Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen linux disztribúciót...

Milyen linux disztribúciót ajánlotok?

Figyelt kérdés

A következő gépre szeretnék linuxot telepíteni:

processzor: celeron 633mhz egymagos

memória: 256mb

videokártya: S3 trio64 - hardveres 3D nincs, 32bites szín elromlott, de a 16bit megy.

Hdd: 10gb

Az usb nem működik és nem is tud onnan bootolni, de cd meghajtó van.

A lényeg, hogy olyan linux kéne, aminél telepítéskor lehet csinálni disk encryptiont, alapból fel van telepítve rajta a gnupg és elindult rajta ez a webes tool is:

[link]

Hálózati csatlakozás nincs a gépen, így a gentoo/arch variációk nem jöhetnek szóba.

2020. ápr. 13. 13:44
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

puppy?

[link]

2020. ápr. 13. 14:13
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Ekkora teljesítménnyel disk encription?

Hát nem tudom, szerintem kizárt hogy legyen abban a prociban hardveres titkosító-modul, anélkül meg erőteljesen belassítja.

Múzeumot akarsz nyitni?

2020. ápr. 13. 14:13
 3/17 A kérdező kommentje:
Nincs benne, de ez nem baj, legyen csak letitkosítva az egész.
2020. ápr. 13. 14:18
 4/17 anonim ***** válasza:
Debian-t javasolnék, vagy esetleg CentOS-t.
2020. ápr. 13. 15:09
 5/17 anonim ***** válasza:

Lubuntu.

Kurrens kiadás, tehát nem valami ezeréves cucc, viszont a megszokott ablakkezelők/DE-k (KDE, Gnome, Mate, Cinnamon) helyett az LXDE-t használja, ami NAGYON erőforrástakarékos. Úgy tudom, a lemeztitkosítást is támogatja, bár ki még soha nem próbáltam. (De mint írtam, aktuális kiadás, a 18.04-es Ubuntura alapozva, tehát ami abban megtalálható, az a Lubuntuban is.) Hogy alapból fel van-e telepytve a Gnupg? Ebben nem vagyok biztos, sőt... szerintem esélyes, hogy nem.

A webes eszközökhöz meg böngésző kell, nem az oprendszeren múlik, hogy elindulnak-e. Mondjuk egy ilyen kevés RAMmal felszerelt gépen esélytelen, hogy egy Firefox vagy egy Chrome elinduljon... de talán egy SeaMonkey elfutkorászhat rajta. (Vagy Dillo, ha végképp nincs más.)

Egyébként ha nincs rajta hálózat, akkor miért kellenek webes cuccok? (Oké, le is lehet menteni a weboldalt...) Illetve mi a csudának lemeztitkosítás meg Gnupg?

A Lubuntu ISO csak az alap csomagokat telepíti, minden mást netről szedne le... de ugye lehetőség van a csomagokat "kézzel" letölteni máshol, és a célgépen csak feltelepíteni. Kicsit mazochista dolog, de működik.

Továbbá: a Puppy Linuxot és a TinyCore-t pont a nagyon minimális rendszerekre találták ki, bár kérdés, hogy mennyire támogatják az extrább kéréseidet, főleg, hogy a netes telepítés sem jöhet szóba. (Alternatív megoldás: emulátorban elkészíted a rendszert, és azt optikai meghajtón átviszed, és felmásolod.)

2020. ápr. 13. 17:22
 6/17 Tom Benko ***** válasza:
70%
Erre? Valami vele egykorút. Olyan húsz éves cucc lehet.
2020. ápr. 14. 23:06
 7/17 A kérdező kommentje:
Igazából azért választottam ezt a gépet, mert mivel biztos nem akarja használni senki(és fel is tudom áldozni), jó lehet bitcoin privát kulcs tárolására.
2020. ápr. 15. 01:06
 8/17 anonim ***** válasza:

"elindult rajta ez a webes tool is"

Ha sem USB, sem hálózati csatlakozás nincs, akkor pontosan hogyan szeretnéd használni?

2020. ápr. 15. 01:59
 9/17 A kérdező kommentje:
Na jó, maradok a politika kategóriánál.
2020. ápr. 15. 13:01
 10/17 A kérdező kommentje:

Az usb helyett tudok használni írható cd -t, ami jobb is, mert readonly, tehát ha van vmi spyware a gépen, akkor se fogja tudni kihozni onnan a privát kulcsot.

A tool mnemonicból tud bitcoin privát kulcsot generálni. Emiatt eleve tilos interneten használni. Le kell tölteni githubról és localban kell futtatni lehetőleg olyan gépen, ahol nincs internet, így a privát kulcs biztosan nem kerül ki a gépről.

2020. ápr. 15. 13:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!