Senki nem jelentette még fel a Microsoft-ot az Edge böngészője miatt?
"A komolyabb játékokat nem adják ki linuxra, mert a kutyát se érdekli a linux."
Persze, nincs Linuxra játák. A Steam kínálatának 65%-a elérhető Linuxra is, köztük olyanok, mint a Civilization sorozat vagy a CS:GO, de persze, a kutyát se érdekli a Linux.
"Valami hülyegyerek összerakta a garázsban te meg úgy beszélsz róla mintha egy teljes értékű oprendszer lenne."
Az a hülyegyerek egy tőled ezerszer okosabb szoftvermérnök, aki már huszonévesen is többet ért el, mint te egész életedben fogsz. Az a vacak oprendszer meg úgy a világ webszerveinek közel 80%-án fut, szóval biztos ők a hülyék, hogy nem teljesértékű rendszerrel működtetik pl. a Facebookot.
"A wine csak egy szar gyenge teljesítményű kis emulátor, alig van olyan játék amivel működik."
A Wine nem emulátor, hanem egy API környezet, amivel a Windows programok közvetlen Linux szolgáltatásokat tudnak elérni. A Wine alatt a programok natívban futnak, nincs emuláció! Egyébként mikor láttál utoljára Wine-t? 1.2 verziót 10 éve? Azóta rengeteget fejlődött. Wine 5 alatt már alig van olyan program, ami ne futna.
"Honnan tudod hogy nincs benne vírus?"
Egy kezeden megszámolod, hány aktív és elterjedt vírus van Linuxra. Windowsra több millió! Nem mellesleg a jogosultsági rendszere is sokkal jobb a Linuxnak, nem olyan könnyű rá malware-t fejleszteni.
"senkinek se éri meg linuxra fejleszteni."
Biztos azért van, hogy az összes népszerű szoftver megy Linuxon is, meg a legtöbb online szolgáltatásnak is van Linuxra kliens programja.
"Fogd már fel hogy a linux egy használhatatlan szar aminek 1000x annyi baja van mint a windowsnak."
Na ez a kijelentés teszi egyértelművé, hogy te barátom még soha nem használtál tartósan Linuxot, hanem 20 éve egyszer láttál egyet valakinél és elkönyvelted, hogy az egy vacak.
"Ne hasonlíts már egy dollármilliós céget egy szar kis ingyenes rendszerhez."
Hmmm... akkor vajon olyan dollármilliós cégek, mint a Google, a Facebook vagy az Oracle miért használnak Linuxot? Ja, és az Android milyen kernelre is épül? Hmmm... csak nem Linuxra? Hát ennyire szar az a kis ingyenes rendszer.
"a Linux nem tud teljeskörűen felhasználóbarát lenni, 'mindenhez' valahogy trükközni kell rajta, és nem Linuxra írnak programokat elsődlegesen."
Hát, biztos nem felhasználóbarát, mikor mindent grafikusan be tudsz állítani meg telepíteni.
"Bármi programot keresel, az Windows-on két kattintással megoldható"
Linuxon is. Szoftvercentedben megkeresed, katt az install-ra és kész. Legrosszabb esetben is sudo apt-get install valami és kész.
Windowsban meg megkeresed, letöltöd, elindítod, next-next-next-finis. Biztos egyszerűbb...
A linux az átlag felhasználónak nem jó.
Szoftver bolt szart se ér, volt benne vagy 3 elavult nagyon béna program de azokat se töltötte le.
1 óráig kerestem neten a parancsot hogy felrakjak valamit mert 1ik se ment.
Telefont ha rádugtam nem ismerte fel, de kb semilyen usb eszközt.
1x elindul 1x nem.
Videokari driver nem létezik.
Sorolhatnám...
Kb 2 éves ubunturól van szó.
A linux nem 1 oprendszer hanem sok kis szarkupac.
Windowst kb 10 perc alatt felrakom 5 perc állítgatás és hibátlanul megy, mindent felismer.
A linux fanatikusok egész nap a gép előtt ülnek és van idejük mindennel ótákat szarakodni, mer linux.
A windows felhasználó meg elindítja és használja.
"Android is linux" semmi köze hozzá.
A windows része lett az Edge.
Ahogy az "Office" nevű izé is mindig megjelenik a Start menüben, hogy vegyem meg a 365-öt.
Figyelmen kívül hagyom, egyébként sem sűrűn használom a Start-ot.
Ami fontos, az kint van az asztalon, vagy tálca eszköztár menüben (egy klikk rajta, és olyan mint a 9x start menüje, de azt rakok bele, amit akarok)
"A linux az átlag felhasználónak nem jó."
Érdekes... a 75 éves nagynéném, a 62 éves anyukám és a tipikusan humán beállítású feleségem jól elvan Linuxon.
"Szoftver bolt szart se ér, volt benne vagy 3 elavult nagyon béna program de azokat se töltötte le."
Te melyik rendszerrről beszélsz?
"1 óráig kerestem neten a parancsot hogy felrakjak valamit mert 1ik se ment."
Akkor te vagy a béna, mert kb 2 perc megtalálni. Azt meg már csak tudod, hogy milyen disztród van.
"Telefont ha rádugtam nem ismerte fel, de kb semilyen usb eszközt."
