Mi baj történhet, ha nem szabályosan állítom le a Windowst?
Régebben mindig jött a scandisk, hibákat keresett, volt hogy talált is és kijavította.
Ma már Win7 (vagy még újabb) Windows fut a gépeken. EZeknél nem szokott scandisk lenni. Néha eléggé lassan áll le, én meg szeretem áramtalanítani teljesen a konnektort is, és már hullafáradtan nem volt kedvem megvárni, hogy kivacakolja magát, lekapcsoltam teljesen, és ugyanúgy újraindult legközelebbb,.
Állítólag a winchester nem áll alaphelyzetbe vagy ilyesmi, de hát pl. DOS kikapcsolásakor sem kellett ilyennel foglalkozni. Főleg ha nem is winchester, hanem SD van a gépben, még annyira se számíthat?
Igen igaz, sajnos előfordulhat, főleg win10-nél, hogy utána muszáj újra telepíteni.
Nálunk suliba volt az hogy dual boot-ban kellett win mellé linuxot feltenni, és windows 10-et indítottam véletlen, ezért nyomtam a gépen egy resetet...na utána húzhattam újra a gépet.
Egy modern operációs rendszerben egyidőben nagyon sok (akár több ezer) nyitott fájl lehet. Ezeknek egy része olvasás alatt áll, másik része írás alatt, pl.:
- indexel a fájlindexelő
- frissíti magát a rendszer vagy a programok
- épp valamilyen puffer tartalma íródik a lemezre
- valamilyen fájlművelet folyik a háttérben, pl. áthelyezés
- stb.
Ha te kikapod az áramot a gép alól, az írásra megnyitott fájlok tartalma nem fog a lemezre íródni. Ekkor vagy nulla méretű (tartalom nélküli) fájlok keletkeznek, vagy sérült, hibás fájlok, fájlbejegyzések (pl. olyan fájlbejegyzések, amiknek érvénytelen a könyvtárbejegyzésük). Jobb esetben ebből nem veszel észre semmit, mert a chkdsk (scandisk) megjavítja. De ha nagyon rossz a helyzet, és a chkdsk sem bír el vele, akkor az indítási javítás fog betöltődni.
A chkdsk egyébként minden ilyen esetben lefut, csak a háttérben, a Windows logo "mögött", és te csak annyit látsz belőle, hogy pörög a folyamatjelző.
Köszönöm a válaszokat.
Ezért borzalmas ez a Windows. Én a fájlindexelőt az elsők között szoktam kikapcsolni. A frissítést is utálom.
Még ha sok megabájtos fájlokkal dolgoznék, de általában kis fájlokkal dolgozom. Rejtély, hogy minek kell ehhez több ezer fájlt megnyitnia neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!