Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Ubuntu 20.04 LTS-en hogyan...

KmsRys kérdése:

Ubuntu 20.04 LTS-en hogyan tudnék programokat telepíteni? Miért írja ki ezt, ha telepíteni akarok valamit?

Figyelt kérdés

Ezt írja ki:

E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) ,,dpkg -- configure -a" parancsot a probléma megoldásához.

Gondolom ezt a terminálba kellene beírnom, de nem oldja meg. Talán írni kéne hozzá még mást is? Újdonsült Ubuntu felhasználó vagyok, szóval nem vagyok jártas a dologban. Érdekes, hogy amíg VirtualBoxban használtam az Ubuntut, addig nem volt vele ilyen gond, de most, hogy fel van telepítve rendesen (Windows 10 mellé) így ezt csinálja. Asszem, hogy nem minden programnál írja ezt, de elég soknál igen.

Se a szoftver áruházból, se terminál paranccsal, de még .deb fájllal sem tudom telepíteni, mert mindhárom módnál ezt írja ki!

A neten kerestem, de nem valahogy nem találtam erről semmit, remélem, hogy itt tud valaki segíteni.

2020. jún. 4. 12:13
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
15%
sudo ird ele
2020. jún. 4. 12:15
 2/14 A kérdező kommentje:

Sajnos úgy sem működik. Egészen pontosan ezt írja ki:

dpkg: hiba: egy művelet opciót igényel

Adja ki a dpkg --help parancsot a csomagok telepítésének és eltávolításának

súgójához [*];

Használja az „apt” vagy az „aptitude” parancsokat a felhasználóbarát csomag-

kezeléshez;

Adja ki a dpkg -Dhelp parancsot a dpkg hibakereső jelzőértékeinek listázásához;

Adja ki a dpkg --force-help parancsot a kényszerítő kapcsolók felsorolásához;

Adja ki a dpkg-deb --help parancsot a *.deb fájlok manipulálásának súgójával

kapcsolatban;

A [*]-gal jelölt lehetőségek nagy kimenetet írnak - futtassa a „less” vagy a

„more” parancsokon keresztül!

Ilyenkor nem kellene lefuttatnia valamit, ami megoldja?

2020. jún. 4. 12:21
 3/14 savanyújóska ***** válasza:
63%

/sudo dpkg -- configure -a/ parancsot futtattad? Elvileg annak meg kéne oldania. Vagy amivel még tehetsz próbát, az a /sudo apt --fix-broken install/, az is hasonló esetekre való. (Ti. amikor egy telepítés valamiért beragadt/megakadt, és ezért nem tud a csomagkezelő továbblépni.)

Illetve hosszú távon használd inkább a snap-et és az apt-ot, a dpkg csak a .deb fájlokra kell, de nekem is max. 5-10x kellett, pedig munkára használom a sajátom.

2020. jún. 4. 12:30
 4/14 anonim ***** válasza:
63%

Azt nem írtad le, hogy hogyan telepítetted, csak sejthető, hogy a dpkg-val. Lehetőleg ne használd közvetlenül, csak ha biztos vagy benne, hogy konkrétan az kell. Használd az apt-ot vagy direkt deb fájlokhoz pl. a gdebi-t. (A snap-et nem ismerem, de csupa jót halottam róla.)

Azt is nézd meg, nincs-e már esetleg telepítve. ('apt policy <csomagnév>', vagy 'dpkg -l | grep <csomagnév-részlet>' első két betű a sorban.)

Egyébként melyik csomag ez, ha nem titok?

2020. jún. 4. 12:46
 5/14 A kérdező kommentje:
Sajnos ez se használ... Egyébként most találtam egy angol nyelvű ubuntus fórumot, ahol ugyanez volt a téma, ott is találtam 2 parancsot, azokra nem írt hibát, majd azok lefuttatása után csináltam egy rebootot, de még mindig semmi változás. Attól tartok, hogy az egész Ubuntut újra kell telepítenem...
2020. jún. 4. 12:47
 6/14 anonim ***** válasza:
60%

"ott is találtam 2 parancsot"

?? Ettől nem lettünk okosabbak, de hát te tudod. :)

2020. jún. 4. 12:50
 7/14 savanyújóska ***** válasza:
85%

Amit szerette volna mondani az előttem szóló, hogy ha effektív segítséget szeretnél, akkor pontosan le kellene írni, mindent, amit csinálsz, mert elég sok ponton el tud halni a dolog. Illetve valóban jó lenne tudni, hogy mi volt a parancs, amivel elő tudtad idézni ezt az állapotot, alapvetően nem annyira egyszerű végleg eltörni a dpkg-t.

Snap: 18.04 óta tolják, 20.04-ben már eléggé integrált, ami van, azt érdemes ezzel feltenni, mert automatikusan frissül, illetve tart belőle régebbi verziót is, ha valami gallyra menne. Illetve azt hiszem 20.04 alatt már GUI (Snap Store) is van.

2020. jún. 4. 13:02
 8/14 anonim ***** válasza:
68%

Melyik programot akarod telepíteni? Sokszor célszerűbb egy tárolót (akár PPA) keresni és onnan telepíteni, mint a .deb fileokat közvetlenül telepíteni.

Mellesleg tényleg inkább gdebi-t használj.

A Snap mostanában kezd bejönni, de én utálom, mert egy külön sandbox-ban fut és pl. a rendszer ablakok (pl. file mentés) teljesen elütnek a környezettől.

2020. jún. 4. 13:05
 9/14 A kérdező kommentje:

Emberek! Sikerült! :D

Az egyik válaszoló amit írt, hogy egyszer hiba lépett fel egy telepítés közben (emlékszem is, hogy volt ilyen) okozhatta. Ez alapján ezt találtam:

[link]

Lefuttattam azokat a parancsokat, és teljesen jó lett! :D

Mindegy, azért köszönöm a válaszokat, legalább ezek alapján megtudtam, hogy mi okozhatta ezt, így megtalálhattam rá a megoldást.

2020. jún. 4. 13:14
 10/14 anonim ***** válasza:

"Snap: 18.04 óta tolják..."

Köszönöm, igen, most már muszáj lesz előbb-utóbb utánanéznem alaposan.

Hasonló képességű, stabilitású, mint pl. az aptitude?

2020. jún. 4. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!