Diginet 1000 miért nagyon lassú?
Most kötötték be az 1000-es digi netet és lassabb, mint a korábbi 60-as volt.
Ezeket az eredményeket kaptam speedtesttel:
Wifi:
IPhone 8: ping 6 ms, jitter 1 ms, download 6.8 Mbps, upload 6.3 Mbps
P20 lite: ping 7 ms, jitter 3 ms, download 2.1 Mbps, upload 2.7 Mbps
Lenovo x1 carbon i7: ping 7 ms, jitter 2 ms, download 17.7 Mbps, upload 18 Mbps
Kabelen:
10 éves asztali gép, elég gagyi már, de eddig minden további nélkül tudtam rajta netezni, most baromi lassú, speedtestet nem tudok csinálni, nem tud csatlakozni a teszt szerverhez.
Egy tp link routerem van, ami tudja az 1000-es netet.
Mi lehet a gond?
Köszönöm a válaszodat.
Optikai kábellel jöttek be a házba, az bemegy egy átalakítóba, onnan megy tovább egy modem/routerbe, amit a szolgáltató hozott, ez van összekötve a meglevő tp link routerrel (ezen keresztül használtuk eddig is).
Tehát csak annyi történt, hogy a bejövő kábelt és modemet lecserelte, minden más maradt, ahogy volt.
A routerbe még nem tudtam belépni, mert a férjem tudja a jelszót, megnézem milyen MHz-es hálózat van beállítva.
Egy CAT5e kábelt egyébként rádugtam a szolgáltatós modemre, ott 80 Mbps-t mértem, ha jól gondolom még ez is alacsony. (egy régebbi thinkpaddel teszteltem, az x1
Mbps vagy MBps ?
Nem mindegy, mert ha az előbbi akkor jól megy.
iPhone 8 a 802.11n szabványt tudja használni 74 Mbps ~ 9 MBps maximum.
P20 Lite a 802.11g szabványt tudja, ami 19 Mbps ~ 2.4 MBps.
A Lenovo a 802.11ac szabványt tudja, ami max 300 Mbps ~ 40 MBps.
Azért max, mert AC -s eszközöknél elég nagy a veszteség, a max érték kb. méteren belül érhető el.
A DiGi -net 1000 -es csomagja, inkább elméleti, azaz soha nem sikerült 1000 -et mérnem, általában 650-750 Mbps közt ami kb. 80 MBps.
A nettszólgáltatók "bit per secundumba" adják meg.
A programok amiket használsz, amivel letöltesz pedig "Byte per secundum"
8 bit = 1 Byte -al, ez sokszor megkavarja az embereket.
Én is bit per sec-ban adtam meg az értékeket.
Azt tudom, hogy a névleges 1000 Mbps-t nem lehet elérni, nem is ahhoz hasonlítottam, hanem a korábbi 60 Mbps szolgáltatáshoz.
A garantált letöltés egyébként 300 Mbps, ehhez képest a max amit nap folyamán elértem 20 Mbps, az xbox 1-7 Mbps sebesseggel töltött le. Ezt a 60-as net is tudta.
Ha viszont nem nézted be a mértékegységeket és direktbe rákötve se jön a garantált, akkor a szolgáltatót kell megkeresni.
Lehet gubanc van a bekötéssel, pl. nem szabad derékszögbe hajlítani az optikát, de néha elkövetik ezt a hibát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!