Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Csak én vagyok ilyen szerencsé...

Csak én vagyok ilyen szerencsés, hogy hibátlanul használom a Windows 10-et évek óta?

Figyelt kérdés

Érdekelne, hogy más is ilyen "szerencsés"?

Tele van a net fikázással, hogy milyen szar a 10, bugos, lefagy, lassú, kékhalál, akadozik, összeomlik stb.

Mindenhol a 7-et istenítik, hogy az mennyivel stabilabb, és megbízhatóbb mint a 10.

Durván 3 éve használom a jogtiszta 10-et, akkor feltelepítettem egy 240GB-os SSD-re, azóta egyszer sem raktam újra.

Használtam 7 és 8.1-et is (sőt még 98, 2000, Vista, és XP is volt a régebbi gépeimen)

Se kékhalál, se lassulás, bekapcsolás után 15-20 másodperc alatt feláll a rendszer. Mindez egy 3 éve telepített Windowson 10-zel.

El nem tudom képzelni ezeket az anomáliákat amiket a neten írnak egyesek.

Vagy ezek az emberek általában kalóz verziót használnak, azért jön neki elő ez a sok hiba?

Egyébként egy a kornak megfelelő PC-m van, 2017-ben építettem főleg játékra és zenei illetve videószerkesztő szoftverekhez. Akkor 540 ezerben ált meg.

Ezt csak azért írom, hogy hátha azok akik folyamatosan panaszkodnak valami gyengébb gépen használják a 10-et, és ezért (is) vannak problémáik?

2020. jún. 25. 21:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
0%

Milyen korlátozás lenne Hone-n vagy Pro-n ha nincs aktiválva?

Honnan szerezzek sötét dark módot?

2020. jún. 26. 00:03
 12/18 A kérdező kommentje:

#11 írj ki kérdést azért van az oldal, nagyobb eséllyel kapsz választ. Ne itt offolj, köszi.

A többieknek köszi a válaszokat!

Egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon sokan használják még mindig a kalóz Windowsokat, pedig tényleg illene már elfelejteni.

Személyesen ismerek 2 olyan embert is akik kő gazdagok, mégis kalóz rendszert használnak a 300-400 ezres laptopokon.

Megkértek hogy rakjak Windowst az újonnan vásárolt gépükre. Mondtam oké vegyenek egy kulcsot és szívesen megcsinálom szabadidőmben.

Erre kinevetett, hogy mégis mit gondolok, nem fog kiadni pénzt (2-3 ezer forintot) egy Windowsra. Pedig tényleg olyan emberekről van szó, akik 100 milliós házakban laknak.

Persze nem csináltam meg, pár hét után meg büszkén mondta hogy valaki telepített rá neki "ingyenes" Windowst, és hogy mennyire meg van vele elégedve.

Biztos vagyok benne, hogy ez a célcsoport (is), a hozzá nem értés és a kalóz szoftver használat miatt szidja a 10-et.

2020. jún. 26. 00:29
 13/18 anonim ***** válasza:
81%

Nem kizárt, hogy valaki szerencsés legyen. A lottóötöst is gyakran megnyerik, mégsem szalagdálnak milliárdosok tömegei az utcán. ;)

Viccet félretéve: ha penge géped van, és csak néhány funkcióját használod ki a rendszernek, na, meg szerencsés is vagy, akkor azért jó esély van rá, hogy ne fuss bele hibákba.

De azért felsorolok pár ismert hibát, amibe évek során belefutottam. Rendszergazda vagyok, 200+ gép tartozik hozzám (meg tavalyig az előző munkahelyemen kb. 150), ebből durván 150 (az előző munkahelyen 40) gépen van Windows 10. És valóban, van olyan gép, amin egyetlen hibajelenséget sem jelentettek. De a többségükről ez nem mondható el.

