Linux: kimenetet hogy lehet rögtön tömríteni? (bővebben lent)
Ha dd parancs segítségével leszedek egy image-et és azonnal szeretném tömöríteni, mit kell tennem?
dd if=/dev/sda of=lemezkep | gzip -9
Valami hasonlóval miképp lehet továbbdobni azonnal a tömörítőprogramnak a kimenetet? Annyit duok csak hogy valami hasonlóan kell, esetleg a dd parancs elé kell írni ezt.
Explanation: a dd a standard outputra ír, ha nem adsz meg kimeneti fájlt, és a pipeline utáni parancs megeszi a dd kimenetét a standard bemenetén. A végén a tömörítő parancs standard kimenetét átirányítod egy fájlba a > jellel.
Amit a kérdésedben írtál parancs, azzal az volt a fő hiba, hogy a dd kapott kimeneti fájl paramétert, így abba írt. A standard outputjára nem írta ki a felolvasott lemezképet, így az nem jutott el a gzip-ig. (Lehet, hogy ezen kívül szintaxhiba is van benne, fejből nem tudom.)
Mindenképpen csak így lehet?
Én az alábbi módon szeretném:
#!/bin/sh
Ekkor jönne a sor amit írtál de attól tartok ilyen módon már nem paraméterezhető a shell a -c paraméterrel amit írtál.
Angol netszleng nem igazán hoz lázba és nem is kellene használni itt, mert ez egy magyar oldal.
#!/bin/sh
E sor után miért kellene paraméterezve meghívni a bash shell-t?
sudo bash -c "dd if=/dev/sda2 | gzip > /media/disk/sda2-backup-10august09.gz"
Alapvetően az elgondolás biztosan így működik, csak a paraméterezésre kérdeztem rá. Esetemben a sudo elhagyható, mert root alól futtatom ezeket.
#!/bin/sh
dd if=/dev/sda2 | gzip > /media/disk/sda2-backup-10august09.gz
Így elképzelhető, hogy működik, csak most nem tudom kipróbálni.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!