Hogyan telepítsem? Az ubuntu nevű ingyenes operációs rendszerről lenne szó. Le lehet tölteni az oldalról, amit meg is tettem kétszer is.32 bites illetve DVD 32 bitest, jó lenne tudni mi a különbség köztük. Tovább lenn.
Az iso fájlnak a tartalmát kell kiírni, a legtöbb író program képes erre (esetleg CD kép kiírása néven keresd), vagy ha a tied nem, akkor Daemon tools-ba tedd be, és CD íráskor forrásnak azt add meg.
Ha kiírtad de nem bootol róla, akkor a boot sorrendet kell átállítani a BIOS-ban, a BIOS-ba általában del gomb megnyomásával (a számítógép indulásakor) lehet belépni, mivel minden BIOS egy kicsit eltérő, pontosan nem tudom megmondani, hol keresd, a lényeg, hogy lesz ott Hard Disk CD/DVD..., a Hard Disk helyett elsődlegesként a CD-t tedd (másodikként a merevlemezt).
A telepítés igen egyszerű, pár lépésből áll grafikus felületen, mivel magyarul is lehet telepíteni, csak követned kell az utasításokat, a particionálás lépésnél, mivel teljesen le akarsz törölni mindent (ha jól értelmezem), jelöld be, hogy a teljes lemez felhasználása, akkor törölni fogja a többi partíciót, és létrehoz egy újat, amin az Ubuntu lesz.
A telepítés menete:
Itt találsz linket arra vonatkozóan, hogy hogy tudod kiírni az ISO fájlt CD-re.
Miután kiírtad a képfájlt, el kell érned, hogy a számítógép CD-ről bootoljon. A fent linkelt dokumentáció BIOS beállításokat említ, viszont a mai számítógépek nagyrészén nem kell a BIOS beállításokhoz nyúlni ahhoz, hogy CD-ről tudjunk bootolni.
Ahogy bekapcsolod a gépet, meg szokott jelenni néhány felirat, ezek adnak információt arról, hogy mely gombok segítségével tudsz belépni a BIOS beállításokba, illetve mely gombbal tudod behozni a boot menüt (az én esetemben ezek F2, és F8).
Ahogy elindul a számítógép, kezdd el nyomogatni azt a gombot, ami a boot menühöz tartozik. Pár másodperc múlva megjelenik egy menü, ahol ki tudod választani a DVD meghajtót. Leütöd az entert, és a fent linkelt dokumentációs oldal útmutatása alapján fel tudod telepíteni a rendszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!