Ez megoldhato valahogy excelben?
Van egy listam 10.000 nevvel
es egy masik listam 700 nevvel
azt szeretnem hogy a 10.000 res listaval vesse ossze a 700 as listat es mindet torolje ki a 10.000 res listabol, ha talal egyezest
valoszinuleg mind fog egyezni tehat 9300 as listat kell, hogy kapjak
hogyan oldhato ez meg? koszonom szepen!!
Makróval, de azt pontos füzetlap nevek, cellatartomány; esetleg fájlnév, elérési útvonal ismerete nélkül nem lehet megírni.
Annyiból jobb képleteket ajánlani, hogy azok egyszerűen alakíthatók a tényleges helyzethez.
Példát írtam, persze, sokkal kevesebb adattal. Igen egyszerű képletek, 2003-as excellel készítettem; nyilván használható frissebbekkel is.
1.) Munka1 füzetlapon, az „A” oszlopban van 35 „név”. (Nálad ez 10-ezer.)
2.) Munka2 füzetlapon, az „A” oszlopban van 5 „név”. (Nálad ez 700.)
Csupa olyat írtam, ami van Munka1 füzetlapon is, de ha nem így tettem volna, akkor is működne minden.
3.) Munka1 füzetlapon az „E” oszlopot segédletként használom; ha csak egyszeri esethez kell neked, akkor használhatsz te is látható oszlopot, ha nem, akkor célszerű valami távoli oszlopot használni, ami nem látszik az alapadatokkal együtt.
E1 cellába beírtam ezt a képletet:
=HA(A1="";"";HA(DARABTELI(Munka2!$A$1:Munka2!$A$800;A1)>0;"v";""))
Ezután „lehúztam”, túl is a beírt sorokon, nem számít. Neked tovább kell húznod, de nem sok idő 10-ezer sorig, vagy túl is „húzni”. („Lehúzás: egérmutató A1 mezőbe, kattintás bal egérfüllel, cella jobb alsó sarokhoz az egérmutató, míg megjelenik a +, akkor a bal egérfület lenyomva tartva, az oszlopban le kell görgetni az egeret. Minél lejjebb van az egérmutató a lap alján, annál jobban begyorsul a gördülés.)
Azoknak az adatoknak a sorában, amelyek vannak a Munka2 füzetlap „A” oszlopában, „v” jelenik meg.
4.) Munka3 füzetlap A1 cellájába ezt a képletet írtam:
=HA(Munka1!A1="";"";HA(Munka1!E1="v";"";Munka1!A1))
Aztán ezt „lehúztam”; neked legalább 10-ezer sorig kell.
► Meg is jelent az az alaplista, amiből hiányzanak a másik lista „nevei”; üres cellák vannak a "törölt" helyeken.
Ha jó itt, maradhat, ha nem, akkor kijelölheted az „A” oszlopot, és bárhova bemásolhatod, irányított beillesztéssel. Akár, az eredeti helyre is, bár én nem bántanám.
5.) Ha nem tetszik, hogy foghíjas, megoldható, hogy ne legyen az.
Ezt a Munka4 lapon oldottam meg, a működéséhez nem szükséges a Munka3 füzetlap.
• K1 cellába ezt a képletet írtam:
=HA(Munka1!A1="";"";HA(Munka1!E1="v";"";Munka1!A1))
• L1 cellába ezt a képletet írtam:
=HA(K1="";"";"v")
• L1 és K1 cellát egybejelöltem, és K1 jobb alsó sarkánál levő +-t használva, egyszerre „lehúztam”.
Neked ezt legalább 10-ezer sorig kell megtenni.
• N1 cellába beírtam ez nullát.
• N2 cellába ezt a képletet írtam:
=HA(HIBÁS(HOL.VAN("v";INDIREKT("L"&N1+1):$L$40;HAMIS));"";HOL.VAN("v";INDIREKT("L"&N1+1):$L$40;HAMIS)+N1)
N2 cellát „lehúztam; neked legalább 10-ezerig kell megtenni.
Itt azoknak az alapadat soroknak a számai jelennek meg – üres cella nélkül -, amelyeknek nincs párjuk a második listában (nálam Munka2 lapon).
• A1 cellába ezt a képletet írtam:
=HA(N2="";"";INDIREKT("K"&N2))
„Lehúztam”, neked ezt 10-ezer sorig kell megtenned.
Az „A” oszlopban, foghíj nélkül, csak azok a „nevek” vannak amelyeknek nincs párjuk a másik listán.
► Meg is jelent az az alaplista, amiből hiányzanak a másik lista „nevei”.
Ha jó itt, maradhat, ha nem, akkor kijelölheted az „A” oszlopot, és bárhova bemásolhatod, irányított beillesztéssel. Akár, az eredeti helyre is, bár én nem bántanám.
A képletek kimásolhatók innen, természetesen át kell írni bennük a te munkalap neveid, celláid, cellatartományaid.
Ha nem csak másik munkalapon, hanem másik munkafüzetben (fájlban) vannak az adatok, akkor a munkalap neve elé kell az elérési út és fájlnév is.
Például, Munka5 lap A1 cellája nem csak Munka5!A1, hanem mondjuk
'C:\PALOTAI\Adatok\átmeneti\[K_nevek.xls]Munka5'!A1
Így, leírva nagyon hosszú és bonyolult – tényleg időbe telt megírni -, de excelben megcsinálni pár percbe telt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!