A Megabit és a Megabyte az ugyanaz?
Mélyen nem akarok belemenni, de valóban használják az si-t. Mivel a felhasználó nem érti a kettő közti különbséget, ezért az általánosat hoztam fel.
Az átlalános még mindig az 1024, mivel a számítógép kettes számrendszert ismeri.
"10243 GiB gibibyte GB gigabyte" ez a wikipédia oldal amit linkeltél...
Az oldalaiddal az a baj nem szakmai oldalak, Gozo blogja lehetne focianyu12 blogja is, wikiket pedig bárki szerkesztheti. Teljesen felesleges a vita
Vegyünk elő egy teljesen hétköznapi példát : [link]
D meghajtón foglalt terület : 277 819 932 672 bájt (byte és nem kibibájt)
Erre 258 GB-t ír, azaz gigabyteot( és nem GiB-t, ami gibibájt).
Vegyünk elő egy számológépet :
277819932672 : 1024 : 1024 : 1024 = 258,74
Szóval a bájtokat először 1024-gyel osztva megkapjuk a kilobájtot, majd ezt 1024-gyel osztva megkapjuk a megabájtot, majd ezt 1024-gyel osztva megkapjuk a gigabájtot.
Láthatóan a 277 819 932 672 visszaszámolva kijött a 258 giga amit gép kiír.
Na mármost ha ezerrel osztogatom végig az eredmény ugye 277,82 lesz, amire a gép 277-et írna, de nem annyit ír.
"Az oldalaiddal az a baj nem szakmai oldalak, Gozo blogja lehetne focianyu12 blogja is,"
Jogos. Nos akkor ki dönti el, hogy melyik oldal szakmai???
Gondolom te. Rendben, akkor nézzük az ÁLTALAD linkelt szakmai oldalt: "learning network cisco"
Fehéren feketén azzal kezdi, hogy "A Kibibyte is 1024 bytes. Meg hogy "The unit symbol for the kibibyte is KiB. The unit was established by the International Electrotechnical Commission (IEC) in 1999 and has been accepted for use by all major standards organizations."
Azt hiszem ez magáért beszél.
Az oprendszer által számolt gigabájtokat nem kell levezetned, mint írtam már 30 éve is kódokat írtam és nem én fogom megoldani azt hogy a windows nem követi az SI-t. És szerintem a Nemzetközi mértékegységrendszer üti a windowst...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!