Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Most készülök Ubunturól...

Most készülök Ubunturól Windowsra váltani, megéri?

Figyelt kérdés

Valamint a másik kérdésem, hogyan tudom ezt megtenni?

A Microsoft oldaláról próbáltam letölteni a windows 11 -et, de soha az életembe nem használtam még Windows operációs rendszert. Valami exe fájlt tölt le de azt nem tudom hogy tudnám futtatni Ubuntun.

Állítólag sokkal több program érhető el a Windows 11 -re mint amin felnőttem Ubuntu. Ez igaz? Legfőképp játékra használtam a gépemet, annak elég gyenge. Hiába van 8 GB RAM -om és i3 -as processzorom, nem tudok semmi nagy játékkal játszani de állítólag ezzel a Windows 11 -el bármilyen steam -es játékkal fogok tudni játszani. Ez is igaz?

Tudom nagyon sokan használnak Windowst ezért is kérdezlek titeket, biztos jobban tudjátok mint én.

2021. dec. 5. 21:17
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Windows 11 nem fog menni a gepeden,erosebb vas kell hozza. Viszont a window 10 igen. A letoltott fajt usb-re kell kiirni, erre valo kulon programmal es arrol elinditani a telepitest.
2021. dec. 5. 21:25
 2/13 anonim ***** válasza:
67%

Steam-en az összes játék fut Windows 10 vagy újabb rendszeren.

Viszont értelemszerűen a hardverkövetelményeknek meg kell felelned.

Nyilván nem fog futni egy olyan játék, aminek minumum i7 és 16 giga ram kell.

Meg ugye nem tudjuk, hogy milyen videoártyád van.

Linux-ra van windows emulátor, most nem jut eszembe a neve, talán WINE de nem akarok hülyeséget mondani.

Azzal talán meg tudod csinálni a telepítőt.

De egyébként ha van elég helyed, akkor a DualBoot-ban is gondolkodhatsz (windows és Linux egymás mellett)

2021. dec. 5. 21:25
 3/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

#2 Már telepítettem is a Wine -t, igen ez az amit mondtál! Köszönöm!

Igen, ez az ami nekem nem ment, az exe fájl futtatása.

Akkor letöltöm a Windows 10 -et mivel a win 11 #1 -es szerint nem működne. Szerencsére mind a kettő ingyenesen letölthető :)

2021. dec. 5. 21:37
 4/13 anonim ***** válasza:
66%

Először is, ne Windows 11-et tegyél fel, mert nagy valószínűséggel nem fog menni a gépeden, legfeljebb registry trükközéssel, vagy még úgy sem. Windows 10-et tegyél fel.

Másodszor, az .exe fájl azoknak van, akik egy korábbi Windows verzióról szeretnénk váltani 11-re. Neked ISO fájl kell, amit innen tudsz letölteni: [link]

Ezt ki kell írni egy arra alkalmas programmal pendrive-ra, mondjuk WoeUSB-vel, majd be kell bootolni vele, és lehet telepíteni. Arra figyelj, hogy telepítésnél nagyon könnyen le lehet gyalulni a meglévő rendszered és minden adatod, ezért legyen biztonsági másolatod minden adatról! Arra is készülj fel, hogy ha az Ubuntu mellé telepíted a Windowst, akkor a Windows felül fogja írni az Ubuntu bootrekordját, így az Ubuntu többé nem fog elindulni, amíg helyre nem állítod a Grub-ot egy live rendszerrel.

Ha nem megy a Windows kiírása, kérd meg egyik ismerősöd, biztos van olyan az ismerősi körödben, aki telepített már Windowst.

Ha elkészültél a telepítéssel és már használod a Windowst, kérlek számolj be a tapasztaltaidről, nagyon kíváncsi vagyok rá!

"Állítólag sokkal több program érhető el a Windows 11 -re mint amin felnőttem Ubuntu. Ez igaz?"

Igen, Windowsra sokkal több program érhető el, mint Linuxra. Az más kérdés, hogy a legtöbb program fizetős, mint ahogy a játékok is. Hiába van fent Steamen több ezer játék, bár sok ingyenes is van köztük, de a legtöbb fizetős. És akkor vagy megveszed, vagy mész a torrentboltba...

Illetve természetesen a minimális rendszerkövetelményeknek meg kell lennie a játék futtatásához, anélkül vagy el sem indul, vagy játszhatatlanul lassú lesz.

2021. dec. 5. 21:43
 5/13 anonim ***** válasza:

"Valami exe fájlt tölt le de azt nem tudom hogy tudnám futtatni Ubuntun."

Pedig pont hogy nem kellene, exe-t csak Windows-om ad (Media Creation Tool), minden máson közvetlen ISO-t.

