Melyik Access pointtal lehet ilyen módon kezelni, hogy mikor legyen elérhető a hálózat?
Azt szeretném beállítani, hogy a hálózat 0:00-tól 7:50-ig legyen elérhető, utána 11:40-től 12:05-ig, végül 15:30-tól 23:59-ig. Melyik acces point képes ennek beállítására gyárilag.
Amilyet én ismerek, az csak azt tudja, hogy x órától y óráig elérhető, de több időt nem enged beállítani.
Neked egy időzítő kapcsoló kell. Pár ezer ft
Azt tudod megcsinálni hogy veszel egy olyan routert talán tp-linket ami tud virtuális WIFI hálózatokat kezelni, és létrehozol annyi külön hálózatot, ahány idő periódusban akarsz 1 napon belül hozzáférést engedélyezni.
A példádban
wifi1 SSID 0:00-7:50-ig
wifi2 SSID 11:40-12:05
wifi3 SSID 15:30-23:59
ugyanis szerintem a legritkább esetben van az, hogy többszörös időintervallumot tudnál beállítani.
Talán az alternatív firmwarek mint a DD-WRT vagy Tomato esetleg, meg kell nézni azokat valami DEMO oldalon,
a TP-link is biztosít demo oldalt minden routerének, tehát ha kinézed melyik hardver wlan router a megfelelő akkor a demo oldalon meg tudod nézni milyen beállításokraképes.
Itt egy régebbi router, Access control > Schedule
itt tudsz hozzáadni időket. Lehet többet is tud, ki kell próbálni.
Kedves kérdező,
* a hálózat elérhetőségén az érted, hogy a kliensek ne tudjanak felcsatlakozni az AP-ra, vagy fel tudjanak kapcsolódni, egymással tudjanak is kommunikálni a belső hálózaton keresztül, de ne legyen Internet-elérésük?
* mekkora hálózatról lenne szó? ez egy szimpla otthoni hálózat vagy valami közület (iskola, könyvtár, cég, kávézó,...)?
* mennyi kliensről (laptop, asztali gép, okostelefon) lenne szó? minden kliens számára le szeretnéd tiltani a hálózat elérhetőségét vagy csak bizonyosaknak?
Kedves 3-as,
- azt a megoldást részesítem előnyben, hogy ne tudjanak felcsatlakozni, de ha fel tudnak csak nincs internet, az sem gond
- iskolai hálózat, további hotspottal lenne még továbbosztva
- minden kliens számára le kellene tiltani, 30-60 eszközről lenne szó
Sejtettem, hogy valami komplexebb dologról lehet szó. ;)
Én amondó vagyok, hogy központilag - routerben/tűzfalban/szerveren keresztül tiltanám az Internet-elérést - sokkal több lehetőség nyílna (például csak bizonyos klienseket felengedni, bizonyos gépeknek - például a tanároknak - meg lehet engedni az Internet-elérést, naplózni a felcsatlakozott klienseket, bizonyos tartalmakat szűrni, az AP-ket vezérelni, stb...).
A legszebb valami gyári megoldás - Mikrotik, Ubiquity - lenne, ezeknek a gyártóknak vannak remekül menedzselhető routereik/hozzáférési pontjaik, amikkel egy füst alatt megoldható lenne a központi menedzselés - csak kérdés, hogy az iskolának mennyire lenne rá pénze. ;/
A másik megoldás valami olcsóbb, 3. féltől származó - OpenWrt, DD-WRT, Tomato - firmware-rel (amelyek több funkciót biztosítanak a gyári szoftvernél) felruházható SOHO AP-ket - ilyeneket gyárt a TP-Link, - vesztek, és egy központi (Linuxos) szerveren (nem kell nagyon komoly dologra gondolni, valami leselejtezett 2 magos PC-ből kialakítható ilyesmi) keresztül engeditek át a klienseket, illetve onnan vezérlitek az AP-ket.
Felmerülhet egy probléma: mi van, ha az egyik kliens, bekapcsol egy mobil hotspotot, így ad Internet-elérést? Ez ellen:
* az AP-kben be kell kapcsolni Client isolation-t - így az egy AP-re csatlakozott kliensek egymással nem tudnak közvetlenül kommunikálni
* az AP-k elosztását végző központi switchben/elosztó eszközben meg kell akadályozni az AP-k közötti kommunikációt - így csak a router irányába tudjanak kommunikálni a kliensek
De ez egy soktényezős dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!