Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » A Megabit és a Megabyte az...

A Megabit és a Megabyte az ugyanaz?

Figyelt kérdés
Nekem van 30 Mb/sec- os internetem akkor az 30 Megabit/sec-os nettel egyenlő, vagy hogy van ez?
2018. máj. 16. 16:28
1 2
 1/13 anonim válasza:
Nem ugyanaz: 1 Megabyte = 8 Megabit
2018. máj. 16. 16:35
 2/13 anonim ***** válasza:
A szolgáltatód mindig megabitben adja meg. Igen ez kábé a nyolcadrésze a megabájtnak.
2018. máj. 16. 17:41
 3/13 moozygoo ***** válasza:

Nem egyenlő, és nincs kábé sem, pontos értékek vannak.

1 byte = 8bit.

A sávszélt mértékegysége Mbps(Mb/s) vagy Gbps(Gbps)

Byte-nál a váltószám 1024, azaz :

1 KB = 1024 Byte

1 MB = 1024 KB

1 GB = 1024 MB

1 TB = 1024 GB

1 PT = 1024 TB és így tovább

b/s-nél pedig ezer a váltószám, azaz :

1Kb/s = 1000b/s

1Mb/s = 1000Kb/s

1Gb/s = 1000Mb/S

2018. máj. 17. 11:35
 4/13 moozygoo ***** válasza:
Kis és nagy betűket is direkt használtam, Byte jele nagy B, bit jele kis b betű.
2018. máj. 17. 11:36
 5/13 anonim ***** válasza:

3-as. Ha már így kötözködsz:

" és nincs kábé sem, pontos értékek vannak"

A kábét azért írtam mert sávszélességről volt szó és pont elég a hozzávetőleges érték mert a kutyát nem érdekli hogy a 30 megabit pontosan mennyi mert a szolgáltatónál van egy garantált sebesség és afölött szolgáltat de az meg sosem lesz 30 megabit ráadásul másodpercenként változó érték.

Ja és az átváltásod úgy szar ahogy leírtad :)

"Byte-nál a váltószám 1000, azaz :

1 KB = 1000 Byte

1 MB = 1000 KB"

és a többi.

amiről te írsz az a kibibájt és társai. Nézz utána...

2018. máj. 17. 15:45
 6/13 moozygoo ***** válasza:

Nem kötözködés volt a célom, hanem a tényközlés.

A kibibyte és társai ugyanazok mint a kilobyte és társai, csak kibibyte-ot nem sikerült nekik elterjeszteni, olvastam róla mikor L1, L2, L3 cache méreteket vizsgáltam, így már nem kell utánanéznem.

1 megabájt (MB) még mindig 1024 kilobájt, kérdezd meg informatika tanárod, vagy olyat aki tanul informatikát, ha nekem nem hiszed el.

'A sávszélesség a közeg adatátviteli kapacitását jelenti. A digitális sávszélességet adott idő alatt egyik helyről a másikra átvitt adatmennyiséggel jellemezhetjük. Egy hálózatban a sávszélesség tényleges értékét az átviteli közeg jellemzőinek és a jelátvitelre és jelfelismerésre használd módszerek kombinációja határozza meg.

bps=> 1 bps a sávszél alapvető egysége

kbps=> 1000bps

Mbps=>1.000.000 bps"

Ez pedig Cisco CCNA tananyag, amit szintén jól írtam előbb.

Ja de akkor miért változik másodpercenként a pontos sávszélesség értéke ? Mert az függ a forgalom nagyságától,a forgalom típusától, hálózati eszközök által létrehozott forrás és cél közti késleltetéstől.

A kérdező azt kérdezte hogy megabit és megabyte ugyanaz-e, ezért hoztam fel a megabyte-os átváltásokat, hogy azzal is érzékeltessem hogy nem ugyanaz.

Népi nyelven a Mb/s sebesség mértékegysége mint a km/h, Megabyte meg adatmennyiség mint pl: km.

Az egyetlen aki kötözködni akar az te vagy 'kedves' előttem szóló, ami nem is baj mert gyik és facebook televan hozzád hasonlókkal és már hozzászoktam, de ha már a tényeimbe kötsz bele szakmailag, akkor azt helyesen tennéd mielőtt másokat is butítanál...