Többször előfordult már, hogy a Windows nem akar elindulni, megpróbálja magát kijavítani, ami nem sikerül, és az egész kezdődik előlről. A klasszikus értelemben vett csökkentett mód meg a Win10-ben már nincs. Csak ha készítettél helyreállító lemezt, vagy ha előtte rendesen felállt a rendszer. (Holott rendszerint pont azért lenne rá szükség, mert nem indul el rendesen.) Ez nagyjából a gépek 5%-ánál fordult elő.

Hardverkompatibilitás tekintetében ugyan bizonyos szempontból sokat javult a helyzet, a Windows Update már tényleg képes megtalálni a LEGTÖBB drivert. De közel sem az összeset. Persze, egy átlagos otthoni felhasználót nem fogja érdekelni, hogy a többmilliós bekerülési értékű irodai multifunkcionális készülék, vagy a szintén milliós értékű egyetemi interaktív tábla nem, vagy csak hibásan hajlandó vele működni. Dobjuk ki, vegyünk újat... ez egy kommersz 10-20 ezer forintos hardvernél is pofátlanság, de azért milliós eszközöknél nem teljesen így megy.

De nem csak méregdrága herdverekkel akadhat gondja. A gépek 20%-ánál okozott gondot, hogy nem volt megfelelő grafikus hardver, a Win7-es driver meg néha kifagy. De erre mondom, hogy szerencse kérdése is. Ha új gépet veszel, akkor azért ügyelnek rá, hogy Win10-kompatibilis leszel. De egy páréves gépnél már lehetnek ilyen gondok.

Ja, hogy az USB webcam is mehet a kukába, mert a Win10-es driverrel csak hangot vesz, képet nem, az egy kis bagatell semmiség.

A notebookjaink kb. harmadánál problémát okoz, ha HDMI->VGA átalakítóval akarjuk projektorra kötni. Ilyenkor csak akkor van kép, ha csak a projektor képét engedélyezzük, semmi kiterjesztés, semmi megkettőzés. Persze, minek használunk VGA-s projektorokat, vegyünk menten HDMI-seket, a mostaniak meg menjenek a szemétbe.

Azért mókás volt látni, amikor a Microsoft meghívott előadója futott bele ebbe a problémába. :D

Aztán vannak azok a dolgok, amik ugyan hibának nem minősülnek, de bosszantóak tudnak lenni. Mondjuk az, hogy telepítéskor "más rendszerekkel ellentétben" nagyon háklis, hogy mivel írod ki pendrive-ra a telepítőt. Meg aztán BIOS-os gépen csak MBR, UEFI-s gépen csak GPT partícióra hajlandó települni. Hogy miért? Semmi recionális oka nincs. De rendben, egy átlagos felhasználó ezzel sem fog találkozni. Majd a szaki felrakja neki, csak ő fog ezen problémával találkozni.

Vagy pl. az, hogy a lehető legbosszantóbb módon oldották meg a frissítéseket. De persze megszokjuk, mert azt hisszük, hogy ez így van rendjén.

Meg persze bizonyos konfigurációknál indokolatlanul lassú minden. Az, hogy egy négymagos i5-ös 4 GB RAM-mal csak arra legyen elég, hogy nyöszörögjön rajta a rendszer... de persze "nem volt szerencsénk a hardverrel".

Aztán ott vannak még azok a bizonyos hírhedt frissítések. Volt, amelyik csak úgy letörölte a felhasználó dokumentumait. Persze, vessen magára, minek változtatta meg az alapértelmezett mappát... és ezzel el is van intézve.

Jah, UWP... maga a fertő. Azt sem tudod, mit hová telepít, mi mekkora, mert az UWP alkalmazások mappáját nagyon durván védi attól is, hogy megnézd.

Meg aztán vannak olyan bosszantó apróságok, amiket még elég hosszasan tudnék sorolni.

