Mi az a Google?
Valójában természetesen tudom. Inkább az érdekelne, mások miért nem. Naponta százszámra látok itt retardált kérdéseket, amire két kattintás lenne önállóan megtalálni a választ. Komolyan nem értem, mitől olyan életképtelenek a mai tizen-huszonévesek, hogy ott kotlanak egész nap a számítógépük előtt, az okostelefon a seggükbe dugva, de a Google. a Wikipedia, az eBay, az Amazon vagy bármi ilyesmi totálisan ismeretlen számukra, és itt nyinnyognak válaszért. Honnan bújtatok ti elő, hol éltek ti, szatyorban? A 74 éves édesanyám csuklóból kezeli a netet, ti meg itt sírtok, mint a fürdőskisasszony.
Huhú, gyorsan jelentsétek, hogy beszóltak nektek. Azért egy választ elfogadnék. Aki nem hallott még ezekről, vagy nem tudja használni, hogyan éli túl a mindennapokat, hol él, milyen körülmények között?
*Mi például informatika órán egyébként nem használtunk google-t. Más feladatokat csináltunk, amihez nem kellett.
Ja de, várjunk , egyszer használtunk, valami tulajdonságokat írtunk osztályfőnöki órán, és akkor info óra végén volt egy ilyen feladat, hogy keresgessünk azokra, amiket írtunk, szinonimákat. Pl ilyenekre, hogy "jófej", ezeket már nem tudom ,minek írtuk:)
*De egyébként akkorra már mind ismertük a Google-t , azt hiszem.
Ja meg egyszer kellett kiselőadást csinálni mindenkinek info-ból; és akkor ahhoz is asszem használtunk már google-t; a kiselőadásokat egyébként otthon raktuk össze:) Egyik osztálytársam a másik info-s csoportban olyan jót csinált, hogy megkérte a tanárunk, hogy adja elő nálunk is:):)
Én általában azért szeretem ide feltenni a kérdéseimet, mivel több választ olvashatok, több nézőpontból. Illetve biztosan most írták, nem pedig 5 éve, tehát valamennyire naprakészebb.
Illetve nekem így közvetlenebb is, ha nem értek meg valamit, visszakérdezhetek, elmagyarázzák. Amit egy random weboldalon nehezebb lenne kivitelezni.
Kérdező, imádlak!
Minden szavadat élvezet olvasni, a lelkemből jött.
Sokan valóban nem tudják, mi a Google. Egy csomó ember van, aki azt hiszi, hogy az internet a Facebookot jelenti, és azon túl nincs is semmi.
"Aki nem hallott még ezekről, vagy nem tudja használni, hogyan éli túl a mindennapokat, hol él, milyen körülmények között?"
Úgy éli túl a mindennapokat, hogy a telefon a kezéhez van ragasztva, szelfizni és csetelni tud vele, a többi meg nem érdekes, mert anyu és apu eltartja, és mindent megcsinál helyette. Munkahelye sohasem lesz, legfeljebb majd influencerként "dolgozik". 10 év múlva mindenki influencer lesz.
Cuki a kissrác, aki írta, hogy nem tanulták az iskolában. Mi sem tanultuk, a mi időnkben még számtech óra sem volt, magunktól kellett mindent megtanulni, és érdekes, sikerült. Magamtól tanultam meg netezni, honlapot készíteni meg mindent, amire szükségem van. A Google sokat segített :)
A kérdés jogos, bár fel lehetett volna tenni kevésbé idétlen módon is. Senki sem tökéletes, és ne hidd, hogy te kakáltad a spanyolviaszt. Lehet, hogy anyukád profi a kockulásban, más meg képes arra, hogy rinyálás és fröcsögés nélkül feltegyen egy kérdést. Szóval nem kéne senkit lenézni azért, mert nem ugyanolyan, mint te vagy én.
Egyébként meg nagy igazság, hogy attól, mert valaki "digitális bennszülött", még nem lesznbek digitális kompetenciái. Óriási tévedés, hogy azért, mert valakit tech-kütyük vesznek körbe, érteni is fog a használatukhoz.
És nem, nem ahhoz kell rohadt nagy tudás, hogy abba az egy keresőmezőbe bekalapálják, hogy mit keresnek. Hanem ahhoz, hogy MEGSZOKJÁK, hogy hogyan lehet önállóan információt keresni. Akkor, amikor a legtöbb iskolában a kulcskompetencia az, hogy gondolkodás nélkül benyald azt, amit a tanárnéni mondott, akkor mégis mit várunk? Tudnék nagyon sokat mesélni, hogy az oktatási rendszer hogy irtja ki módszeresen a gondolkodást a gyermekekből. De ez egy másik kérdéskör...
Mellesleg: ne gondold, hgy egyik vagy másik generáció kompetensebb lenne! Csak a mai 35-40-45 évesek fiatalkorában ritkaság volt a számítógép. Általában csak annak volt, akinek volt érzéke hozzá, éls ha már volt, akkor igyekezett minél sokoldalúbban használni. Mert egyfajta presztízs volt, ha valaki értett hozzá. Most, amikor már tömegtermék lett (ami egyébként egyáltalán nem baj), már nem olyan hú, de menő, ha valaki tudja kezelni. De hidd el, ugyanúgy vannak a 40-50 évesek között is olyanok, akik a betanult rutinon kívül önmaguktól nem képesek hatékonyan tevékenykedni. Ezért kéne a fiatalokat az önálló gondolkodásra ösztökélni, mert attól lesznek találékonyak, és nem attól, hogy kétnapos korukban már okostelefont kapnak.
Másik megjegyzésem: azért annak is megvan a maga bája, hogy valaki azon akadjon ki, hogy egy kérdezgetős oldalon kérdeznek. ;-) Értem én, hogy rengeteg mindent megtalálnának maguk is, de most miért fájna a választ elmondani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!