Szerintetek kárt tett a szoftverek szélesebb körű használata?
Példa: UNIX és hasonló
Elvárták hogy az ember értsen hozzá de cserébe (szerintem) nagyon egyszerű és elegáns rendszer tud lenni. Emellett nagyon könnyen lehet használni egy kis tapasztalat után.
Véleményem szerint ma már sok dolgot túlbonyolítunk, talán azért hogy elsőre könnyebb legyen használni, a haladóbb felhasználó dolgát megnehezítik.
Fogalmam sincs mit akarsz kerdezni, de szerint neked se.
Ha arra celzol hogy mennyivel jobb lenne ha a szamitogepeket most is csak karakteres terminallal lehetne hasznalni es kb. pilotavizsga kellene a hasznalatukhoz, akkor az bizony netto hulyeseg. Egyszer lattal egy Unixot es most azt kepzeled az a technologia Csimborasszoja, pedig sok tekintetben elavult, nehezkes cucc a mai igenyekhez kepest. A jogosultsagi rendszere peldaul egy katasztrofa - es nem-nem, ACL-t meg xattr-t ugye nem hasznalunk, az ordogtol valo...
Dehogy.
Miért tett volna kárt?
Túl azon, hogy ez a már egy ezerszer cáfolt szakmai sznobizmus tipikus példája, számos helyen önmagának is ellent mond a felvetésed. Azzal, hogy laikusok számára is elérhetőek lettek a számítósépes eszközök, a hozzáértők mennyisége nem csökkent. Sőt... meredeken nőtt. Aki meg nem akarja beleásni magát, az szerinted kire is lenne káros? Mi a különbség a 70-es évek géphez nem jutó laikusa, meg egy mai laikus között? Azt leszámítva, hogy utóbbi is Netflixezhet, Facebookozhat, feltehet kérdést Gyakorin, rendelhet interneten, stb, stb... negatív értelemben semmi.
És végül: tudod, nem attól lesz valami jó, hogy csak egy szűk réteg használja.
"Egyszer lattal egy Unixot es most azt kepzeled az a technologia Csimborasszoja, pedig sok tekintetben elavult, nehezkes cucc a mai igenyekhez kepest"
Ha pl. a BSD-ket annak számítod akkor régóta használok ilyen rendszereket. Szerintem a mai igényekkel is probléma van.
Szerintem a "technológia csimborasszója" talán a Plan9, de azzal csak "játszogattam".
"Ha arra celzol hogy mennyivel jobb lenne ha a szamitogepeket most is csak karakteres terminallal lehetne hasznalni"
Szerintem egyáltalán nem ördögtől való a GUI bizonyos feladatokra, de a CLI viszont nekem (vélemény) jobb. Persze az X11-re lehet mondani mindent de azt hogy egyszerű azt nem.
"A jogosultsagi rendszere peldaul egy katasztrofa - es nem-nem, ACL-t meg xattr-t ugye nem hasznalunk, az ordogtol valo..."
Persze pl. az Android ebben jobb (mondjuk szerintem az nagyon nem unix).
5#
"Túl azon, hogy ez a már egy ezerszer cáfolt szakmai sznobizmus tipikus példája"
Igen, a sznobság nagy hibám.
"Aki meg nem akarja beleásni magát, az szerinted kire is lenne káros?"
Kevesebb hozzáértés -> kevesebb lehetőség a user felé hogy könnyebb legyen hozzáértés nélkül használni
-> sznob szív
"És végül: tudod, nem attól lesz valami jó, hogy csak egy szűk réteg használja."
Ez alapjáraton véve szerintem is igaz.
6#
Véleményem szerint egy disztópia felé. Az emberek túlságosan bíznak a gépekben
Ott (is) van az óriási hiba a gondolatmenetedben, hogy te kizárólagosságot feltételezel. Azt feltételezed, hogy egyetlen operációs rendszer létezik, amiben mindent csak egyetlen módon lehet végrehajtani. Közben a valóság pedig ennek az ellenkezője. Létezik több tucat operációs rendszer (ha minden változatot beleszámolunk, akkor több száz), melyek közül csak az nem talál magának megfelelőt, aki nem akar. Ha neked nem tetszik, hogy 4 év kemény tanulás nélkül is el lehet egy e-mailt küldeni, vagy el lehet indítani egy videót, akkor keress magadnak olyan oprendszert, aminek még a feltelepítése is komoly szakértelmet és tapasztalatot igényel! Van ilyen is. Ha neked ez tetszik, használd! (És oldd meg ugyanazt 50-szer akkora energiabefektetéssel.)
Persze, tudom, téged igazából nem ez zavar. Hanem az, hogy már nem érezheted különlegesnek magad, aki jókor volt jó helyen, és így véletlenül hozzáférést kapott az egyetemi gépteremhez, amihez csak az emberek elenyésző töredékének volt szerencséje. Ez zavar téged. De tudod: nem ettől lesz valaki különleges. Lehetnél az, de ahhoz nem keseregned kéne, hanem fejlődnöd. Mármint érdemben fejlődnöd, és nem úgy, hogy te bizony meg tudod azt oldani 6 sornyi parancs beírásával, amit Julcsa néni megcsinál két kattintással.
"Az emberek túlságosan bíznak a gépekben"
Ez pedig a legbutább kijelentés volt mind közül. Amikor a többség még az önkiszolgáló kasszától is fél, és verejtékező homlokkal nézi, hogy vajon jól ad-e vissza a gép, holott nagyságrendekkel kisebb a hibázás valószínűsége, mint az emberi pénztáros esetében; illetve amikor egyetlen, önvezető autó okozta halálos baleset világfelháborodást kelt, de az, hogy még egy Magyarország méretű területen is napi szinten halnak meg az utakon emberi hibából, arra mindenki csak legyint egyet; ez jól mutatja, hogy rohadtul nem bíznak az emberek a gépekben, pedig bízhatnának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!