Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen formátumba érdemes...

Milyen formátumba érdemes tömöríteni?

Figyelt kérdés
Három fontos tényező: az archívum jelszóval legyen védhető, viszonylag hatékonyan tömörítsen, továbbá legyen visszaállítási rekord, mivel gyakran ütköztem sérült archívumba 7z esetén.

2021. ápr. 11. 20:36
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Tökéletes állapotú, nemrégiben vásárolt hdd -t használok tárolásra. Adatátvitel alatt mit értesz?

Köszönöm szépen a válaszodat, ment a zöld.

2021. ápr. 11. 21:52
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

"Tökéletes állapotú, nemrégiben vásárolt hdd -t használok tárolásra."

És hogyan, mikor tapasztalod a .7z archívumok sérülését? A tömörítendő és a tömörített állományok egy meghajtón vannak? Vagy a tömörített állományt átviszed egy külön meghajtóra? Esetleg külsőre?

"Adatátvitel alatt mit értesz?"

Hogy egy másik meghajtóról viszel át adatot - akár meghajtón belül, akár belsőről, akár külsőről (USB pendrive/merevlemez, CD/DVD/BR), akár távoliról (felhőtárhely, weboldal, NAS) - és az adatátvitel közben sérül az adat.

2021. ápr. 11. 22:12
 13/16 A kérdező kommentje:
A MEGASync nevű szinkronizációs szoftvert használom, a MEGA -ra szoktam feltöltögetni ezeket az állományokat, ez nekem azért jó, mert valós időben tölt fel a felhőbe és utána a felhőben tárolt dolgokhoz az intézőből is hozzáférek.
2021. ápr. 11. 22:21
 14/16 anonim ***** válasza:

#13: Akkor több tényezős (amit befolyásolnak különböző gépek, különnböző tárolóeszközökkkel, operációs rendszerekkel, hálózatokkal) a dolog:

1. Ugye vannak a képek/videók - ezeket archiválod .7z-vel (ekkor még jónak kell lennie)

2. Berakod a Megasync mappájába, a Megasync feltölti a felhőtárhelyre (már itt sérülhet az archívum)

3. Letöltöd egy másik gépen és ott sérül / letöltöd a webes felületen ugyanarra a gépre és ott sérül.

Azt kéne kideríteni, hogy mely esetekben sérül az archívum (hogy valamelyik adathordozó, az átvitel, a felhőtárhely vagy valamelyik eszköz hibázik-e).

Másrészt éppen ezért mondogatjuk itt többen a fórumon, hogy az adatmentés egyik lényeges pontja, hogy a fontos adataidról nem csak egy példányban készítesz mentést, hanem többet, több különböző technológiával és helyre készítesz mentést.

2021. ápr. 11. 22:43
 15/16 anonim ***** válasza:

Mondjuk a bmp, vagy a wav. Illetőleg a professzionális fényképezőgépek raw formátuma is tömörítésmentes.

Az összes, mindennapi használatban elterjedt kép-, hang-, és mozgókép-formátum a furmátumban definiált módon tömörítve van. Teljesen felesleges és értelmetlen ezeket még egyszer tömöríteni. Esetleg ha szerencséd van, nyersz 5-10%-ot, de akkor az már rettentően jó eredmény. Inkább olyan 2 és 5% közötti nyereséggel érdemes számolni. Meg egy csomó elpazarolt idővel. ;)

"gyakran ütköztem sérült archívumba 7z esetén"

Nem állítom, hogy napi szinten tömörítgetnék, de kb. 5 éven át használtam 7Zipet. (Mióta Linuxra váltottam, azóta inkább bz2-t vagy xz használok, ha fontos a jó tömörítési arány; egyébként meg gz-t.) De kereken nulla darab olyan archívumba futottam bele, ami sérült lett volna. Legutoljára sérült tömörített fájllal a floppys időszakban találkoztam. Ha meg valami tényleg sérült, azt egyáltalán nem biztos, hogy helyre is lehet állítani. Léteznek hibajavító mechanizmusok, de ezek hatékonysága is csak egy bizonyos szintig terjed.

2021. ápr. 12. 11:07
 16/16 anonim ***** válasza:
7zip ben.
2021. ápr. 12. 12:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!