Hogyan tudok olyan bat filet készíteni, amelyik 1 cmd-s parancsot indít el?
De, megy.
A számítógép azt hajtja végre, amire utasítod, és nem azt, amire gondolsz. Kilistázza az adott mappa tartalmát, majd miután végzett, bezáródik. Sehol nem adtál utasítást arra, hogy várakozzon. A rendszer meg nem fogja "magakasztani" az ablakot, hiszen nem tudhatja, hogy mi a célod. Ha én írok egy kötegfájlt, aminek a lehető legzavartalanabb módon kell lefutnia, vagy esetleg másik kötegfájl töbször meghívja azt, vagy átirányítod a kimenetét, mert valamit automatizálsz, akkor a lehető legrosszabb lenne, ha a rendszer még "extraként" nyitva hagyná azokat a lefutásuk után.
Megjegyzés 1.: ha ugyanezt a parancsot kiadod a "Futtatás" ablakban, közvetlenül (Win+R), akkor ugyanígy e fog tűnni a végrehajtása után.
Megjegyzés 2.: Ha előbb indítasz egy parancssort, és abban futtatod az említett .bat fájlt, akkor lefutás után is látni fogod a tartlmát.
Megjegyzés 3.: a "pause" parancs pont azt csinálja, amit szeretnél: billentyűnyomásig megakasztja a kötegfájl futását.
#3: Nem az lesz a hiba, DOS/Windows rendszereken nem kötelező a parancs és a kapcsoló között a szóköz.
Ettől függetlenül az mégis ajánlott, már csak azért is, mert értelmesebben néz ki.
Csináld amit mondok:
De mivel nem írtad a op-rendszert, ezért nem tudom hogy működni fog -e? Win7-en működik.
Keresd meg a cmd.exe fájlt a rendszerben. Win7-ben c:\Windows\System32\
Másolás.
Nyisd meg a c:\-t vagyis a gyökérkönyvtárt, és illeszd be. Inkább nem állok neki elmagyarázni hogy miért.
Ezután a txt fájlba írd be először a parancsot amit végre akarsz hajtatni, "enter", a következő sorba pedig azt, hogy c:\cmd.exe
Mentsd el, majd nevezd át a .txt-t .bat-ra és futtasd.
Megnéztem, win7-en fordítva is működik.
Tehát először a c:\cmd.exe, majd a következő sorban a parancs.
A window's-ban egy commander (cmd) jogosultsági szintje a rendszer könyvtárában való elhelyezkedésétől függ, ami a feladat-végrehajtásban is korlátozza.
Ha például az eredeti helyén lévővel próbálsz olyan részt listázni a dir paranccsal ami a hierarchiában felette van, azt nem fogod tudni. Csak az az alatt lévőket listázza.
Ezért kellett a hierarchia legmagasabb pontjára tenni, vagyis a gyökérkönyvtárba. Ez már teljesen "DOS" értékű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!