videókártya elég (monitor utoljára a telepítéskor volt rádugva), ssh-ból managelem a cuccot. Teljesen jól el van a polcon. Sok vizet nem zavar, kint van a kamrában ott még az se zavar, hogy hangos (eleve az UPS is ott van az se csendes). Egyedül amit legutóbb cseréltem a tápegység volt mert beleborult a domestos a kamrában (hogy hogyan azt ne kérdezd én arra mentem haza, hogy családi csődület és nézik, hogy most mi legyen, hát mi legyen, vettünk új tápegységet). Most lehet, hogy cserélve lesz, mert a kölyök sír egy új gépért és a mostani gépében gigabites az alaplapi ethernet és erősebb a procija szóval lehet, hogy ki lesz cserélve, amúgy nem nyúlnék hozzá.
2022. ápr. 24. 11:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!