Miért nem jó a billentyűzetkiosztás Remmina-val?
Van egy Raspberry pi 4, amihez Ubuntu gépről Remmina programmal próbálok csatlakozni. Az a probléma, hogy bárhogy állítgatom, a billentyűzetkiosztás nem stimmel. Bizonyos beállításnál a z/y-t felcseréli, és az ékezetes betűk helyett más szimbólumok vannak, más beállításnál jó az y/z, az ékezetes betűk egyáltalán nem reagálnak.
- Ha rádugok egy billentyűzetet közvetlenül a Raspberryre, az hibátlan.
- Ha mobiltelefonról, RealVNC programmal csatlakozok, az is hibátlan. A RealVNC-t viszont az Ubuntu 20.04 nem támogatja úgy tűnik.
Mit nézzek meg, hogy állítsam be, hogy jó legyen?
Még annyi részlet, hogy az Ubuntu gépen van csak Remmina, a Rpi-n meg RealVNC Server. Ez lehet baj?
Szeretem a Remminát, de nem fogom letagadni, hogy azért vannak benne bugok. :)
Bár ez itt tényleg XRDP-hiba lesz. Én is pont ezzel bajlódok, elsőre rendesen be tudok jelentkezni, de ha bontom a kapcsolatot (nem jelentkezek ki), és újra csatlakozok, akkor nálam is angollá válik a billentyűzet. (x64-es Ubuntura csatlakozásnál is.) Én egyelőre azt csináltam, hogy setxkbmap hu parancsot kiadom csatlakozás után. Nem elegáns, de ameddig nem találok jobb megoldást, ez marad. :)
Hiába csinálom ezt meg. Csak annyi változik, hogy az ékezetes betűk teljesen indokolatlan helyekre kerülnek, pl.
0 = ö
Shift+9 = Ö
shift+1, shift+2 = Á
Az ékezetes betűk meg ugyanott vannak.
Ott tartok, hogy készítettem egy km-xxxxxxxx.ini file-t a kliens laptop-on így:
sudo xrdp-genkeymap /etc/xrdp/km-0000040e.ini
Azért 0000040e mert itt kikeresve ez a magyar (hu) billentyűzetkiosztás hexadecimális kódja:
Elvileg ennek a fájlnak meg változtatni a jogosultságát:
sudo chown root:root /etc/xrdp/km-0000040e.ini
(nem világos, hogy ennek a kliens vagy szerveroldalon van jelentősége, úgyhogy először megcsináltam ezt a kliens oldali gépen, majd onnan másoltam át ugyanezt a .ini fájlt server gép /etc/xrdp mappába.)
Mindkét oldalon:
sudo systemctl restart xrdp
És most nem működik semmi, csak nyilak, space, enter.
Még azért másolás-beillesztéssel megcsinálom, hogy setxkbmap hu, de ez se változtat a dolgon semmit.
Félreértettem valamelyik lépést?
Én őszintén megmondom, hogy ebben a kérdésben tanácstalan vagyok.
De talán nem ez az a hely, ahol túl sok tapasztalt Linuxos lenne. Nem mondom, hogy ne lennének itt komoly szakemberek is, de szerintem többre mész, ha egy szakmai fórumon teszed fel a kérdést. Ha már Ubunturól csatlakozol, akkor az ubuntu.hu fórumában is érdemes lenne megkérdezned. Vagy Facebookon valamelyik Raspberry-s csoportban.
Egyébként bocs a kérdésért, de most VNC-t, vagy RDP-t használsz?
Csak mert egyszer VNC-t, másszor meg xrdp-t emlegetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!