Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Partíció: MBR-ből GPT adatokka...

Partíció: MBR-ből GPT adatokkal, újratelepítés nélkül, hogyan? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

MSI B450-A Pro alaplappal rendelkező gépre tettem fel a Windows 10 64 bit-es változatát.

Soha nem gondoltam volna, hogy képes lenne GPT helyett MBR partíciós táblát létrehozni. Konkrétan ez történt. A BIOS-ban mindkét mód be van állítva (ez az alapértelmezett), de a net tele van nyom va azzal (ill. sokat olvastam arról) hogy Windows 10 Pro 64 csak UEFI-re képes települni.

Ubuntu-t szeretnék telepíteni a Windows 10 mellé és itt jelentkezik a legacy miatti hiba, telepítés indulása előtt közli, hogy nem fog boot-olni a rendszer és csak saját felelősségre folytassam.

Van olyan segédprogram, vagy lépésenkénti leírás, amely megmondja: hogyan konvertáljak MBR partíciót GPT-be úgy, hogy az adatok rajta maradnak, vagy hogy erre pakoljam vissza a Windows 10-et hogy ismét működő legyen?

Bizonyos megvásárolt programok korlátozott aktiválással rendelkeznek, ezért szeretném elkerülni az újratelepítést.

2021. jún. 1. 15:41
 1/10 anonim ***** válasza:

"Soha nem gondoltam volna, hogy képes lenne GPT helyett MBR partíciós táblát létrehozni. "

Olyan hoz létre, amire utasítod, te legacy telepítőt készítettél.

" de a net tele van nyom va azzal (ill. sokat olvastam arról) hogy Windows 10 Pro 64 csak UEFI-re képes települni."

Az összes kiadás települ BIOSal rendelkező gépre is.

Elvileg át lehet konvertálni:

[link]

2021. jún. 1. 16:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Elevileg az mbr2gpt parancssori progi megoldja.

(mbr2gpt /? -> "Converts a disk from MBR to GPT partitioning without modifying or deleting data on the disk")

[link]

2021. jún. 1. 16:16
 3/10 anonim ***** válasza:
2021. jún. 1. 16:20
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nem utasítottam soha arra, hogy legacy módban települjön, partícionáláskor nem kérdezett tőlem semmi ilyesmit, csak azonnal létrehozta sajátmagának a három primary partíciót, illetve a rendszerpartíció méretét kézzel én adtam meg, ennyi történt.

2021. jún. 1. 16:47
 5/10 anonim ***** válasza:
Soha nem kérdezi, ha legacy telepítővel bootolsz be, akkor MBR lesz, ha UEFI módú telepítővel, akkor podig GPT.
2021. jún. 1. 17:30
 6/10 anonim ***** válasza:

Mert akkor dől el hogy UEFI vagy Legacy lessz-e a telepítésed amikor rábootolsz a pendrivera. [link]

Win10-nél már ~bevezették hogy ha ilyenkor fekete képernyőn bal felül villogó kurzort látsz akkor rosszul csinálod. (akkor legacy lesz)

;-P

2021. jún. 1. 18:47
 7/10 A kérdező kommentje:

Windows 10: Media Creation tool segítségével elkészítettem a DVD image-et és be boot-oltam róla.

Ha ez akkor legacy volt, az elég érdekes, a DVD-n a fájlok közt volt az uefi nevére utaló fájl is.

A BIOS beállításaihoz hozzá sem nyúltam, alapértelmezett beállításokkal ment minden.

Soha nem gondoltam volna hogy egy mostani, új, korszerű gépnél legacy-t hoz létre.

2021. jún. 1. 19:33
 8/10 anonim ***** válasza:
#7 Legközelebb az UEFI kezdetű pendriveot válaszd! Ez a TE döntésed volt.
2021. jún. 1. 19:47
 9/10 A kérdező kommentje:

Pendrive != DVD

Amiből az UEFI-t választottam.

2021. jún. 1. 19:55
 10/10 anonim ***** válasza:
2021. jún. 1. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!