Félre ne értsetek, akinek tetszik ez a rendszer, használja nyugodtan. Nincs ezzel baj. Csak szerintem 30+ év fejlesztői múlttal nem ilyenekkel kéne szerencsétlenkedni a MS-nál. Ez az egy lépés előre, kettő hátra tipikus esete. Azt sem tudják, hogy milyen irányba fejlesszenek. Win8: forradalmi újításként kiveszik a start menüt. Win10: forradalmi újításként visszahozzák a start menüt. Nagy újdonságként bevezetik a ReFS fájlrendszert, majd két frissítés múltán kiveszik. 2 év múlva meg újra visszahozzák. Volt olyan frissítés, ami szinte csak arról szólt, hogy mit iktattak ki az addigi rendszerből. De még szerencse, hogy ez is csak keveseket érint.

Tény, ha csak arra kell a rendszer, hogy a GTA5 fusson rajta, akkor nem rossz. De én inkább tartom játékszernek a Windowst (nagyjából a 7-es verzió óta), mint komoly munkaeszköznek.

"ehhez hardver is kell"

Lehet, hogy úgy kéne a rendszert fejleszteni, hogy ne a hardverzabálás legyen a fő ismérve.

Nekem 2 GB RAM, meg 2 procimag elég arra, hogy 100+ főt kiszolgáló szervert üzemeltessek. Ja, csak az nem Windows...

"már szépen fut HDD-n is"

Azért kicsit belegondolva ez szégyen. 5 év elteltével sikerült eljutni oda, hogy merevlemezről elviselhetően működjön a rendszer. Mire már mindenki SSD-re váltott, megoldották. :D

"De ha ma 2020 ban olyan stabilan működő rendszert akarunk, ami a szoftverek jelentős többségével kompatibilis, akkor ha tetszik ha nem, a win10 marad."

Dehogy...

Persze, ha úgy fogalmazunk, hogy az általad ismert szoftverek többsége, vagy ha úgy, hogy a Windowsra íródott szoftverek többsége, akkor igaz lehet. De én 2020-ban a munkahelyemen egy 8 GB RAM-mal, és kétmagis i3-mal szerelt HDD-s gépet használok Linux Minttel, és köszönöm, tökéletesen használható. Rendszergazdaként kérhetnék újabb gépet, de minek, ha ez is mindenre, amire kell, megfelel?

Az itthoni gépem nem rossz vas, de fel sem merült, hogy Win10-et tegyek rá. Tök jól elvagyok a Linux Minttel.

És minden fut rajta, ami kell. Persze, lehet, hogy a videoszerkesztőt nem Avidemuxnak, vagy Movie Makernek, hanem OpenShotnak hívják, vagy pl. a DVD-író sem Nero, hanem K3B (ami egyébként ugyanúgy nem fut Windowson, mint ahogy a Nero nem fut Linuxon), de ha ezen túlteszi magát az ember, egy sokkal jobban használható rendszert kap. Hangvágás? Audacity. Grafika? Gimp, Krita, Karbon, esetleg Inkscape. 3D? Blender, vagy K3D. Fejlesztés? MonoDevelop, GCC, Lazarus, Eclipse, Netbeans, KDevelop. Officeból meg itt is LibreOfficet használok, mint ahogy tettem Windows alatt.

Ja igen, játékok. Való igaz, a Windows még mindig jobb játékszer, mint a Linux. Bár személy szerint egy kezemen meg tudom számolni, hogy amikkel én játszok, azok közül hány olyan van, ami nem jelent meg natívan, és a Wine sem tudja emulálni.

Emellett tök ingyenes, nem kell licencekkel bajlódni, és összehasonlíthatatlanul stabilabb, és biztonságosabb.

Mellesleg: nem attól lesz a Win10 hibás, hogy nem eredeti az aktiváló kulcs. Az igazából semmit nem számít. A különböző mókolt telepítők és crackek már problémásabbak lehetnek.

