Excel táblázatba kicsit belebonyolódtam, tudnnátok segíteni? Több logikai értékkel bíró függvényt szeretnék, ami hasonlít a HA függvényre. Bővebben lent.
Tanulói szerződések alapján ösztöndíj számítására alkalmas táblázatot csinálok szakképzésben résztvevő diákok számára. A függvény lényege a következő:
Van a tanulónak négy átlagolt érdemjegye, amit kézzel kell beírni a táblázatba. Szorgalom, gyakorlat, tanulmányi átlag. Ez a három érték 1,00-5,00 közé eshet. Ha az egyik érték 1,00-1,99 közötti érdemjegyet kap, akkor azt jelezze ki, hogy 0% (mivel ugye megbukott). Ha 2,00-3,99 közé esik az összes jegy, akkor 5%-ot jelezzen ki. Ha pedig 4,00-5,00 közé esik az összes szám, akkor pedig 10%-ot. Ha viszont van két 5-ös, és egy 3-as, akkor 5%. Tehát igazából a legkisebb értéket kell figyelembe venne a függvénynek, mivel az alapján kapják az ösztöndíj emelést.
Remélem érthetően magyaráztam el. Ha valamit nem, mivel eléggé összetett a problémám, akkor megpróbálom kifejteni kicsit kommentben.
Előre is köszönöm a segítséget!!
Ahogy savanyújóska írja.
Pl. így:
=HA(MIN(A1:C1)<2;"0%";HA(MIN(A1:C1)>=4;"10%";"5%"))
Megj.:
A1-B1-C1 mezőkben vannak az érdemjegyek.
Egy másik problémába is ütköztem. Ugyebár meg van adva, hogy melyik szakmának hány százaléka a gyakorlat és hány százaléka az elmélet. Ez alapján is változhat maga az ösztöndíj, mivel a mindenkori minimálbérnek bizonyos százalékát kapják. Namármost.
Maradjunk az A1-B1-C1 mezőknél.
A1 mezőben van egy legördülő lista, amiben van 13 szakmamegnevezés. Ha kiválasztja mondjuk a kistermelői élelmiszer-előállító szakmát, akkor a B1 oszlopban jelenjen meg, hogy a képzésnek hány százaléka gyakorlat, (50-60-70%) azaz jelen esetben 60%. Na ez után, mivel a B1 cellában megjelenik a 60%, ezért (15,0%, 16,5%, 18,0%) jelen esetben a minimálbér 16,5% az alap ösztöndíja, arra jön rá az emelés. Képen az összes adat, ami rendelkezésre áll.
A képen szereplő segédtáblát illeszd be valahová (a példában K1:M13 tartományba, vagy akár másik munkalapra)
FKERES-sel aztán hivatkozhatsz rá. (A1-be képzeltem a legördülő listát)
Gyakorlat százaléka:
=FKERES(A1;K1:M13;2;0)
Ösztöndíj százaléka:
=FKERES(A1;K1:M13;3;0)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!