Hogyan lehet, hogy ugyanaz a videó 480p-ben kevesebb helyet foglal, mint 360p-ben?
[link] (Ez 1 órás videó) 9convert.com weboldalról készült a kép.
Volt már, hogy 720p-s videók is kevesebb helyet foglaltak, de azok minden esetben 1 perc alattiak/körüliek voltak, de ez számomra nem enged semmire sem következtetni, mivelhogy a több adat több helyet foglal. Tehát nem értem.
Előre is köszönet a hasznos És Értelmes válaszolóknak!
Miért nem érted?
A video tömörítése veszteséges eljárással történik.
Ebből az következik, hogy az eredő méretet az eredeti adatmennyiség, és a veszteség mértéke együtt határozza meg.
Más szóval a file mérete nem a felbontástól függ, hanem a bitrátától.
Nyilván a nagyobb felbontás nagyobb bitrátát igényelne, de a tömörítés vesztesége és módja/hatékonysága is nagymértékben befolyásolja. (de van pár más egyéb tényező is)
Egy felvezető kérdés: Hogyan kell elképzelni, hogyha egy weboldalról letöltök egy videót, akkor annak a tömörítését ki határozza meg? Aki feltölti? Vagy a weboldal, ahova feltöltötték a videót? Vagy akár mindkettő? Vagy egy letöltést segítő weboldal (jelen esetben 9convert.com)? Vagy mindhárom? – Azért kérdezem, mert nem látom értelmét, hogy a nagyból való kivonás hogyan lehet kisebb a nagyból való nagyobb kivonásnál. Máshogy fogalmazva: Az eredeti méret legyen 1080p, ebből kivonjuk a 480-at, ami 600. 1080-ból pedig 360-at kivonva 720-at kapunk, 20%-kal többet. Valószínűleg nem ennyire egyszerű a matek, de az alapelv a kivonás. Már csak azért is furcsállom a képen szereplő dolgot, mert vannak videók, ahol 3-4x (vagy még) nagyobb fájlmérettel rendelkezik 720p, mint 360p.
Ha tömörít, akkor kivon/eltávolít információkat, aminek arányosnak kellene lennie, de nem mindig arányos. Ezért nem értem.
„a file mérete nem a felbontástól függ, hanem a bitrátától.” Ezt nem tudom elképzelni...Úgy kellene elképzelni, hogy a bitráta (és minden más adat) több információt tartalmaz, mint a pixelek?
"Az eredeti méret legyen 1080p, ebből kivonjuk a 480-at, ami 600. 1080-ból pedig 360-at kivonva 720-at kapunk, 20%-kal többet."
A képpontok számát kell figyelembe venni nem a sorok számnak különbségét.
Bocs, nem bántásból írom, de ha ennyire nem értesz ehhez, akkor felesleges rajta gondolkodnod, fogadd el, hogy így van és kész, úgysem tudod megváltoztatni.
Ha meg érdekel a dolog, akkor próbálj meg áttömöríteni valamit (gondolom nem csináltál még egyszer sem ilyet), esetleg tölts fel valamit valahová, vagy olvasgass róla, tanulmányozd a programokat, szóval foglalkozz a témával és idővel megérted hogyan működnek ezek a dolgok.
De itt elmagyarázni néhány hozzászólásban itt, egy ilyen fórumon elmagyarázni a számítástechnika - ha nem is egészét, de egy jelentős hányadát - szerintem elég nehéz.
Igen, igazad van Szirty, viszont matematikailag még akkor sem értem.
6-os! Igaz. Valóban nem értek hozzá, csak az akkori tudásomat cáfolta meg a valóság, aminek utána szerettem volna járni. Most már egy kicsit többet tudok a videókról, de matematikailag még mindig érthetetlen.
Egyébként azért érthetetlen számodra "matematikailag", mert az alp kiindulási pontod rossz, ezzel a kivonásos dologgal. Ez nem így megy, nem ilyen egyszerű a képlet. A tömörítés nem kivonást jelent. És az egész tömörítéses hóbelevanc sem csak a matematikai algoritmusokra épít, hanem a pszichovizuális megfigyelésekre is, arra hogy mit lát a szem, mit érzékel az agy egy képen vagy videón. És amit nem érzékel, azt el lehet hagyni, ott van helye a tömörítésnek. Például a szem, az agy könnyebben észreveszi egy képen a világossági eltéréseket, átmenetek, mint a színek eltéréseit, átmeneteit. És egy képnél, videónál az alap tényezők közé tartozik, hogy hány biten mennyi színt akarunk tárolni, hányféle színe lehet egy képpontnak és milyen intenzitása. És míg a szín leírásához legtöbbször 3 számot alkalmaznak, az intenzitáshoz elég egy. És egy modern kodek videók esetén olysmivel is kalkulál, hogy a film két egymást követő képkockáján ami terület nem változik, azt nem írja bele a második kockába, csak a változást, ilyesmivel is sok helyet meg lehet takarítani.
Szóval ez egy nagyon összetett dolog, mind a matematikai algoritmusok, mind a számítástechnikai fogalmak terén. Az emberi oldalról nem is beszélve. Gondolj bele: felveszel egy régi telefonnal 320x240-ben egy kis filmet. Azt átkonvertálhatod 4K-ba, ha akarod. De jobb lesz a minősége? Nem. Nézz meg egy DVD-filmet. Az 720x576 és 4GB és Mpeg2 tömörítésű. De ha letöltesz egy Blu-Ray ripet, ami 1920x1080, de csak 2GB és mégis jobb minőségű, mint a DVD-formátum. Ez azért van, mert a forrása, a Blu-Ray film 1920x1080 és mondjuk 20 GB volt AVC tömörítéssel, de még ha át is konvertálod az AVC kodek más beállításaival, hogy jobban tömörítse össze, 2GB-ra, akkor is jobb lesz, mint a régi Mpeg2 tömörítésű film.
Megfogalmazom jól a problémámat: Azt nem értem, hogy hogyan tud több információt kivenni abból, ami több képkockából áll. Értem, hogy nem csak a képkockákból tevődik össze a fájlméret, de ha ugyanazokat az információkat IS kiveszi, akkor a több képkockából lévőben összességében nagyobb helyet foglaló információnak kellene maradnia.
Kérdés: Miért csak a nagyon rövid (1 perc alattiak/körüliek) videóknál tapasztalom a kérdésben leírt jelenséget?
Egy másik kérdés: Ha a nagyobb felbontású videó kevesebb helyet foglal, mint a kisebb felbontású (ugyanarról a videóról beszélünk, amit letölteni szeretnék, tehát semmi más információt nem tudok róluk), akkor melyik az élvezhetőbb összességében?
"akkor melyik az élvezhetőbb összességében?"
Ha semmi mást nem tudsz róla csak azt hogy az egyik nagyobb akkor ezt nem lehet megjósolni.
Ugyanakkor a nagyobb file méret többet ígér minőség tekintetében mert a nagyobban több információt lehet tárolni.
De fentebb többször körbe lett járva a dolog amiből kiderül hogy önmagában a nagyobb méret semmire nem biztosíték.
Persze ha tíz vagy százszoros a méretkülönbség akkor más a helyzet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!