2020. jún. 26. 00:40
 14/18 anonim ***** válasza:
Egyébként teljesen felesleges itt bárkinek segíteni, úgy is lehúznak. ha az ember nagyon ráér, max 1 mondatos válaszokkal.
2020. jún. 26. 01:28
 15/18 Alex Fly ***** válasza:

Különösebb gondom nekem sincs vele... Persze a nagy rendszerfrissítések után előfordul, hogy újra kell telepíteni a drivert ahhoz a hardverhez, amihez semmi támogatás nincs az XP óta - de ez ugye nem igazán számít általános, rendeltetésszerű használatnak...

Az a helyzet, hogy túllihegik ezt a Win10 hiba-témát. A világban működő több mint egymilliárd W10-ből egy-egy frissítésnél gondok akadnak pár ezer gépen és már megy a fikázás ezerrel...holott millióból egy esetről van szó.

2020. jún. 26. 03:40
 16/18 anonim ***** válasza:

#13 Igazat kell hogy adjak.

#15 Pár éves hardverek esetén is előfordulhat anomália. Pl win10 update hozott magával egy driver frissítést is (senki nem kérte rá). Laptopról van szó, és a radeon drivert is frissítette (megpróbálta). Nem is volt vele gond, amíg nem próbáltál meg icc profilt betölteni, mert csak utána jöttél rá, hogy teljesen figyelmen kívül hagyta. (pontosabban a login screen-en még működött :D :D) belépést követően pedig figyelmen kívül hagyta.

Természetesen minden létező dolgot megpróbáltunk vele, de csak az újratelepítés oldotta meg.

De van másik példám is a saját gépemmel: Nekem bevallom régi hardverem van (9+ éves, akkor csúcskategóriának számító alkatrészekkel) bizonyára én vagyok a hülye, hogy i7-920 és a 12GB ramot nem dobom ki az ablakon csak a windows miatt, holott MINDENRE tökéletesen elég amire használom, pedig még tartalék is van benne ha kicsit húznám.

Egyik napról a másikra egy nagy frissítés csomag (19 május) beragadt. Semmi nem indokolta, nem telepítettem extra programokat, sőt gyakorlatilag 3-4 program van rajta amit használok néha (egyébként linuxon dolgozok én is), szóval nincs rajta vírus (nem is netezek rajta). Egész egyszerűen nem sikerült a windowsnak frissítenie magát.

De állítom, ha újrahúznám, másodszorra már menne. Ettől régebbi hardvereken is láttam már, tehát nem lenne szabad hogy ez gondot okozzon.

Nem tudom ki hogy van vele, de én ezt még rendeltetésszerű használatnak érzem. Nem egy Core2-es vagy p4-es gépről van szó.

"A világban működő több mint egymilliárd W10-ből egy-egy frissítésnél gondok akadnak pár ezer gépen és már megy a fikázás ezerrel.."

A statisztikát még el is fogadnám (pedig a közelemben lévő 4 gépből 2-nél gondok adódtak, de nem reprezentatív, biztos csak "nem voltam szerencsés") viszont abba az egymilliárd W10-be beleszámoltad azokat a céges pc-ket is, ahol a frissítés nem úgy működik mint az otthoni gépen. Azért egy AD-ből karbantartott "gyári" lenovo vagy dell asztali pc-t kár összehasonlítani egy otthoni alkatrészenként összepakolt géppel. Utóbbi esetén sokkal több gond lesz a frissítésekkel és driverekkel.

Elismerem, hogy a hibák egy része biztosan user error (mindenki látott már ismerős gépén olyan böngészőt, amiben több volt a toolbar mint a tartalom, persze ő "semmit sem csinált") de azért mindent nem lehet ennek a kontójára írni.

A W10 lehetne jó rendszer, ha nem baromságokkal foglalkoznának (amit a kutya sem használ és 2 év után kivezetik), hanem a meglévő dolgokat teszik stabilabbá.

(Amúgy személyes gondolat: én bíztam benne még a megjelenése előtt, hogy alapjaiban átalakítják majd és átvesznek pár dolgot más oprendszerekből. Pl kidobják a registry-t, esetleg egy új fájlrendszer az ntfs helyett, ami kevésbé hajlamos a töredezésre. Helyette mit kaptunk? csak egy WSL-t.)

