Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Openshotban megnevezéseket...

Openshotban megnevezéseket hogyan irhatok a videóba?

Figyelt kérdés
Egy főzős videóban láttam,hogy a főzéshez szükséges alapanyagok fehér betűkkel voltak kiirva egyenként, néhány mp.időintervallumban...
2021. jan. 6. 14:22
 1/2 tabaki ***** válasza:

Felső sor, Felirat menü.

Ehhez tartozik néhány megjegyzés. Maga a program csak egészen egyszerű feliratokat képes készíteni, amelyekhez egy-két igencsak kétes értékű beépített grafikát (pl. buborékok, láng) társíthatsz. Ezt SVG-grafika létrehozásával éri el, amelynek az az erénye, hogy a felirat elvileg utólag is szerkeszthető marad. Az én 2.4.3 verziójú (linuxos) programom tapasztalatai alapján azonban nem képes tisztességesen megvalósítani ezt a funkciót: A „Naplemente” típus esetén például a szövegszín változtatásakor a vöröses sugárzásnak vagy minek a megváltozását is várnád, de az úgy marad – ha ezt úgy gondolnád orvosolni, hogy a háttérszínhez is hozzányúlsz, akkor végleg el is tűnik, és semmiképpen sem tudod visszahozni. A háttérszínnel egyébként sem érdemes babrálni, mert azonnal elrontja az alap átlátszóságát, amit ugyan az alfa-csatorna nullázásával visszacsinálhatsz, de fölösleges bonyodalom... Az SVG-felirat a projektfájl mellett egy Assets nevű mappában jön létre, és azonnal meg is jelenik a Projektfájlok ablakban. Innen tudod ugyanúgy behúzni a szerkesztésbe, mint akármelyik egyéb grafikát, és ott ugyanúgy tudod időzíteni, átméretezni, mozgatni. Mindamellett, hogy én azonnal az esetleges gondokra hegyeztem ki a beszámolót, a kérdésben említett hétköznapi célra a szimpla felirat tökéletesen használható.

Ennyit tud tehát a program alapból. Minden más esetben – a sima Felirat menüpont „Haladó szerkesztő használata” gombjának megnyomására, illetve az Animált felirat választásakor – külső szoftverhez folyamodik. Az első lehetőség az Inkscape, a második a Blender jelenlétét feltételezi; Ha ezek a programok telepítve vannak a gépeden, akkor az OpenShot meghívja őket. Az Inkscape ténylegesen láthatóvá is válik, és tetszés szerint továbbszerkesztheted benne a feliratot, grafikát, stb., majd az mentés után a fenti módon visszakerül az OpenShot birtokába. A Blender csak a háttérben, parancssorral hozza létre a mutatós 3D-animációt – őszintén szólva, ezt én ki sem tudtam próbálni, mert a gyengécske gépem nem bírta a terhelést.

A magam véleménye a dologról, hogy amikor nemcsak egyszerű feliratokat akarsz, akkor szerencsésebb ezeket a külső programokat az OpenShottól függetlenül használni, és csak az általad meghatározott méretben és felbontással létrehozott kész grafikát, illetve videót berakni a szerkesztésbe, projektfájlként. Inkscape helyett természetesen használhatsz pixeles képszerkesztőt (pl. Gimp) is, a feliratokat ez esetben átlátszó hátterű PNG-be mentve. Így ugyan nincs lehetőséged az utólagos szerkesztésre (csak a Gimpben, ugyebár), de említettem, hogy az amúgy is problémás.

Ami a Blendert illeti, feltételezem, hogy abban nem vagy igazán járatos, úgyhogy mégiscsak az OpenShoton keresztüli meghívására kényszerülsz, ha használni akarod. Ez a lehetőség azonban inkább látványos(nak szánt) intrók készítésére szolgálna, ezért az általános szerkesztgetésben nem valószínű, hogy túl nagy szükséged lenne rá.

2021. jan. 6. 23:35
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a részletes leírást-segítséget!
2021. jan. 7. 04:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!