Ubuntu: engedélynélküli bootloader-módosítás miért történhetett? (bővebben lent)
Pendrive-re telepítettem az Ubuntu-t (18.04). Az eszköz nem a /dev/sda volt, a telepítő amiről indult, az sem /dev/sda volt.
Kijelöltem a létrehozandó partíciókat, mindent, kiírta hogy mely eszköz partícióstáblája fog módosulni (annak az eszköznek, amelyet alapértelmezetten telepítésre kijelöltem).
Én azt várnám, hogy teljesen logikus, hogy a telepítési eszközre tegye a bootloader-t, de sajnos ez nem így történt, a telepítés végén, rendszerindításkor szembesültem azzal, hogy a /dev/sda-ra került a grub indító és a rendszer úgy indult, hogy az ottani grub boot-olt a pendrive-ról, amire az Ubuntu telepítésre került.
Nem UEFI rendszerről van szó.
Hogyan fordulhat elő ilyen, hogy figyelmeztetés nélkül a rendszer "úgy gondolja" hogy nem az alapértelmezett, telepítésre (nem) kijelölt médiára teszi az indítót ahelyett a média helyett, amelyen ki lett jelölve a "/", "/boot", "/home" partíció?
Jó reggelt, ez itt az Ubuntu :)
Miért nem használsz valami normális rendszert, mondjuk Debian 9?
Nem a /dev/sda került kijelölésre, rengetegszer néztem végig az egész táblázatot.
Debian-nal sose volt ilyen probléma, az nem akarta jobban tudni (bármiféle kérdés nélkül): "mit akar a felhasználó".
Mindenhova bemásolt mindent a telepítő, a "/boot" helyre is, csak éppen a grubot méltóztatott a sda-ra tenni.
Hm... majd holnap feldobok vm-be egy Ubit, meglesem nálam is ezt műveli-e.
A Debian persze más, de az Ubinak pont az a lényege, hogy sok folyamatot egyszerűsít, automatizál, hogy felhasználóbarát legyen, a haladó userek az ilyen megoldásokat sokszor logikátlannak tartják. Egy Ubuntu telepítése meg is messze túl komplikált a legtöbb felhasználónak.
Lehet VM-ben nem tenne ilyet, mert esetleg az a környezet más és nem tud a /dev/sda-ra írni, vagy nem tudom. Bár nem gyakran használtam ilyet.
Debian azonnal megkérdezte a bootloader telepítését is ha valami nem volt egyértelmű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!