2021. dec. 5. 21:44
 6/13 anonim ***** válasza:
48%

"Akkor letöltöm a Windows 10 -et mivel a win 11 #1 -es szerint nem működne. Szerencsére mind a kettő ingyenesen letölthető :)"

Igen, letöltés után 30 napig használhatod, és bár utána is működni fog, de egyes funkciók le lesznek tiltva, illetve jogilag akkor már illegálisnak számít a használata, mivel nem rendelkezel érvényes licenszel.

2021. dec. 5. 21:45
 7/13 anonim ***** válasza:

[link]

Linux alatt .iso -t töltesz le NEM exe -t.

2021. dec. 5. 23:14
 8/13 anonim ***** válasza:

Nem kötözködésképp:

"Linux-ra van windows emulátor, most nem jut eszembe a neve, talán WINE"

funfact: WINE = "Wine Is Not an Emulator" rövidítése :)

Működési elvéből fakadóan néha gyorsabban fut vele a windows-os program, mint natívan windows-on. Felületes áttekintésnek javaslom ezt: [link]

Azt amúgy nem tudom, hogy a többiek miből szűrték le, hogy windows 11 nem fog futni a gépen, mivel a 8GB ram és az i3 önmagában elegendő (lehet) a futtatására, AMENNYIBEN van tpm 2 ÉS a processzorod rajta van ezen a listán: [link]

(i3-ból elég sok van, tehát ha nem egy 5-8 éves gép, akkor lehet hogy támogatja)

Mindenesetre nincs win11-el semmilyen tapasztalatom, tehát nem tudom jó szívvel ajánlani: a hírek szerint még sok benne a bug.

"Legfőképp játékra használtam a gépemet, annak elég gyenge."

A windows erőforrás igénye magasabb, mint úgy általában a linux disztróké. Persze nem írtad milyen DE-vel használod, KDE esetében kb egy szitnen van, de egy MATE vagy XFCE-vel szemben tapasztalatból mondhatom, hogy látványosabban többet erőforrást zabál még egy full üres rendszer is, az első indítást követően. Ha gyenge a hardver én semmiképp sem váltanék, nem leszel vele előrébb: max azok a játékok is elindulnak talán, amik nincsenek natívan linuxra (mert gondolom elsősorban azokkal játszottál), bár erre is van jó megoldás linuxon: ezt úgy hívják, hogy Proton. Pontosan a steam-es játékok esetén működik a legjobban és (bár én nem játszok) de olvastam már itt hozzászólásban olyantól aki rendszeresen használja: vannak játékok amik még jobb teljesítményt értek el, mint windows esetében. Persze ezt kezeld fenntartással, mert mint mondtam: nem próbáltam. De állítólag van ami jobb. (Persze gondolom van ami rosszab..)

A lényeg, hogy megoldható, emiatt felesleges a váltás.

De amit én javasolnék (igaz, nem steam), hogy fizess elő valami felhőszolgáltatásra (pl gamepass ultimate) és online böngészőből játszahatsz, akár linuxon is. Én xbox kontrollerrel is tudok a linuxos (és elég gyenge) laptopon. Nyilván nem kompetitív játékokkal, de élvezhető. Persze ott van a stadia is, meg még vagy pár szolgáltatás, tehát választhatsz mást is: a lényeg, hogy a gyenge hardverre ez megoldást jelentene.

Persze ha mindenképp windowsra akarsz áttérni, akkor a fentebb említett ISO-s megoldással érdemes próbálkozni. (személy szerint nekem nem jött be, munkára használva nekem a linux sokkal hatékonyabbnak bizonyult, szóval én a windows-t megtartottam ilyen másodlagos rendszernek, ha a google sketchuppal akarnék szórakozni :)) Persze ettől még megértem, ha valakinek arra van szüksége (pl erős géppel akar csak játszani, vagy épp olyan a munkája, hogy CAD programokat használ, stb...) de nekem nem volt hatékony és nem is állt kézre.

2021. dec. 6. 08:59
 9/13 anonim ***** válasza:
A Windows, mint írták, nem ingyenes (hosszú távon), sőt, kifejezetten drága, ha nem szürke forrásból veszel bizonytalan kulcsot (ezzel tudod aktiválni). A Windows 11 elvileg bizonyos funkciókat igényel, nem erős gépet, de ezt meg lehet kerülni hivatalos módon is azzal a feltétellel, hogy nem biztos, hogy kapsz majd frissítéseket. Megteheted azt is, hogy virtuális gépre telepíted, ahol ki tudod próbálni (játékok így nem nagyon fognak menni). Sokat ne várj szerintem ettől az egésztől, mert ha gyenge a géped, a Windows sem fog sokkal többet kihozni belőle, bár tény, hogy nagyobb a játékválaszték (általában nem ingyen).
2021. dec. 6. 09:00
 10/13 A kérdező kommentje:

Összeségében jobban járnék ha maradnék a linuxnál?

Mint írjátok a játékokat is meg kell venni valamint maga a rendszer sem ingyenes csak az első 30 napban.

2021. dec. 6. 09:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!