2020. jún. 26. 05:29
 17/18 Derwer ***** válasza:

Nekem se volt gondom ezeddig, de pl apámnak többször is. Jelenleg az 1803as az istennek se tud frissülni.... (mindkettő 3éves gép, és pl anyám 6éves gépén nincs gond)

Azt kell megérteni, hogy ha általános gond van a frissítéssel, az a userek mondjuk 1%-át érinti. (vagy épp ennél sokkal kevesebbet)

Ez az 1% nem hangzik soknak, mégis, mivel regeteg gép fut, így az abszolút értéke akkor is nagy. További tényező, ami tovább rontja a hangualtot, hogy ez az 1% így is sokszorosa a korábbi értéknek és ráadásul immár kényszerítve, van az ember.

2020. jún. 26. 09:03
 18/18 anonim ***** válasza:

Itt is egy rendszergazda (400 kliens amiből 380 Windows 10, bár ebből csak kb. 200 van aktívan használva, és egynéhány szerver).

Nálunk nincs különösebben gond a Windows-szal, bár ez nagyon hardverfüggő. Régebbi hardverekkel sokszor esélyed sincs, nálunk is van egypár webkamera, wifi dongle, ez-az, ami mehet a kukába.

Gyári konfigjaink vannak, főleg Dell, Lenovo, és egypár Fujitsu. A legtöbb probléma a korábban (3-4 éve) telepített Windows-okkal van. Egy időben több gép is csinálta, hogy a start menü csak rendszergazda profilból volt hajlandó megnyílni, hiába kattintgattál.

Egynémelyik gép nem volt hajlandó frissülni, senki sem tudja, miért.

Néhány gépen be lehetett állítani normálisan a Onedrive-ot, míg másokon nem. Az is fura, hogy vannak olyan hosszú path-ok, amik Windows-ban működnek, de a Onedrive károg miattuk, és amíg nem nevezed át ezeket a fájlokat, addig nem tudod feltölteni őket.

A Windows alapvetően lassú. Persze, lehet mondani, hogy vegyél új gépet. De egy olyan új gép, amin a Windows 10-zel normálisan lehet dolgozni, 200 ezer körül kezdődik. Válallati szinten, ha arról van szó, hogy le kéne cserélni 80 gépet, az azért már nem kevés kiadás, és most vállalati felhasználásba beleértem a közintézményeket is, ahol jellemzően sok 10+ éves gép van, pénz viszont nem igazán. Őszintén örülök, amikor a dolgozók arra panaszkodnak, hogy reggel 3/4 8-kor kell bekapcsolnia a gépet azért, hogy 8-kor el tudjon kezdeni dolgozni vele. Amit itt és sok helyen szoktak mondani, hogy manapság kötelező a 4 nagy, SSD, 8 GB RAM, ez csak Windowsra igaz. Linuxos kliensek régebbi 2 magos gépeken, HDD-vel is egész jól használhatók.

Újabban kezdünk WinRM-et használni SSH helyett. SSH-val így lépek be:

ssh user@192.168.1.2 -p 2024

WinRM-mel:

Enter-PSSession -ComputerName 192.168.1.2 -Credential user -Port 5985 -Authentication Basic

Microsoftnál szeretnek sokat gépelni... eleve, nehezebb rendesen beállítani egy titkosított WinRM csatornát, mint egy SSH-t, ami ugye alapból titkosított.

Aztán, ha úgy akarok matatni egy kliensen, hogy közben előtte ül a dolgozó, az ugye licence szerint tilos. Ilyenkor vagy lemondasz a dologról, vagy lehet trükközni félillegális RDP wrapperrel és hasonlókkal. Meg sok ilyen apróság van, ami miatt nem annyira szeretek Windows menedzselni.

2020. jún. 26. 09:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!