Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » DIGI-nél alap lesz az 1000mbit...

DIGI-nél alap lesz az 1000mbit de hogyan kötik be?

Figyelt kérdés

Most 100 van nálunk, és nem régen húztak be a t.házban újabb optikai kábeleket, eddig is úgy tudtam az van, bárlehet csak FTTB, lehet tévedek.

A kérdés, hogy hogyan lesz gigabites a netem fizikailag?

A kábelen ami a lakásba jön, elvileg eddig is gondolom lehetett volna 1000mbit.

De akkor minek kellett most új fiber optic kábeleket behúzni a régi meglévők mellé?

A lakásba olyan vékony LAN kábel jön.

[link]

2018. ápr. 22. 11:16
 1/4 anonim ***** válasza:

"A kérdés, hogy hogyan lesz gigabites a netem fizikailag?"

Ha idáig RJ45 csatlakozós/aljzatos UTP rézérpár jött be, akkor marad az a kábel, azon átmegy a Gigabit.

"De akkor minek kellett most új fiber optic kábeleket behúzni a régi meglévők mellé?"

Mert ha mindenkinek Gigabites netje lesz, a szolgáltató elosztó eszközének betápján a Gigabit többszöröse fog kelleni, amit több optikai szálon fognak bevezetni a társasházba.

2018. ápr. 22. 11:44
 2/4 anonim ***** válasza:

"DIGI-nél alap lesz az 1000mbit de hogyan kötik be?"

Egyetlen üvegszálas kábelt húznak be a lakásba (FTTH), arról megy minden, a tévé, a telefon és a net, minden más kábel feleslegessé válik.

"Most 100 van nálunk, és nem régen húztak be a t.házban újabb optikai kábeleket, eddig is úgy tudtam az van, bárlehet csak FTTB, lehet tévedek."

FTTB esetén csak az épületig megy üvegszál, a társasházon belüli switchből viszont UTP kábel megy a lakásokig. FTTH-nál lakásig megy az üvegszál, ajtón belül alakítják át a jelet.

"A kérdés, hogy hogyan lesz gigabites a netem fizikailag?"

Az üvegszálon bejön a jel a lakásba, egy aktív eszköz átalakítja és egy modem/router adja a számítógépnek szükséges jelet.

"A kábelen ami a lakásba jön, elvileg eddig is gondolom lehetett volna 1000mbit."

Igen, egy CAT5E vagy CAT6 UTP kábel is elég hozzá, a számítógépbe ezután is ilyen kábel megy majd a szerelők által hozott routerből (vagy a sajátodból).

"De akkor minek kellett most új fiber optic kábeleket behúzni a régi meglévők mellé?

A lakásba olyan vékony LAN kábel jön."

A társasházon belül is újra kell kábelezni, mert ahol UTP kábelek voltak, ott most fiber lesz egészen a lakásokig. Cserélik a házon belüli switcheket is. A végén egyetlen üvegszál marad mindenhol.

2018. ápr. 22. 14:17
 3/4 A kérdező kommentje:

értem, köszi. Ezek a lakáson belüli aktív eszközök hogy néznek ki? ami az üvegszál gondolom fényjeleiből alakít át jelet a rézdrótba.

Modemet is kell akkor beépíteni? Most nincs semmi, csak a kinti lépcsőházi dobozban, onnan jön a LAN zsinór be a lakásba és az van direktbe bedugva a saját routerem gigabit WAN portjába.

2018. ápr. 22. 14:29
 4/4 anonim ***** válasza:

"Modemet is kell akkor beépíteni? Most nincs semmi, csak a kinti lépcsőházi dobozban, onnan jön a LAN zsinór be a lakásba és az van direktbe bedugva a saját routerem gigabit WAN portjába."

Összesen két dobozkát hoznak, mindegyiknek kell 220V. A sorrend: üvegszálas kábel bejön a lakásba (nálam itthagytak vagy 6 métert), az megy az optikai terminálba (kisebb dobozka). Ebből kijön egy koax kábel (ez megy a tévébe) és egy üvegszál, az megy a modem/routerbe. A modemből kijön egy UTP, ami megy a routered WAN portjába, onnantól meg semmi sem változik.

Készülj fel arra, hogy ha az üvegszálas kábelt ide-oda vezetgetned kell a lakásban (mondjuk falakon keresztül), azt nem lehet úgy hajlítani, mint az UTP-t, mert sokkal merevebb és ha kisebb ívben hajlítod, mint kellene, akkor tönkremegy.

Ha a saját routeredet használod, be kell telefonálni a Digi ügyfélszolgálatra, hogy a hozott routert távolról állítsák át bridge üzemmódba, különben a te routered nem fogja elérni a netet. Bekötés és átállítás után azonnal használható.

2018. ápr. 22. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!