Linux Mint Cinnamon vagy Mate?
Mi a különbség?
Hova lett a többi ablakkezelő?
Mikor adnak ki új Mint verziót? Évente?
20.1 van fent Ez LTS?
Az "Edge" verzió hasonló, mint programoknál a "bleeding edge", azaz újabb, frissebb.
Újabb komponensek vannak benne, támogatja az újabb hardvereket, frissebb a kernel (5.2 LTS -> 5.8 EDGE), ugyanakkor instabilabb lehet. Akkor lehet hasznos, amikor olyan új hardvered van, amit az LTS kernel nem támogat.
A Mate kisebb méretű, gyorsabb, stabilabb mint a Cinnamon, ugyanakkor jóval fapadosabb. Egy fokkal kevésbé fapados a Mate-nél az Xfce, kicsivel több lehetőség van benne, ugyanakkor ez is nagyon gyors és atomstabil.
Funkciók tekintetében a Cinnamon _szerintem_ nem nyújt többet, mint az Xfce (sőt!), ellenben kevésbé van fapados hatása (alapból vannak benne ablakanimációk, áttűnések, stb.), érzetre kicsit Windowsosabb. Stabilnak ez is stabil, de azért a Mate és az Xfce ebből a szempontból jobb.
Mit jelent hogy a mate fapados ?
Én azt használom, mi az ami hiányozhat belőle ? Akartam mást is próbálni és a régi tabletre feltelepiteni kubuntut meg ilyeneket de borzasztó volt, azt azon is mate lett.
Nem is tudom mi hiányozhat belőle.
Hát most olyanokra gondolok, mint hogy a panelen az ikonokat is kézzel kell pozícionálni Mate alatt, nem igazodnak olyan rugalmasan, mint Xfce-n. A gyári kis appletjei is kevesebbet tudnak, laptopon pl. a fényerőszabályzás működik úgy Xfce alatt, hogy görgetek az appleten fel-le, míg Mate alatt ez nem megy.
Xfce alatt a whisker-menünek van egy rakat beállítási lehetősége, Mate alatt a mate-menu vagy a brisk-menu sokkal kevesebbet tud.
Most hirtelen ezek jutottak eszembe...
Én Openboxot használok tint2+rofi kombóval néhány LXDE-s segédprogrammal (lxappearance, lxtask, lxrandr, lxpolkit, lxterminal...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!