Még egyszer: milyen rendszer? Mert a Linux már 20 évvel ezelőtt is sokkal inkább felismerte az USB eszközöket, mint a Windows.
Vagy egy 15 éves disztróra akarnál egy mai telefont rádugni? Nyilván az nem fog menni.
Pont a Windows az, ami képes arra, hogy egy USB egeret átteszel másik portba és 20mp-et szenved, mire felrakja a drivert hozzá. Linuxon meg bedugod és 1mp múlva már műxik.
"Videokari driver nem létezik."
Az Intel pl bele van integrálva. De egy Nvidia drivert is két katt felrakni.
"Kb 2 éves ubunturól van szó."
Aha, és milyen gépről?
"Windowst kb 10 perc alatt felrakom 5 perc állítgatás és hibátlanul megy, mindent felismer."
Aha. Felrakod a Win10-et, kb 20 perc. Utána 10-ből 9 eszköznek megvan a drivere, egyhez viszont le kell töltened a gyártótól és telepítened. Utána restart.
Aztán frissítés. Talál 10-et, felrakja, restart. Megint van 5 frissítés, felrakja, restart. Újabb 2 frissítés, restart. Aztán 5 restart után végre minden fent van.
Aztán feltelepíted az office programcsomagot, a böngészőt, a zenelejátszót, a levelezőt, vírusirtót, stb. Összesen legalább 3-4 óra, mire friss és használható rendszered van.
Linux meg? Fél óra alatt telepíted és ... ja nem kell frissíteni, mert már eleve a legfrissebb cuccokat telepíti. De ha mégis, akkor egyszerre telepít minden frissítést és nem kell újraindítani sem.
És minden szoftver ott van alapból, alig kell valamit pluszban telepíteni.
"A linux fanatikusok egész nap a gép előtt ülnek és van idejük mindennel ótákat szarakodni, mer linux."
Max akkor, ha bele akarnak mászni a mélyébe. A különbség, hogy Linuxon ezt meg lehet tenni, Windowson nem.
"A windows felhasználó meg elindítja és használja."
Mai modern Linux disztrókon ugyanez a helyzet.
"Android is linux" semmi köze hozzá.
Szerinted. Olvass utána. Linux kernel van alatta.
Persze téphetem neked a szám, mert valszleg te még zacsiban se voltál, mikor én már Linuxot használtam...
@15
a 75 éves nagynénéd, és a 62 éves anyukád még túl fiatalok ahhoz hogy felfigyeljenek a finom különbségekre.. :P
Talán majd 20 év múlva..
De itt az Edge-ről van szó nem a linuxról!
(Valóban nagyon sajnálatos hogy a MS linuxra nem adta ki az Edge-t, de ez van) ;)
Anyádnak min1 hogy a windowsban vagy a linuxban kattint rá a firefoxra.
Én azt a hulladékot senkinek se ajánlom.
De akkor tessék mondj egy distrot ami játékra is jó van hozzá amd adrenalin és ugyanakkora a teljesítménye.
Itt van megtaláltam a driver telepítési útmutatót.
Mindenféle szar parancsok scriptek, problémák, még a kicsomagolás se egyszerű.
Aztán vagy megy vagy nem.
Kinen van kedve ilyenekkel szenvedni?
És ez még csak egy alap driver.
Windowsban meg letöltöd rákattolsz és megy.
Ja, hogy neked problémát okoz, hogy begépelj egy parancsot, amivel a script elintézi a telepítést? Oké, nem szóltam.
Mellesleg az AMD csak az utóbbi években karolta fel a Linuxot, korábban elég mostohán bánt vele. nVidia driver már évtizedek óta van, pár kattintás a telepítése.
"De akkor tessék mondj egy distrot ami játékra is jó van hozzá amd adrenalin és ugyanakkora a teljesítménye."
Hardcore játékosoknak, akik folyton a legújabb játékokkal akarnak játszani és begőzölnek, ha 60 helyett csak 59 FPS van, azoknak nem is ajánlanám. Ellenben az emberek többsége nem ilyen. Majd ha dolgozni fogsz meg családod lesz, rájössz, hogy abban a kevés szabadidőben ami van, az a lényeg, hogy kikapcsolódj és nem az, hogy mindenkit lenyomj.
"Anyádnak min1 hogy a windowsban vagy a linuxban kattint rá a firefoxra."
És szerinted az átlag ember mit csinál? Böngészik, emailt néz, youtube-ot néz, meg hasonlók. Na pont NEKIK nincs semmi szükségük specifikusan a Windowsra, mindegy lenne nekik, hogy Win, Mac, Linux vagy akármi.
PHP programozásra pl sokkal jobb a Linux. Én már több, mint 10 éve használom. Régebben még néha elővettem a Windowst, de manapság már soha, mert minden megy Linuxon, ami kell, ott a Steam ha játszani akarok és a Wine alatt szépen megy az az 1-2 retro játék, amit néha kedvem van elővenni.
AOE 2 DE fut Linuxon? Vagy a C&C3? Serious Sam 3?
(Ritkán, de játszom ezekkel)
MS Office 2007 megy rajta? (Libreoffice-t használtam, elég is volt....)
Üzenetküldő (LINE) ?
Wondershare termékek (Filmora pl) ?
IrfanView vagy hasonló tudású (és felépítésű) képkezelő?
Winamp vagy hasonló felépítésű zenelejátszó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!