Van olyan fénykép szerkesztő program amivel fényképről szöveget lehet eltávolítani? (és mezei ember is tudja használni)?
Csináltattunk magunkról pár képet egy fényképésszel, és hát a nyers képeket ellátta "nyers kép" felirattal. Ez nem is lenne baj, a képekből pár dbot megkapunk felirat nélkül pénzért viszont a maradékon elég zavaró a felirat, mert nem a kép sarkába rakta, vagy a háttérre, hanem a ruhánkra stb..
Nem szeretném mind a 270 képet kifizetni (dbonként vmi 1500 Ft) , van valami program amivel ezt el lehet tüntetni és én mindenféle profi képzettség nélkül tudom használni? Segítene ebben valaki? :)
#6 "Amire készülsz azt lopásnak hívják."
Rohadtul nem.
Attól, hogy ő átszerkeszti a képet, a fényképésznek egyetlen tárgya sem fog a lakásából eltűnni, nem lesz kevesebb a magántulajdona. Márpedig ez a lopás definíciója.
Ez is, meg az összes buta, bolti kiflilopós hasonlat pont ezért bukik meg: a lopással szemben itt nem sérül a sértett vagyona. Bevételkiesést okoz, ez tény, de ez önmagában nem bűncselekmény. Hiszen ennyi erővel ha én elindulok a bolt felé, hogy vegyek egy kiló kenyeret, de félúton meggondolom magam, akkor mocskos bűnöző vagyok, mert így kevesebb bevétele lett a boltosnak mint ha megvettem volna azt a kenyeret? Ugye, hogy csöppet valószerűtlen...
Amit ezzel a kérdező el akarna követni, azt szerzői jogsértésnek hívják. (Sőt, ha saját felhasználásra csinálja, és nem származik belőle anyagi haszna, akkor nincs az az ügyvéd, aki emiatt komolyabb pénzeket kiperelne belőle.) Persze, sokkal radikálisabbnak hangzik a "lopás" szó, meg sokkal becsmérlőbb, ha egy nyamvadt kép átszerkesztéséért már mocskos tolvajnak lehet (egyébként nem lehet) valakit nevezni, és pont ezért kampányolt a BSA a két fogalom összemosásával, mert az, ha valakinek azt mondod, hogy te bizony nem tiszteled a szerzői jogokat, az sokakat, főleg a jogban tájékozatlanabbakat nem hatja meg. De ha reflexből letolvajozzuk őket - ami egyébként ilyen formán viszont rágalmazás -, arra már sokkal hamarabb felfigyelnek.
Természetesen nem szép dolog a szerzői jogok megsértése. Nyilván a fényképésszel nem 0 forintban állapodtak meg, és ő sem fog ingyen dolgozni. (Az meg egy másik kérdéskör, hogy ebben a munkában gyakoriak a pofátlanul magas haszonkulcsok.) Csak nem előre kért el X összeget, hanem utólag lehet tőle a képeket megrendelni, ami szerintem egy kifejezetten korrekt módszer. Így az ügyfél el tudja dönteni, hogy egyáltalán igényt tart-e rá, és ha igen, akkor nem zsákbamacskát vesz, hiszen a kép nagy részét látja, mielőtt megrendeli. Sőt, még ingyen is adott pár képet.
Ha pedig fotózásra új rucira azért csak futotta, akkor szerintem pár ezer forint a jobban sikerült képekre sem fogja romba dönteni a családot. Nyilván mindent kifizetni drága lenne, de gondolom, a képek 90%-a ugyanaz, csak kicsit másabb szögből, kicsit másabb beállításokkal.
Egyébként: nem, nincs ilyen. Legalábbis még nincs, bár a gépi tanulás és a neurális hálók elég komoly képkorrekciókra képesek. De egyelőre ez még mindig pepecselő munka. Én legutóbb egy volt tanáromnak végeztem retusálást, ami 4 óámba telt. Igaz, egy kifejezetten rossz állapotú fényképről volt szó, és én sem vagyok egy gyakorlott grafikai mester, de nulla szaktudással és tapasztalattal szinte lehetetlen. (Persze, ha rédekel a téma, annyira azért nem nehéz, a net pedig tele van Photoshop-oktatóvideókkal.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!