azert nem leli mert a /usr dirben vagy, és ott a share de te a rot könyvtárban levő sharebe akarsz belépni ami nincs.
nagyon fontos, jegyezd meg, ami nincs, azt nem találja
cd /usr/share
vagy
cd share

mehet egyesével
cd usr
cd share
hogy mgyarázzam.. ha a nappaliból nyílik a konyha nem tudsz egyből az előszobából átmenni oda, először a nappaliba kell bemenned..
ha a nappaliban vagy mint a fotón amit küldtél és a konyhába akarsz menni akkor nem az az útvonal hogy menjünk ki az előszobába és onnan a konyhába hanem menjünk a konyhába,
máshogy nem tudom elmagyarázni az alapfokú számítógép kezelési ismereteket.

A
cd share
és a
cd /share
nagyon nem ugyanaz. Előbbi azt jelenti, hogy az aktuális mappában levő share mappába lépjünk be. Utóbbi azt, hogy a gyökérben levő share mappába lépjünk be. Tehát ha az útvonal /-rel kezdődik, akkor azt a bash úgy veszi, hogy a gyökértől kell indulni.
Ha nem az elején van a /, akkor persze nincs gond. Tehát ha a mappaszerkezetem /foo/bar/baz, és most a foo-ban vagyok (mert előzőleg kiadtam a cd /foo parancsot), akkor a baz-ba be tudok úgy lépni, hogy
cd bar/baz
vagy
cd /foo/bar/baz.
Az első csak akkor jó, ha most a foo-ban vagyok, a másodiknál meg megadtam a teljes elérési utat, és tökmindegy, hogy most éppen hol vagyok.
Azt hiszem, már rég túlmagyaráztam, de talán megadtam a hiányzó láncszemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!