2018. máj. 18. 09:44
 7/13 anonim ***** válasza:

Nem kötözködés volt a célom, hanem a tényközlés.

És tény, hogy a kiló- mega- közötti váltószám az SI szerint is 1000.

Az hogy 20 év alatt nem sikerült "elterjeszteni" senkit nem jogosít fel arra hogy szájhagyományra meg "népnyelv"-re hivatkozva közöljünk dezinformációt még ha egy számtechtanár mondja is. 20 éve a kibibájt váltószáma lett az 1024 ez tény.

"kérdezd meg informatika tanárod, vagy olyat aki tanul informatikát, ha nekem nem hiszed el."

:) 30 éve kezdtem egy C64-esen gépi kódban. Van némi fogalmam a váltószámokról, de ha nekem meg kellett szoknom a hivatalosat akkor szerintem másnak is. Mert ha vizsgakérdésként teszik fel akkor ott bizony elhasalnál a tanároddal együtt.

kbps=> 1000bps

Mbps=>1.000.000 bps"

Ez pedig Cisco CCNA tananyag, amit szintén jól írtam előbb.

Ezt nem is írtam, hogy rossz lenne de akkor azt áruld már el nekem, hogy a kilobitet 1000-el váltod mert sávszél akkor a kilobájtot miért nem. Ugyan az az SI mértékegység mind a kettő. :)

Ja és nincs Facebookom...

2018. máj. 18. 10:25
 8/13 moozygoo ***** válasza:

Mert ez informatika és nem elektronika !

Igen, elektronikában, fizikában valóban SI a mega tízszer tíz a hatodikon,a kilométer valóban 1000 méter, DE EZ INFORMATIKA.

De INFORMATIKÁBAN a KB (kilobyte) az 1024 byte ! Ez 30 éve is így volt, valószínűleg 30 év múlva is így lesz !

Járj utána, ez alapinformatikai ismeret, ez így van középiskolában, szakmát tanulóknak, mérnököknek, mindenkinek.

2018. máj. 18. 10:40
 9/13 moozygoo ***** válasza:

[link]

[link]

[link]

Ezek után én kiszállok, további szép napot.

2018. máj. 18. 11:15
 10/13 anonim ***** válasza:

Linkeket én is tudok küldözgetni az ellenkezőjéről: :)

[link]

[link]

Ez meg itt "Informatikai alapismeretek" címszóval fut:

[link]

Részlet:

A bájt többszöröseire kétféle rendszer alakult ki:

Az SI mértékrendszerben használt szokásos többszörösök (kilo-, mega-, giga-, ...)

rendre ezerszeres szorzót jelentenek. 1000 bájt = 1 kilobájt, 1000 kilobájt = 1 megabájt, 1000 megabájt = 1 gigabájt, a megfelelő rövidítések pedig rendre B, KB, MB, GB stb.

Ezt elsősorban a hardvergyártók alkalmazzák, pl. a merevlemezek kapacitásának

megadásánál (1 GB = 1 000 000 000 B).

Mivel a számítógép kettes számrendszerben számol, számára nem a tíz, hanem a kettő

hatványai természetesek. Mivel 2 a tizediken = 1024, így ezt a váltószámot használva mind az ember, mind a gép elboldogul. Ebben az esetben már nem használhatók az SI rendszer

elnevezései, ezért újakat vezettek be:

1024 bájt = 1 kibibájt, 1024 kibibájt = 1 mebibájt, 1024 mebibájt = 1 gibibájt, a megfelelő

rövidítések pedig rendre B, KiB, MiB, GiB stb. "

Kiemelném NEKED: "EBBEN AZ ESETBEN MÁR NEM HASZNÁLHATÓK AZ SI RENDSZER ELNEVEZÉSEI EZÉRT ÚJAKAT VEZETTEK BE"

De ha te csak angolul értesz akkor a WIKI:

[link]

Ezek után én kiszállok, további szép napot.

2018. máj. 18. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!